Доступність посилання

ТОП новини

Кілометрові черги на Донбас


Лінію розмежування щодня перетинають тисячі людей

На Донбасі відкрили ще два пункти пропуску з підконтрольної Україні території, але на кордоні з «ДНР» шикуються кілометрові черги. Люди чекають не одну добу, щоб перетнути лінію розмежування.

Відвідати родичів, привезти пенсіонерам продукти або перевірити, в якому стані рідний дім – із цією метою тисячі людей щодня перетинають лінію розмежування.

Перевірка автомобіля і документів займає не менше п'яти хвилин. На пункті пропуску прикордонники працюють злагоджено і швидко: вже «набили руку». Є також туалетні кабінки та медпункти «Лікарів без кордонів».«Дружина, двомісячна дочка, теща – всі повертаємося додому, подивитися, що там і як, рідних побачити. В принципі робота є, підприємство під контролем України. Чекають на мене там. Треба подивитися», – говорить Данило Ситников, який повертається в підконтрольну «ДНР» Горлівку.

«Влітку було дуже спекотно, людям потрібна була вода – ми її забезпечували. Були перегрівання, теплові удари, а зараз інші проблеми», – каже медичний працівник Лідія з організації «Лікарі без кордонів».

На пункті пропуску прикордонники запускають машини «порціями». Більшість людей змушені чекати за блокпостом і навіть у «сірій зоні» – на території між конфліктуючими сторонами. Там люди чекають цілодобово, розважають себе, як можуть.

«А що ж тепер робити, якщо тут нас так ображають? Ось, в'яжемо і в'яжемо. Щось же треба робити», – нарікає Тамара, мешканка Алчевська, який перебуває під контролем угруповання «ЛНР».

Черга на «нічийній землі»: без туалетів, зате з лікарями

На «нічийній землі» немає туалетів: люди змушені ходити на узбіччя, які можуть бути заміновані. Лікарі без кордонів патрулюють чергу вздовж багатокілометрової вервечки машин.

«Нас запрошують або викликають: люди самі дзвонять, телефони наші відомі. І ми надаємо допомогу як на дорозі, так і тут, на пункті пропуску», – каже Лідія з «Лікарів без кордонів».

Водії зізнаються, що машини теж ламаються та виходять з ладу через перегрів і часті зупинки.

«Постійно стартери виходять з ладу, акумулятори. Те, що гріється – це не так страшно, але навантаження на машину дуже велике. Авта не витримують, зупиняються, ламаються. У кого ще нові, хороші – ті ще їздять», – розповідає водій Олег.

Завантаженість дороги пов'язана з тим, що пункти пропуску перейшли на зимовий графік роботи – працюють лише дев’ять годин на добу. Навіть під час активних боїв торік пости працювали не менше 11 годин на день.

Крім того, в сусідній Луганській області немає жодного пункту пропуску для машин. Єдиний – піший, його відкрили лишень тиждень тому. Через нього може пройти лише близько двох сотень осіб на день. Коли відкриють транспортний коридор і чи відкриють взагалі, глава Луганської області Георгій Тука у відповідь на це запитання лише знизує плечима.

Оригінал матеріалу – на сайті спеціального проекту Радіо Свобода «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG