Доступність посилання

ТОП новини

Іран зупинив демонтаж центрифуг після критики жорсткої лінії у парламенті


Центрифуги
Центрифуги

Іран зупинив демонтаж центрифуг щонайменше на одному ядерному об’єкті країни. У вівторок, 10 листопада, голова комісії щодо ядерного регулювання в іранському парламенті Аліреза Закані повідомив, що це відбулося після отримання законотворцями листа від президента Ірану Хасана Роугані.

Це повідомлення з’явилося за кілька днів після того, як група законодавців, що займають жорстку лінію, закликали президента Роугані зупинити демонтаж центрифуг, який на їхню думку почався дуже несподівано і без погодження з верховним лідером Ірану Аятолою Алі Хаменеї.

Хаменеї заявляв, що ядерна угода має бути реалізована лише після зняття звинувачень, що ядерна програма Ірану раніше має військові цілі.

Демонтаж центрифуг є частиною ядерної угоди, укладеної між Іраном та шістьма країнами-лідерами у липці цього року у Відні.

Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) наразі проводить перевірку ядерної програми Ірану і, як очікується, у грудні оприлюднить свої висновки.

Минулого тижня голова Організації з ядерної енергії Ірану Алі Акбар Салехі заявив, що робота щодо скорочення кількості центрифуг розпочалася згідно з ядерною угодою.

Угодою передбачено, що Іран мусить прибрати чи деактивувати дві третини своїх центрифуг.

XS
SM
MD
LG