Доступність посилання

ТОП новини

Це шизофренічний законопроект – депутат про перенесення виборів у Маріуполі і Красноармійську


Виборча дільниця у Маріуполі. 25 жовтня 2015 року
Виборча дільниця у Маріуполі. 25 жовтня 2015 року

Спостерігачі вважають, що оптимальним є проведення нових виборів, а не перенесення дати

Вибори у Маріуполі та Красноармійську відбудуться 29 листопада. За відповідний закон проголосували 233 народні депутати. Президент Петро Порошенко вже заявив, що підпише документ. Водночас частина депутатів з коаліції вважають, що перенесення виборів на кінець осені є протизаконним.

Вибори у Красноармійську та Маріуполі 25 жовтня місцеві територіальні виборчі комісії визнали такими, що не відбулись. У обох випадках виникла проблема з бюлетенями для голосування. У Маріуполі ТВК відмовилась їх приймати взагалі, натомість у Красноармійську комісія бюлетені з друкарні таки отримала, однак не передала на дільниці. Аби у цих двох містах люди таки змогли проголосувати позафракційний депутат Сергій Тарута подав у парламент законопроект № 3371-1, який регламентує перенесення дня виборів.

Петро Порошенко підтримав рішення депутатів, і пообіцяв негайно підписати закон. «Думаю, що це – дуже мудре рішення. Ми продемонстрували всьому світові наше відповідальне ставлення до волевиявлення громадян. І ще раз наголошую, що як гарант Конституції я буду захищати їхні права незалежно від того, яку політичну силу вони підтримують», – заявив президент.

Втім, підтримка ініціативи з перенесенням дня виборів не була одноголосною навіть всередині коаліції. Дві фракції, «Батьківщина» та «Самопоміч», не дали своїх голосів для закону. На думку народного депутата від Самопомочі Олени Сотник, переносити вибори з одного дня на інший не можна, оскільки це суперечить чинному закону про місцеві вибори.

Гарантування стандартів та демократії ми не забезпечили – нардеп

Якщо голосування не було, то вибори мають визнати такими, що не відбулись. Саме на оголошенні повторного голосування в Маріуполі та Красноармійську наполягає фракція, пояснює депутат. Тоді всі учасники процесу будуть змушені від початку повторно пройти усі необхідні передвиборчі процедури. Сотник вважає, що провести їх можна вже у січні 2016-го.

Це шизофренічний законопроект, яким ми 25 жовтня називаємо 29-м листопада
Олена Сотник

«За даних обставин, те що ми зробили – ми нібито право голосувати дали, а гарантування стандартів і самої демократії, так званого виборчого процесу ми не забезпечили людям. Тобто, це такий шизофренічний законопроект, яким ми 25 жовтня називаємо 29-м листопада», – заявляє народний депутат від «Самопомочі» Олена Сотник.

Спостерігачі з громадянської мережі «Опора», які постійно стежать за виборами в Україні, теж висловлювались на користь нового виборчого процесу. Водночас, вважає аналітик мережі Олександр Клюжев, у ситуації, що склалась, жодне рішення не може на 100% відповідати букві закону. В той же ж, час, на думку, спостерігача, з організаційної точки зору, до 29 листопада вибори можуть бути підготовлені належним чином.

За друк бюлетенів цього разу відповідатиме ЦВК

Центральна виборча комісія вже розпустила Маріупольську та Красноармійську ТВК. Відтак, за результати виборів відповідатимуть нові люди. Також, у новому законі передбачено, що виборчі бюлетені централізовано виготовлятиме ЦВК. А саме їхня якість 25 жовтня і викликала найбільше нарікань. Перенесення виборів Клюжев називає політико-правовим рішенням, яке є своєрідним компромісом.

«Власне, у цьому є проблема, що завжди є сторона, яка буде говорити про те, що рішення про відновлення виборчого процесу з тими самими кандидатами, які були, воно не є повністю законним і належним. І ці ризики несуть будь-які політико-правові рішення, які стосуються виборчого процесу», – вважає аналітик.

У той же час експерт відзначає казус, який виник внаслідок проголосованого закону. Тепер не зрозуміло, як мають поводитись кандидати, адже у цих двох містах вже був оголошений день тиші, і кандидати формально не мають права проводити агітацію до 29 листопада.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG