Доступність посилання

ТОП новини

«Я навчився захищатися: візьми і вимкни» – Андрій Макаревич про російське ТБ


Андрій Макаревич у Львові. 11 листопада 2015 року
Андрій Макаревич у Львові. 11 листопада 2015 року

Три дні відомий російський музикант, лідер гурту «Машина часу» Андрій Макаревич провів у Львові

Львів – У Львові з аншлагом відбулися концерти відомого російського музиканта, художника Андрія Макаревича. Спершу планували лише один виступ, але музикант погодився і на другий. Андрій Макаревич провів у Львові три дні, презентував свою програму «Ідиш-Джаз» і взяв участь у єврейсько-освітній програмі «Лімуд».

Квитки на два концерти Андрія Макаревича львів’яни розкупили миттєво. Російський бард привіз у Львів нову програму, з якою вже виступав у Києві та Одесі. Він разом зі своїми колегами – джазовими музикантами – виконав забуті єврейські шлягери першої половини ХХ століття. Під час спілкування за кавою з кількома журналістами розповів: не очікував, що новий проект «Ідиш-Джаз» матиме успіх.

«Я не думав, що це буде цікаво великій кількості людей, бо це специфічна історія. Потім ми зробили концертний варіант і, як виявилось, я помилявся: це цікаво людям у різних країнах світу. Ми записали дві платівки. Щодо очікувань від концерту, то дуже важливо знати, на який концерт ти йдеш, бо існує «Машина часу» й існує проект «Ідиш-Джаз», а це – різні музиканти і різні завдання».

Якщо вам подобається картина – не знайомтесь із художником, бо можна зіпсувати враження
Андрій Макаревич

Андрій Макаревич і його друзі не цікавились долею тих людей, які написали ці єврейські шлягери. «Мені достатньо продуктів їхньої праці. Є правило у житті: якщо вам подобається картина – не знайомтесь із художником, бо можна зіпсувати враження про художника і водночас про картину. Насправді просто немає часу на все», – додає він.

Віртуальний світ затягує

Музикант говорить, що інтуїтивно відчуває, чи варто братись за новий проект, змінювати щось у стилі виконання. Всі ці задуми йому підказує життя. Любить те, чим займається: писати пісні, дарувати їх людям, малювати. Найбільше не любить політику і старається нею не цікавитись.

«Я не вірю в те, що показує російське телебачення, не дуже вірю, що показують українські канали також, – каже Андрій Макаревич. – Ми живемо зараз у віртуальному світі, в якому у свідомість людей стараються все вкласти, і ти ніколи не дізнаєшся, що трапилось насправді. Це жахливо».

«Я часто почуваюсь ідіотом і утримуюсь від оцінок того, де я не дуже компетентний. Чому так легко людям можна вбити в голови все? Тому що середовище агресивне, тому що медіа і пропаганда отримують усе нові технічні можливості. Ми оточені інтернетом, різними сучасними комунікаціями, і якщо від цього не захищатись, то ти перетворюєшся на матрицю, в яку можна вписати будь- що. Я навчився захищатися: візьми і вимкни», – додає він.

Із Росії Макаревич не планує виїжджати

Андрій Макаревич, коли сталась анексія Криму, розпочався військових конфлікт на Донбасі, висловив власну точку зору. Він відмовився виступати з концертами на півострові. Це викликало шалену критику в Росії. Торік у серпні лідер гурту «Машина часу» Андрій Макаревич допомагав дітям-біженцям із Донбасу, але каже, що благодійністю вихвалятись не личить. Музикант спілкувався з місцевими на Донеччині, виступав із концертами у таборі для вимушених переселенців із зони АТО, і цей його вчинок також не вельми сподобався у Росії. Однак музикант уже не раз повторює, що не має наміру виїжджати з Росії.

Я не бачу ніяких причин покидати Росію
Андрій Макаревич

«Я тут народився, 60 років прожив, і там всі практично мої друзі, все, чим я займаюсь, і місця, де люблю бувати. Я не бачу ніяких причин покидати Росію», – наголошує він.

«Наприкінці 70-х було таке бажання, мені натякали товариші з відповідних органів і я розумів, чим це закінчиться для моїх батьків, і це мене стримало. Нині не бачу сенсу кудись виїжджати, бо можу поїхати туди, куди хочу», зазначає Андрій Макаревич.

Я не розумію, чому скрізь говорять про тиск російської влади – я його не відчуваю
Андрій Макаревич

Чи відчуває сьогодні музикант тиск з боку російської влади? На це запитання відповів: «Я не розумію, чому скрізь говорять про тиск російської влади – я його не відчуваю. Телевізор не дивлюсь, газети читаю лише ті, які хочу, а вони на мене не тиснуть. Я займаюсь своєю справою і нею мені ніхто не заважає займатись. Просто не читайте дурниці».

Не знаю революцій в історії людства, після яких людям було б краще жити. Я вірю, що переміни можна робити іншими шляхами
Андрій Макаревич

Жодних рецептів щодо розвитку України чи Росії, виходу з цієї ситуації неприязні між двома держави музикант давати не любить, бо старається триматись подалі від політики. Говорячи про молодих росіян і їхні прагнення щодо змін у своїй країні, Андрій Макаревич наголосив, що він не бачить ніяких рухів у бік масових революційних наступів у Росії: «Не думаю, що вони будуть, чесно кажучи. Я не люблю цих речей, не знаю революцій в історії людства, після яких людям було б краще жити. Я вірю, що переміни можна робити іншими шляхами». Однак які саме мали б бути ці шляхи, відповів стримано, що давати рецепти – безвідповідально.

Російський музикант Андрій Макаревич досить часто відвідує Україну. Але у Львові був дуже давно. Каже, що місто змінилось, але найбільше він любить стару частину міста і аж ніяк не сприймає Львів як «столицю бандерівців»: «Ми тут три дні, це не найбільше місто у світі, бо їздиш на концерт, як правило, на один день, і далі вже знову концерт».

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG