Доступність посилання

ТОП новини

Охендовський: через низьку явку можуть скасувати проведення виборів мерів у два тури


Михайло Охендовський (©Shutterstock)
Михайло Охендовський (©Shutterstock)

Голова ЦВК Михайло Охендовський припускає, що через низьку явку виборців на повторному голосуванні на місцевих виборах можуть скасувати проведення виборів мерів великих міст у два тури.

«Хвилює наднизька явка виборців, яку ми маємо на цей момент, якщо тенденція збережеться, то вірогідна явка збережеться на рівні 30% і тоді виникне питання щодо доцільності збереження мажоритарної системи більшості, яка використовується для виборів мерів великих міст», – зазначив Охендовський.

Він зауважив, що метою впровадження цієї системи було «досягнення максимальної легітимізації обраних міських голів», щоб за них проголосували понад 50% виборців, а якщо на повторних виборах буде низька явка, тоді фактично мерів обиратимуть 15-17% від усіх виборців.

За даними спостерігачів громадянської мережі «Опора», загальнонаціональна явка виборців на другому турі місцевих виборів станом на 12:00 становить 12,8%.

У неділю, 15 листопада, в Україні відбувається другий тур місцевих виборів з голосування щодо виборів міських голів Києва та ще 28 міст України (у 18 обласних центрах і 10 містах обласного значення).

Виборчі дільниці працюють з 8:00 до 20:00. Офіційні результати другого туру виборів мають оголосити не пізніше від 20 листопада.

XS
SM
MD
LG