Доступність посилання

ТОП новини

Помічнику військових із Донеччини загрожує до 7 років за зберігання зброї


Фото з сайту МВС
Фото з сайту МВС

Чоловік своєї провини не заперечує, але говорить, що просто забув здати гранатомети до міліції

Леоніду Щербакову, жителю Ясинуватського району Донецької області, загрожує до 7 років позбавлення волі за зберігання зброї. Військові говорять, що від самого початку війни Щербаков допомагав їм із ремонтом техніки і досі лишається єдиним жителем Тоненького, на чиєму будинку майорить український прапор. Сторона обвинувачення, однак, каже про схрон зброї на ділянці у його невістки.

Біля домівки Щербакова стоїть кілька машин, які привезли на ремонт. Зокрема дві карети швидкої допомоги. На одній із них номерні знаки з літерами «ОУН». Це назва одного з добровольчих підрозділів, який донедавна базувався в селі Піски біля Донецького аеропорту. «Швидку» трохи пом’яло, а ось другий автомобіль потребує серйознішої допомоги.


«Ось у цій машині треба ремонтувати двигун, зараз працюємо, – каже Леонід Щербаков. – Взагалі дуже багато ремонтуємо з помічниками, зокрема дизельні та бензинові генератори постійно привозять. Майже кожного дня щось робимо, шукаємо запчастини. Усе відновлюється й повертається на передову».

Колись він працював перевізником, але зараз роботи не має. Розповідає, що одною з перших машин, які він відремонтував, була карета швидкої допомоги, що евакуювала поранених із Донецького аеропорту.

Обвинувальний акт
Обвинувальний акт

Співпрацю з Леонідом Щербаковим підтверджують солдати 93-ї окремої механізованої бригади. Зокрема, за словами солдата Вадима Вейди, який базується поблизу селища Тоненьке, вони давно ремонтують машини в місцевого активіста.

«Він давно вже вивіз родину у безпечне місце, а сам залишився. Ремонтує нам техніку, намагався відремонтувати електропостачання у себе в селі», – розповів Вейді у бесіді з кореспондентом Радіо Свобода.

Обвинувальний акт
Обвинувальний акт

Ремонтується в Леоніда Щербакова і добровольчий підрозділ патрульної міліції «Дніпро-1». Як розповів боєць на псевдо «Синок», Леонід – єдиний житель села, в якого на будівлі майорить український прапор. Незважаючи на те, що «Дніпро-1» – підрозділ міністерства внутрішніх справ, боєць обурюється діями колег із Авдіївського місцевого відділку.

Під час обшуку у ремонтника знайшли кілька гранатометів

29 травня міліція прийшла з обшуком до родичів Щербакова, які живуть в Авдіївці. За даними правоохоронців, чоловік переховав зброю з Тоненького на ділянці невістки в Авдіївці. Міліція повідомила про обшук того ж дня. Згідно з протоколом, Щербаков приховав 4 протитанкові гранатомети, 8 ручних гранат Ф-1 і РГД з запалами, більш ніж 150 патронів калібрами 5,45 мм і 7,62 мм. Також знайшли 38 мішків із артилерійським порохом.

Щербаков не заперечує, що приховав зброю: говорить, що знайшов її під час літніх боїв за Тоненьке і неодноразово пропонував військовим забрати те, що залишилося після відступу бойовиків.

Фото з сайту МВС
Фото з сайту МВС

«Ситуація у селищі була складною, диверсійні групи проривалися, і солдати сказали, щоб я поки що залишив в себе цю зброю, про всяк випадок. Потім я про неї забув – дуже багато роботи», – зазначає Щербаков. Те, що зброю зрештою переховав, пояснює приїздом до нього дітей, які могли знайти небезпечні предмети.

Досудове слідство закінчилося 6 жовтня 2015 року. Згідно з обвинувальним актом, Щербакову інкримінують незаконне зберігання зброї. Порушення статті карається позбавленням волі на термін до семи років. Також в обвинувальному акті зафіксована помʼякшуюча обставина – щире каяття.

Щербаков може отримати випробувальний термін – поліція

У міліції не розуміють, чому Щербаков не відвіз зброю до них: це, кажуть, звільнило б його від кримінальної відповідальності.

«Він поясняв, чому він цього не зробив, але я не можу усі подробиці доповісти, це слідча таємниця. Але якщо вже вивозив зброю зі своєї домівки, чому він не міг віддати її в міліцію? Вона, до речі, розташована набагато ближче до нього, ніж домівка родичів, де він цю зброю переховав. Ми працювали навіть під час артилерійських обстрілів», – розповіла Радіо Свобода майор поліції Світлана Шевченко, представник Красноармійського відділку поліції управління в Донецькій області.

Вона розповідає, що всі дають Щербакову позитивні характеристики, і на суді це буде йому на користь. Суддя може винести дуже м’який вирок, говорить майор. «Якщо він буде щиро каятися, то може отримати випробувальний термін. Тоді, якщо він не скоїть іншого злочину, вважатиметься несудимим», – додала Шевченко. Вона не виключає й умовний термін.

Житель Тоненького визнає свою провину і готовий відбувати покарання. В очікуванні суду він продовжує ремонтувати військову техніку.

Як повідомили Радіо Свобода у прес-службі головного управління МВС в Донецькій області, з початку жовтня правоохоронці вилучили у населення регіону 432 гранати, 20 мін і снарядів, 35 вибухових пристроїв, близько 7,5 тисяч набоїв різного калібру та понад 105 кілограмів вибухових речовин. Крім того, знайшли 38 одиниць вогнепальної зброї, зокрема 25 гранатометів, 6 автоматів Калашникова, 2 карабіни, 4 пістолети та 5 одиниць переробленої зброї.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG