Доступність посилання

ТОП новини

США заклали для України «несолідні кишенькові гроші» в оборонний бюджет – експерт


Американські та українські військовослужбовці під час відкриття навчань на Яворівському полігоні. Квітень 2015 року. Ілюстраційне фото
Американські та українські військовослужбовці під час відкриття навчань на Яворівському полігоні. Квітень 2015 року. Ілюстраційне фото

Україні, Іраку та Йорданії виділили по 300 мільйонів доларів. Ізраїлю – в чотири рази більше

Сенат Сполучених Штатів ухвалив допрацьований оборонний бюджет, де визначено, скільки грошей як військову допомогу виділятимуть тій чи іншій державі. Відтак Україна в наступному році матиме 300 мільйонів доларів, стільки ж – Ірак та Йорданія. Рекордсменом є Ізраїль, на безпеку якого Америка готова витратити в десять разів більше. На що підуть ці гроші, а також мало це чи багато для України?

ЗАВАНТАЖИТИ

У фінальній версії оборонного бюджету Сполучених Штатів на 2016 рік розмір допомоги Україні не змінився – 300 мільйонів доларів. Цей варіант кошторису вважають компромісним, адже наприкінці вересня президент Барак Обама наклав на нього вето, проте причини не стосувались Києва.

Валерій Чалий
Валерій Чалий

Посол України в США Валерій Чалий на своїй сторінці у Facebook повідомив, що одна шоста цієї суми – 50 мільйонів доларів – може припасти саме на оборонне озброєння.

На що конкретно піде кожен долар, йдеться в документі, визначатимуть міністр оборони та державний секретар США. Йдеться про фінансування «професійної підготовки, оснащення матеріально-технічного забезпечення, послуг для військових». Також українська сторона отримуватиме від США розвіддані в режимі реального часу.

Окремо прописано в бюджеті надання Україні «протитанкової зброї, мінометів, крупнокаліберної зброї та боєприпасів до неї, гранатометів із гранатами та легкої стрілецької зброї».

Кошти «Ініціативи на підтримку безпеки України» не є серед переліку обов’язкових витрат США. Це означає, що при відповідному рішенні керівництва Сполучених Штатів їх можуть використати за іншим призначенням. Позиція лідера США щодо виділення Києву летальної зброї залишається незмінною – Білий дім наразі проти.

300 мільйонів доларів допомоги від США: мало це чи багато?

Гроші, які виділяють США для України на наступний рік – це, орієнтовно, 5% від усієї допомоги Білого дому на оборону інших держав. Таку ж суму – 300 мільйонів доларів – отримають Ірак та Йорданія. Трохи менше – 280 мільйонів доларів – Пакистан.

Найбільша сума припаде на Ізраїль – цій державі США виділяють 3,1 мільярда доларів, що орієнтовно в 10 разів більше, ніж Україні. Єгипет же отримає 1,2 мільярда доларів, тобто в чотири рази більше.

Геннадій Друзенко
Геннадій Друзенко

На думку експерта-міжнародника Геннадія Друзенка, той факт, що Україні виділили в 10 разів менше, ніж Ізраїлю – це «фіаско дипломатії». За його словами, на Ізраїль нападають «араби без ядерної та сучасної зброї», тож логічніше було б поставити Україну в пріоритет. Отже, таким чином Білий дім перестраховується, що гроші не вкрадуть і не витратять не за призначенням, додає експерт.

«Солідним урядам виділяють солідні суми. Несолідним, хворим на інфантилізм, виділяють суми, знаєте, як дитині – «кишенькові гроші», – каже він.

На що витратити допомогу?

Україні є куди витратити майбутню фінансову допомогу від США, тож справа вже за українськими чиновниками, говорить експерт «Інформаційного спротиву» Юрій Карін.

«Починаючи від переозброєння армії, переосмислення її філософії, перероблення логістики повністю. І також грошей на соціальні проблеми», – каже він.

Враховуючи, що Україна наразі відбиває військові атаки сусідньої держави, а розподіл сил у зоні конфлікту наступного року є непередбачуваним, Україна цих грошей заслуговує, каже Карін. Він додає, що на тлі відносного перемир’я бойові дії на Донбасі активізувались за останній тиждень.

Загальна сума військових витрат США, які передбачені на наступний рік, сягає 607 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG