Доступність посилання

ТОП новини

Після Парижа: тероризм самотужки не подолати


Французький поліцейський допомагає пораненому біля театру «Батаклан». Париж, 14 листопада 2015 року
Французький поліцейський допомагає пораненому біля театру «Батаклан». Париж, 14 листопада 2015 року

І в Донецьку й Луганську – тероризм, і акти в Парижі – це теж тероризм. Але це різні типи тероризму – Матвієнко

16 листопада у Франції та в країнах ЄС, а також в багатьох інших країнах світу вшанували пам’ять загиблих у Парижі внаслідок терористичних актів 13 листопада. Від нападів на стадіон, концертний зал і ресторани загинули принаймні 129 людей, понад 350 були поранені. Відповідальність за це взяло на себе угруповання «Ісламська держава». Семеро нападників загинули, більшість із них підірвалися, активувавши пояс смертника. Інших можливих причетних до нападу шукають. Після нападів у Парижі президент Франції Франсуа Олланд назвав його «актом війни», оголосив у країні надзвичайний стан і пообіцяв «безжальну відповідь» бойовикам, які взяли відповідальність за напади. В багатьох столицях також говорять про безпекові виклики і закликають до посилення координації для боротьби з тероризмом.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Україні одразу після терактів у Парижі виявили солідарність із Францією. Люди несли квіти і записки зі словами солідарності до посольства Франції у Києві. Президент Петро Порошенко та прем’єр Арсеній Яценюк наступного дня після терактів відвідали посольство Франції і висловили співчуття французькому народу.


Президент Порошенко також зібрав керівників силового блоку і наказав посилити пильність, а також заявив, що терористам не вдасться залякати цивілізований світ.

«Були дані доручення вжити найрішучіших заходів для забезпечення миру, стабільності, спокою і безпеки в Україні. І хочу наголосити, що українська влада буде діяти рішуче, ефективно і відповідально для захисту миру та спокою українського народу. Ми не боїмося, ми не дозволимо себе залякати, і весь цивілізований світ, і вся Україна сьогодні разом із Францією», – сказав Порошенко.


Глава уряду Яценюк висловив співчуття французькому народу у зв’язку із терактами у Парижі 13 листопада. Коментуючи трагедію в інтерв’ю «Голосу Америки» прем’єр також порівняв події у Парижі із терактами 9/11 у США та російською агресією на сході України.

«Ми знаємо, що значить тероризм. І США знають, що означає тероризм також. Україна вже втратила тисячі невинних людей, тисячі українських військових через російську агресію і дії терористів», – сказав прем’єр.

«Мені видається, що світ кардинально змінився. Зараз ми маємо інший світ – з терором, страхом, залякуваннями, агресією, смертю. І це величезний виклик для вільного світу. Єдиний спосіб, як на це відповісти – це триматись разом, подолати страх. Бо нам немає чого боятися, крім самого страху, як казав Франклін Рузвельт. Ми маємо боротися і перемогти у цій війні за свободу, за волю, наше майбутнє», – додав Яценюк.

Надзвичайний стан і жалоба в Парижі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00
Ці теракти не залякають євроатлантичну спільноту
Єгор Божок
Ізабель Дюмон
Ізабель Дюмон

Виконувач обов’язків керівника місії України при НАТО Єгор Божок під час онлайн-конференції нагадав про широке засудження міжнародною спільною – і, зокрема, союзниками Франції по НАТО – терактів у Парижі і, зокрема, сказав: «Висновок простий: ці теракти не залякають євроатлантичну спільноту. Євроатлантична спільнота продовжить спільно боротися з тероризмом всім цивілізованим світом».

Посол Франції Ізабель Дюмон під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі у понеділок висловила вдячність Україні за солідарність, а також розповіла про посилення координації всередині ЄС для протистояння тероризму.

Механізми співпраці мають бути посилені: обмін даними про пасажирів, посилення координації і контролю на зовнішніх кордонах Шенгену, контроль над обігом вогнепальної зброї, а також нейтралізація джерел фінансування тероризму
Ізабель Дюмон

«Ми розуміємо, що жодна країна на самоті не може боротися зі злом тероризму. Тероризм не має кордонів – це виклик для всіх нас. Щоби боротися з ним, існує ряд механізмів як на рівні ООН, так і на рівні ЄС. Відбуваються обмін інформацією та взаємодія між службами різних країн, – сказала посол Дюмон. – Звичайно, ці механізми співпраці мають бути посилені: обмін даними про пасажирів, посилення координації і контролю на зовнішніх кордонах Шенгену, контроль над обігом вогнепальної зброї, а також нейтралізація джерел фінансування тероризму».


Париж і Донбас – різні типи тероризму

Під час прес-конференції посла Франції спитали, чи перегляне її країна і Європа в цілому ставлення до подій на Донбасі і ставлення до Росії, яка підтримує озброєних заколотників на сході України.

Ми, звичайно, будемо продовжувати підтримувати Україну, і тут немає питань
Ізабель Дюмон

«Ви знаєте, яких зусиль докладає Франція ось вже півтора роки. Ви знаєте, якою мірою і президент Франсуа Олланд, і міністр Лоран Фабіус підтримують (мирний процес – ред.), скільки енергії докладають для підтримки суверенітету України. Важливо й те, що ми, звичайно, будемо продовжувати ці зусилля, будемо продовжувати підтримувати Україну, і тут немає питань», – сказала посол.

Україна ось вже півтора роки проводить антитерористичну операцію на сході, називає угруповання «ДНР» та «ЛНР» терористичними, а бойовиків-сепаратистів – терористами.

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко

«Теракти в Парижі показали абсолютну незахищеність: велика скупченість людей, споруд, інфраструктурних об’єктів… Тому для України – як і для будь-якої іншої країни світу – це є серйозним викликом, і спецслужби поки що не дають відповіді на питання, як від цього захиститися», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода український політичний експерт Костянтин Матвієнко.

Це різні типи тероризму. В Донецьку і Луганську – це тероризм, підтримуваний з боку Росії. А коли ми говоримо про ІДІЛ, то це все-таки не держава, яка є постійним членом Ради безпеки ООН, а терористично-кримінальне угруповання
Костянтин Матвієнко

«І те, й інше – це тероризм. І в Донецьку, і в Луганську – це тероризм. І от такі підпільні терористичні акти, які відбулися в Парижі – це теж тероризм. Це різні типи тероризму. Бо в Донецьку і Луганську – це фактично тероризм, підтримуваний допомогою терористам з боку Росії. А коли ми говоримо про ІДІЛ («Ісламську державу» – ред.), то це все-таки не держава, яка є постійним членом Ради безпеки ООН, а терористично-кримінальне угруповання. Тому це різні типи тероризму, але й те, й інше є тероризмом», – додає політолог.


Безпека і безвізовий режим

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон заявляє, що українці, як і раніше, можуть їхати до Франції чи виїжджати з неї, але їм варто мати на увазі, що контроль за безпекою у пунктах перетину кордону нині посилено. «Люди можуть заїхати чи виїхати з Франції, але їм варто очікувати посилення контролю», – зазначила вона.

За словами Дюмон, посольство Франції також не припинятиме розгляд заявок на отримання віз українцями.

На думку Костянтина Матвієнка, антитерористичні заходи і посилення безпеки після терактів в Парижі можуть означати певні ускладнення на шляху до безвізового режиму з ЄС, а також зменшення обсягів західної допомоги у боротьбі з російської агресією і певне обмеження гуманітарного та технічного співробітництва з Європою, увага якої нині більше сконцентрується на боротьбі з тероризмом.

«Це своєю чергою віддалить Україну від входження у західний цивілізаційний простір. Щоб цього не сталося, нам слід синхронізувати з ЄС та НАТО власні безпекові заходи у запобіганні терористичним загрозам і взяти участь у розробці спільної політики антитероризму. Реалізація такої політики стане чинником консолідації України із західним світом, на противагу Росії, яка обирає власний шлях взаємин зі світовим тероризмом», – вважає Матвієнко.


На цю ж тему:

14.11.2015
Напади в Парижі: найкривавіший день з часів Другої світової війни

14 листопада в Парижі тихо і порожньо. Вулиці патрулюють не лише поліцейські, але й військові далі
14.11.2015
Теракти у Парижі – виклик «Ісламської держави» світові?

За останніми даними, через атаки бойовиків угруповання «Ісламська держава» у столиці Франції загинуло понад 130 людей, сотні поранені далі
14.11.2015
Кияни продовжують нести квіти до посольства Франції (фотогалерея)

далі
16.11.2015
У Бельгії штурмували будинок у пошуку важливого підозрюваного у причетності до нападів у Парижі

далі
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG