Доступність посилання

ТОП новини

На виявлення залишків вибухівки в уламках А321 можуть піти тижні – Люттвак


На місці падіння уламків російського авіалайнера, 1 листопада 2015 року
На місці падіння уламків російського авіалайнера, 1 листопада 2015 року

Великобританія, Ірландія, Нідерланди та Україна припиняють польоти до Шарм-еш-Шейху. Росія говорить про «спекуляції»

На борту російського авіалайнера, що зазнав аварії в Єгипті, швидше за все, стався вибух, але поки причини його незрозумілі. Як розповіло агентству Reuters в середу єгипетське джерело, близьке до розслідування авіакатастрофи, це могло бути пов'язано з пальним, а могла бути і бомба. У свою чергу телекомпанія CNN повідомила з посиланням на американські розвідувальні джерела, що причиною загибелі російського літака А321 міг стати вибуховий пристрій, закладений екстремістами забороненого в Росії терористичного угруповання «Ісламська держава». Влада Великобританії, Ірландії та Нідерландів скасували польоти своїх літаків до Шарм-еш-Шейху. Польоти над Синайським півостровом від четверга заборонені для українських авіакомпаній.

Офіційні представники Росії, як і раніше, відкидають версію теракту і вважають, що підстав припиняти польоти до Єгипту або з цієї країни поки немає. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав повідомлення про можливий теракт на борту російського літака «неперевіреною інформацією або спекуляцією». За словами голови міжнародного комітету Ради федерації Росії Костянтина Косачова, «рішення Великобританії про призупинення польотів до Єгипту багато в чому продиктоване геополітичним опором діям Росії в Сирії, інші країни навряд чи наслідують її приклад». «У цьому рішенні є елемент психологічного тиску», – сказав політик.

Слова Косачова, в яких він називає версію теракту безпідставною, цитують російські інформаційні агентства: «Відбувається геополітичний опір діям Росії в Сирії, і я думаю, що, як це не блюзнірськи звучить, у світі достатньо тих, хто волів би цю катастрофу свідомо, заздалегідь, без належних на те підстав списати на відповідну реакцію джихадистів щодо Росії».

Про те, що на борту літака, швидше за все, стався вибух бомби, раніше повідомили експерти американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. Версії технічної несправності і помилки екіпажу літака вони визнали малоймовірними. Про можливий вибух бомби або пальних баків може свідчити і тепловий спалах, який зафіксував американський супутник під час аварії аеробуса над Синайським півостровом.

Будь-які так звані «витоки інформації» щодо можливої причини катастрофи російського авіалайнера на Синайському півострові є лише домислами і припущеннями, що не мають реальних підтверджень, хоча версія терористичного акту виглядає найбільш імовірною, вважає впливовий американський політолог і історик Едвард Люттвак, який працював у минулому консультантом Пентагону, Держдепартаменту та Ради з національної безпеки США.

Едвард Люттвак
Едвард Люттвак

Американський розвідувальний супутник зафіксував спалах в тій самій точці, де в той момент перебував російський літак
Едвард Люттвак

– Перед нами два аспекти цієї історії. З одного боку, це звичайний, у таких ситуаціях, інформаційний шум, за яким нічого не стоїть, в якому беруть участь анонімні представники розвідслужб: мовляв, це могло бути так, а могло бути і не так, у нас є якісь підстави думати так, але не виключено, що ми помиляємося. З іншого боку, існує поки єдиний встановлений факт: американський розвідувальний супутник, який фіксує спалахи, які супроводжують запуски ракет, зафіксував спалах у тій самій точці, де в той момент перебував російський літак.

Супутник є інфрачервоним детектором, що обертається на геостаціонарній орбіті Землі. Він не може зробити, скажімо, знімок самого літака, він бачить лише теплові спалахи, які в цьому випадку, швидше за все, є результатом вибуху. Це все, що нам достеменно відомо на цей момент. Все інше – пусті розмови. Якби у розвідки були якісь реальні дані про теракт, що готується, скажімо, в результаті перехоплення телефонних переговорів терористів, вони б надали їх єгиптянам, чого не сталося.

– Який висновок можна зробити з факту вибуху?

Однозначну відповідь на запитання про причини вибуху і причини катастрофи можна отримати тільки після ретельного аналізу залишків літака
Едвард Люттвак

– Можливі різні причини вибухів. Можливе, наприклад, загоряння двигуна літака, теоретично можливий і вибух пального баку. І він викличе падіння літака. Але сила теплового сплеску повинна бути дуже значною для того, щоб її зафіксував супутник, що перебуває на геостаціонарній орбіті. У будь-якому разі однозначну відповідь на запитання про причини вибуху і причини катастрофи можна отримати тільки після ретельного аналізу залишків літака. Якщо це був теракт, на металевих фрагментах повинні зберегтися сліди вибухівки. Вони виявляються в результаті відповідного аналізу. Тоді можна буде сказати, який це був тип вибухового пристрою.

– Якщо на борту літака справді спрацював вибуховий пристрій, чи буде цей факт неодмінно виявлений у результаті дослідження уламків літака?

– Ні, не обов'язково. Але це найбільш ймовірно. При цьому необхідно враховувати, що на пошук і аналіз тих фрагментів літака, на яких могли зберегтися мікроскопічні залишки вибухових матеріалів, може піти кілька тижнів.

– Про що говорить той факт, що в тілах пасажирів, згідно з даними джерел, нібито не було виявлено нічого, що вказувало б на вибух у літаку?

– Ні про що. І тут ми знову починаємо займатися домислами. Тому що, по-перше, з деяких єгипетських джерел випливає, що в тілах були сторонні предмети, що свідчить про вибух. По-друге, якщо вибуховий пристрій був закладений у багажному відсіку літака, то навіть якщо повітряне судно розвалилося в повітрі, ті, хто перебував у пасажирському відсіку, були відокремлені від епіцентру вибуху перегородкою, яка прийняла на себе перший удар вибухової хвилі. У такому випадку малоймовірно, що сліди вибухівки будуть знайдені на тілах загиблих.

– Яка репутація служб безпеки в єгипетських аеропортах, наприклад, у Шарм-еш-Шейху?

– Сама система безпеки вважається порівняно надійною. Але єгиптяни – не німці. У цій ситуації не можна виключати людський фактор, поганий огляд, недабльство чи підкуп працівників аеропорту. Тож система могла дати збій.

У середу єгипетський підрозділ екстремістського угруповання «Ісламська держава» знову заявив, що саме його силами влаштована катастрофа російського Airbus А321 над Синаєм, в якій загинуло 224 особи. Раніше угрупування опублікувало відеозапис, який нібито показує момент вибуху в літаку. Підтвердити чи спростувати його справжність поки не вдалося.

Як повідомило агентство Reuters, в акаунті у Twitter, яким зазвичай користується «Іcламська держава», 4 листопада з'явилося аудіозвернення, в якому екстремісти обіцяють скоро розповісти всьому світу, як саме був підірваний літак. Достовірність запису поки не підтверджена.

Перші похорони загиблих в авіакатастрофі над Синайським півостровом відбудуться у четвер в Санкт-Петербурзі та Новгороді.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG