Доступність посилання

ТОП новини

Тортури «за парканом»: що відбувається у психіатричних закладах України?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Уповноважений Верховної Ради з прав людини відзвітувала про три роки діяльності Національного превентивного механізму проти катувань

Київ – Пацієнти психоневрологічних клінік у підвалі, хворі на дерев’яних піддонах у дворі та прив’язані до ліжок і візочків діти в інтернатах – такі порушення, серед інших, донині виявляють спостерігачі Національного превентивного механізму проти катувань при офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Згаданий механізм діє в Україні вже три роки. За цей час вдалося покращити життя людей у низці місць несвободи, розробити зміни до законодавства та домовитися про повернення в Україну частини ув’язених з непідконтрольних територій. Головне, відзначають експерти, що більше немає можливості «сховати тортури за парканом».

Чомусь люди думають, що найгірші умови утримання – у в’язницях, але це не завжди так, розповідає Юрій Бєлоусов, представник уповноваженого з прав людини Верховної Ради з питань реалізації національного превентивного механізму проти катувань.

Вчора у Тернопільській області під час моніторингового візиту до психоневрологічного інтернату з’ясувалося, що у підвалі закладу кілька тижнів тримають двох чоловіків
Юрій Бєлоусов

«Вчора у Тернопільській області під час моніторингового візиту до психоневрологічного інтернату з’ясувалося, що у підвалі закладу кілька тижнів тримають двох чоловіків. Їх там закрили, поставили відра, щоб вони справляли туди свої базові потреби. Ми негайно повідомили прокуратуру і міліцію», – каже він.

За словами Бєлоусова, найтяжчі умови спостерігачі фіксують у таких закладах для дітей: аж до прив’язування пацієнтів до ліжок або візочків.

Напередодні представники моніторингової групи, що повернулась з Чернігівщини, де були з візитом, повідомили про випадки жорстокого поводження із пацієнтами Любецького та Городнянського психоневрологічного інтернатів. За їхніми словами, близько гривні на день витрачали на медикаменти і від п’яти до десяти – на харчування пацієнтів, однак і те, що було в наявності у закладі, зокрема підгузки, не використовувалось: деякі хворі, літні люди, змушені були лежати у власних випорожненнях.

Щодо посадовців Городнянського інтернату обласна прокуратура порушила кримінальне провадження за статтею «службова недбалість».

Життя пацієнта у психіатричному закладі повністю залежить від матеріальних можливостей – його власних або сім’ї, розповіла Радіо Свобода Вікторія, родичка пацієнтки однієї з клінік на Херсонщині. За її словами, держава забезпечує препаратами, які сучасна медицина не радить використовувати через тяжкі побічні ефекти, якщо такий варіант не влаштовує, треба придбати інші ліки власним коштом.

«Лікар запропонував два варіанти: або можна використовувати препарати, які важче витримати хворому, і в цьому може допомогти держава, або нові ліки, але за них треба заплатити, – зауважує дівчина. – Тоді у людини не буде сонливості, порушень пам’яті і надлишкового слиновиділення».

Окрім того, каже вона, родини пацієнтів змушені передавати туди харчові продукти, бо через брак фінансування годують у лікарні погано. Водночас, визнає Вікторія, персонал робить, що може, аби пацієнтам було комфортно.

Проблеми в одному місці несвободи симптоматичні і для інших – Лутковська

Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Місця несвободи в Україні підпорядковуються одинадцятьом міністерствам. Це – і колонії, і райвідділи, і дитбудинки. За словами омбудсмена Валерії Лутковської, за три роки діяльності відбулося чимало зрушень.

Зазвичай ті проблеми, які знаходять в одному місці несвободи є симптоматичними для інших закладів такого ж типу
Валерія Лутковська

«Я не можу сказати, що ми відвідали всі місця несвободи, але ми відвідали всі типи місць несвободи, і відповідно ми маємо можливість надати рекомендації тим міністерствам і відомствам, які за них відповідають. Тому що зазвичай ті проблеми, які знаходять в одному місці несвободи є симптоматичними для інших закладів такого ж типу», – пояснює вона.

З іншого боку, як зауважує Лутковська, спостерігачі виявляють і багато позитивних прикладів взаємодії персоналу і утримуваних там людей, і ці приклади омбудсмен намагається донести до місцевої влади.

За три роки діяльності Національного превентивного механізму змін зазнало і законодавство. Зокрема, до Цивільного процесуального кодексу внесли правки, відповідно до яких людина може звертатися до суду щодо поновлення власної цивільної дієздатності, якщо ж суд розглядає питання заходів примусового лікування, людина має бути присутня на засіданні, раніше такої норми не було, розповів Юрій Бєлоусов. Окрім того, за його словами, нещодавно офіс уповноваженого ініціював тренінги для керівництва таких закладів та чиновників, аби ті не допускали жорстокого поводження із людьми, які там утримуються.

Загалом в Україні діє більше шести тисяч місць несвободи. З них – 144 психоневрологічні інтернати і 70 психіатричних лікарень, де живе близько шістдесяти тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG