Доступність посилання

ТОП новини

В Україні запрацює державне бюро розслідувань – закон


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Депутати проголосували у другому читанні за законопроект №2114 про Державне бюро розслідувань. За відповідний документ проголосував 241 парламентар.

«Законопроект позбавляє прокуратуру повноважень, як залишились ще з часів Радянського Союзу. Друге, це те, що він наближає нас до Європи і робить правоохоронні органи більш цивілізованими і професійними», – наголошував презентуючи документ, голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін.

При цьому Кожем’якін додав, що директора Бюро призначає президент за поданням прем’єр-міністра після відбору конкурсною комісією. Гранична кількість співробітників Бюро складатиме 1,5 тисячі осіб.

Згідно з законом, Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів, віднесених до його компетенції.

Серед основних завдань Бюро – розслідування злочинів, пов’язаних з діяльністю злочинних організацій, випадків катування та інших злочинів, пов’язаних з жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчинених працівниками правоохоронних органів, розслідування особливо тяжких насильницьких злочинів, за які Кримінальним кодексом передбачене покарання у виді довічного позбавлення волі, розкриття і розслідування злочинів, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро України, прокурорами спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

XS
SM
MD
LG