Доступність посилання

ТОП новини

«Лукаш затримали, щоб пригасити тему Корбана, але Тетерук усіх переграв» (огляд соцмереж)


Іронічна фотожаба на Олену Лукаш
Іронічна фотожаба на Олену Лукаш

У соцмережах пропонують свої версії причин затримання Олени Лукаш

5 листопада Служба безпеки України повідомила про затримання колишнього міністра юстиції Олени Лукаш, яка обіймала цю посаду у період Майдану. У соцмережах ця новина розлетілася миттєво і стала найбільш обговорюваною за день. Сьогодні з не меншою увагою користувачі соцмереж стежили за тим, як Печерський райсуд Києва обирав запобіжний захід для затриманої. Майже одразу після того, як суд вирішив заарештувати на два місяці Олену Лукаш з можливістю внесення застави, заставу внесли.

Заставу за колишнього міністра юстиції України Олену Лукаш у сумі понад 5 мільйонів гривень внесли практично одразу після рішення суду.

«Заставу внесено. Вимагаємо негайно виконати рішення суду і звільнити Олену Лукаш з-під варти. Величезне спасибі хорошій людині Вадиму Новинському за допомогу і швидку реакцію», – написав на своїй сторінці у Facebook чиновник команди Януковича Андрій Портнов.

У соцмережах на це відреагували поки мляво і з певною часткою скепсису.

​Зате набагато бурхливіше у соцмережах уже два дні обговорюють дві деталі справи Олени Лукаш – де перебувала затримана під час розшуку і чому її затримали саме зараз.

Де і за яких обставин затримали міністра часів Януковича Олену Лукаш, яка до цього перебувала у міжнародному розшуку, в Службі безпеки України 5 листопада не уточнили, пославшись на інтереси слідства. На сайті СБУ зазначено, що Олена Лукаш перебувала у розшуку «у зв’язку з причетністю до злочинів проти Майдану». Проте вчора стало відомо, що Генеральна прокуратура оголосила Лукаш підозру за статтею про фінансові зловживання.

Де перебувала Олена Лукаш, поки її розшукували?

Як повідомив учора прокурор, Лукаш повернулася в Україну, де її й затримали. Проте адвокат колишнього міністра повідомлення СБУ заперечує і стверджує, що Лукаш тільки викликали до прокуратури для проведення слідчих дій і що вона співпрацює зі слідством.

Тим часом деякі користувачі соцмереж дивуються і сумніваються в заявах прокурора.

Журналіст Єгор Чечеринда з цього приводу поіронізував: «Не здивуюся, якщо згодом з'ясується, що і сам Янукович уже тривалий час «активно співпрацює зі слідством», живучи десь під Києвом».

Чиновник команди Януковича Андрій Портнов, який працював у його адміністрації першим заступником і сам перебуває у розшуку, написав на своїй сторінці у Facebook, що Лукаш весь цей час жила у Києві.

Затриманням Лукаш хотіли відвернути увагу від «справи Корбана»?

Слідчий Генпрокуратури Владислав Куценко, натякнувши на «справу Корбана», учора зазначив: «Сьогоднішній приклад черговий раз демонструє Україні та всім, хто у чомусь сумнівається, що сьогодні немає ніякого вибіркового затримання та вибіркового правосуддя в Україні», – і додав, що для СБУ і ГПУ партійна належність і належність до нинішньої чи колишньої влади не має значення.

Проте затримання лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана у соцмережах згадують в іншому контексті. (31 жовтня СБУ в Дніпропетровську затримала Корбана, оголосивши підозру за низкою статтей Кримінального кодексу України, серед яких створення злочинного угруповання. Тоді це затримання наробило багато шуму в медійному просторі.)

Проте частина користувачів соцмереж сприйняла ситуацію як протилежну до того, як її описав прокурор. Дехто на своїх сторінках у соцмережах висловлює думку, що справжній привід для затримання колишнього міністра юстиції Олени Лукаш міг бути іншим, ніж той, що озвучила Служба безпеки та Генпрокуратура.

Схожу думку висловив і на своїй сторінці у Facebook і розшукуваний чиновник часів Януковича Андрій Портнов: «Думаю, що затримали її саме сьогодні для того, щоб збалансувати негативний інформаційний ухил по Корбану, і показати, що в країні немає вибіркового правосуддя».

Здавалося б, затримання Олени Лукаш мало стати центральною подією 5 листопада. І так і було, допоки її не витіснив із перших позицій конфлікт у Верховній Раді між Олександрою Кужель та Андрієм Тетеруком.

Увечері 5 листопада у фракції «Батьківщина» повідомили, що депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук розбив голову депутату від «Батьківщини» Олександрі Кужель, вдаривши її скляною пляшкою по голові. Згодом Тетерук заявив, що його дії щодо колеги не були навмисними, уточнивши, що в його руках дійсно була пляшка з водою, і коли Олександра Кужель вкотре замахувалася на нього сумкою, він виставив руку з пляшкою, на яку і наткнулася депутат. Як заявили соратники Кужель, у неї черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забій м’яких тканин надбрів’я.

Користувачі соцмереж з іронією зауважили, що якщо навіть затриманням Олени Лукаш і збиралися відвернути увагу від Геннадія Корбана, то Андрій Тетерук вніс свої корективи в ситуацію.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG