Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: Кожен десятий політв’язень Росії – українець


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Громадяни України, які виїжджають до Росії, мають розуміти: ніхто ні від чого не застрахований»

Київ – За даними Міністерства закордонних справ і правозахисних організацій України, за останні два роки Росія ув’язнила десятки громадян України, більшість з яких жодного стосунку до «Правого сектору», добровольчих батальйонів і правих політичних сил не має. Правозахисники наголошують: на території Російської Федерації українці потрапляють за грати саме тому, що є громадянами України або ж українцями за походженням.

У списку політв’язнів у Росії, який готує правозахисна організація «Меморіал», 10 відсотків – громадяни України.

До того ж, в «Меморіалі» наголошують, що цей список українцями ще поповниться, бо організація – в процесі підготовки своїх висновків за багатьма справами. Але і зараз українських імен у цьому списку достатньо, щоб змусити українців замислитися про свою безпеку в Росії, вважають правозахисники.

Марія Томак
Марія Томак

Найбільшою з небезпек, які чатують на українців безпосередньо на території Російської Федерації, на думку української правозахисниці та експерта міжнародної організації «Євромайдан SOS» Марії Томак, є можливість опинитись за гратами, як це сталось з Миколою Карпюком і Станіславом Клихом, звинуваченими у вбивстві російських військовослужбовців у Чечні під час Першої чеченської війни.

Затримання, безпідставно, громадян України у Росії є тенденцією
Марія Томак

«Затримання, безпідставно, громадян України у Росії є тенденцією. Як тільки ці люди затримуються – їхні права моментально порушуються. І не лише тому, що людей затримують безпідставно, ще ми бачимо, що консули України змогли потрапити до цих людей далеко не відразу. Плюс мають місце серйозні, жахливі тортури, які неприпустимі у будь-якому випадку», – повідомила Марія Томак Радіо Свобода.

На її думку, жоден з сотень українців, які щодня перетинають кордон з Росією, не застрахований від небезпек на російській території. І антиукраїнська істерія у Росії збільшує для українців ризик опинитись у цій країні за гратами лише через громадянство або національну приналежність, зазначила правозахисниця.

Вирушаючи до Росії, жоден громадянин України ні від чого не застрахований. Щоб опинитись «у тенетах» спецслужб, не обов’язоково бути членом УНСО чи «Правого сектору»
Марія Томак

«На жаль, ми маємо таку ситуацію, коли, вирушаючи до Росії, жоден громадянин України ні від чого не застрахований. Щоб опинитись «у тенетах» спецслужб, не обов’язоково бути членом УНСО чи «Правого сектору», які визнані екстремістськими у Росії. Для цього достатньо, щоб, наприклад, якомусь прикордоннику або представникові поліції Російської Федерації здалось, що ти схожий на «правосєка». Зразу після цього росіяни можуть викликати ФСБ, які почнуть людину допитувати і вибивати зізнання, що пан Яценюк брав участь у Першій чеченській війні», – каже Томак.

Дипломатичні методи не діють – МЗС України

За словами Марії Томак, мова іде не про сотні, але про десятки громадян України, чиї права порушено на території Росії. І далеко не всі українці, які потрапили до російських СІЗО і в’язниць, причетні до організацій і партій, які російське законодавство визнало екстремістськими, зазначила Томак. За міжнародним правом, захистити громадян України за кордоном має МЗС, а точніше працівники консульської служби. Але наразі у Росії українські консули не мають змоги потрапити до бранців і надати їм реальну допомогу, цей факт визнають і правозахисники, і працівники МЗС.

Українське Міністерство закордонних справ не раз висловлювало обурення такими діями Росії, але активної просвітницької кампанії в цьому напрямку не веде, обмежуючись заявами і рекомендаціями українцям самим «оцінювати наявні ризики та загрози».

У цій ситуації функції держави знову взяли на себе волонтери. З ініціативи «Євромайдан SOS» українські правозахисники розробили інструкцію «Що робити, якщо тебе затримало ФСБ» щодо того, як поводити себе при арешті.

Один з авторів рекомендацій – львівський студент Юрій Яценко, який більше року провів у Росії в ув’язненні.

Перше і найголовніше, що має зробити заарештований – повідомити про своє затримання родичів в Україні та українських консульських працівників у Росії. При цьому автори інструкцій визнають, що добитись права на телефонний дзвінок надзвичайно складно, а захистити свої людські права, потрапивши до російської «правової» системи, фактично неможливо.

Крим перетворюють на Колиму?

Найбільших переслідувань громадяни України зазнають в анексованому росіянами Криму, де їх переслідують і проти них порушують кримінальні провадження. Серед найбільш кричущих випадків, як зазначено у заяві МЗС України, – тиск на кримськотатарський народ та його лідерів.

«Російська Федерація відверто ігнорує невпинні вимоги світової спільноти припинити системне порушення прав людини в окупованій Автономній Республіці Крим. У своєму прагненні знищити будь-який зв'язок окупованої території з рідною державою Москва продовжує масштабні утиски на півострові. Від цього страждають мільйони громадян України, передусім кримські татари та етнічні українці. Одними з жертв її боротьби зі свободою слова та національною ідентичністю стали кримськотатарський телеканал ATR у Сімферополі та його співробітники Ліля Буджурова та Ельзара Іслямова, а також рідні активіста Ленура Іслямова», – наголошують у МЗС.

Справи, які провадить Росія проти українців, мають політичне підґрунтя, упевнені міжнародні правозахисні організації, які неодноразово звертались до Москви з вимогою звільнити бранців-українців. В Україні ж питання звільнення українських в’язнів совісті з російських в’язниць називають найважливішим у міжнародній діяльності держави. Цю думку озвучив народний депутат України Сергій Висоцький в ефірі «5 каналу».

«Міжнародний суд з прав людини, наприклад, може ухвалити своє рішення, але це не буде мати жодного впливу на Росію. Тож нам потрібно працювати в інформаційному полі, на дипломатичному полі, щоб про цих людей, про наших співгромадян, ув’язнених у Росії, не забував світ; щоб питання звільнення цих людей стояло на порядку денному в ПАРЄ, ОБСЄ, на Генеральній асамблеї ООН. Тобто Україна постійно – постійно! – повинна про цих людей доносити інформацію», – зазначив Висоцький.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG