Доступність посилання

ТОП новини

Ми першими просилися на схід, коли там усе почалося – морпіх з Криму


Вже близько року морська піхота утримує Маріупольський напрямок

Київ – Цього року 16 листопада Україна вже вдруге відзначає День морської піхоти. На почесні заходи у парку Слави завітали бійці з кримських підрозділів морської піхоти. Після анексії Криму частина бійців залишила півострів і продовжила службу в українській армії.

Олексій Никифоров
Олексій Никифоров

Одним із старших офіцерів, які очолили відхід підрозділів з Криму, був майор Олексій Никифоров – колишній заступник командира 501-го батальйону морської піхоти. До весни 2014 року батальйон базувався у Керчі. Більшість особового складу присягнула Росії, але деякі залишилися вірними присязі України, розповідає Никифоров.

Зі мною вийшли 64 людини, більшість із них продовжують службу в морській піхоті. Лише дві людини потім повернулися до Криму
Олексій Никифоров

– Зі мною вийшли 64 людини, більшість із них продовжують службу в морській піхоті. Лише дві людини потім повернулися до Криму, до рідних і близьких. Але навіть вони зробили правильно: вийшли, законно звільнилися і повернулися.

– Чи підтримуєте стосунки із колишніми колегами, які залишилися в Криму?

– Майже ні з ким стосунки не підтримую. По-перше, телефонного зв’язку із ними немає, а їм, наскільки я розумію, забороняють із нами спілкуватися. В усіх соціальних мережах вони змінили імена, прізвища, отже, знайти їх важко. А якщо все ж таки знаходиш і починаєш говорити, майже одразу лунають звинувачення. Вони говорять, що ми якась «хунта» і «мерзотники, які знищують власний народ».

– А коли Ваш підрозділ поїхав у зону АТО?

– Спочатку треба було пройти процес відновлення і доукомплектовування особовим складом і технікою, якої в нас не було. З Криму нам дещо повернули, але усі одиниці техніки були зламані і зіпсовані. Тому спочатку ми виконували завдання щодо укріплення оборонних позицій біля таких міст, як Одеса і Миколаїв – там також були сепаратистські настрої. А коли сформували ротну тактичну групу і батальйонну тактичну групу, змогли відправитися в зону АТО. Вже близько року морська піхота там перебуває.

Бійці з кримських підрозділів морської піхоти у парку Слави в Києві. 16 листопада 2015 року
Бійці з кримських підрозділів морської піхоти у парку Слави в Києві. 16 листопада 2015 року

– Наразі триває реформа Збройних сил України, окремі підрозділи підсилюють танками і артилерією. Чи отримала щось морська піхота?

Головним я вважаю те, що ухвалено концепцію розвитку Військово-морських сил. У цій концепції закріплено існування морської піхоти і прописані напрямки розвитку
Олексій Никифоров

– Головним я вважаю те, що ухвалено концепцію розвитку Військово-морських сил. У цій концепції закріплене існування морської піхоти і прописані напрямки розвитку. Якщо раніше був лише один батальйон, то тепер є бригада морської піхоти, є три батальйони, отже, ми розвиваємось. А щодо досвіду отриманого в АТО, завдяки якому, наприклад, десантники отримують важку техніку, це правильно. Проте й росіяни пробують формувати схожі підрозділи.

Коли з’являються перші жертви, з’являється бажання помститися. Ми переосмислили дуже багато інформації, воюємо іншим чином і вчимося іншим чином. І переможемо
Олексій Никифоров

– Ви раніше говорили, що під час кримських подій ще не сформувався образ ворога. А чи сформувався він зараз? Коли саме?

– Якщо воюємо і стріляємо, значить сформований. Коли з’являються перші жертви, з’являється бажання помститися. До перших загиблих це були лише слова. Пригадайте, як нашу техніку зупиняли під час маршів і подібні випадки. Сьогодні ми переосмислили дуже багато інформації, воюємо іншим чином і вчимося іншим чином. І переможемо.


Сьогодні Олексій Никифоров навчається у Національному університеті оборони України, де підвищує свою кваліфікацію.

1-а бригада морської піхоти імені Костянтина Ольшанського базується в Миколаєві і була сформована на базі 1-го феодосійського окремого батальйону морської піхоти, 501-го окремого батальйону морської піхоти і 36-ї окремої бригади берегової оборони.

Євген Кондратенко
Євген Кондратенко

Втім, ще до остаточного формування бригади підрозділи морської піхоти брали участь у виконанні бойових завдань на сході, зокрема боронили Маріуполь. Спеціально на святкування Дня морської піхоти до Києва з передової приїхало кілька бійців з 501-го окремого батальйону, які виходили з Криму разом із Никифоровим. Один з них – старшина Євген Кондратенко.

Ми перебуваємо на позиціях в секторі «М» і приїхали сюди прямо з передової. Своїх зранку вже привітали, нам у відповідь написали, що противник нарощує сили, стягує техніку на Маріупольському напрямку
Євген Кондратенко

– Ми перебуваємо на позиціях у секторі «М» і приїхали сюди прямо з передової. Керівництво батальйону нас відправило як представників на почесні заходи, а завтра вже повертаємось на позиції. Своїх зранку вже привітали, нам у відповідь написали, що противник нарощує сили, стягує техніку на Маріупольському напрямку.

– Селище Широкине поблизу Маріуполя довго було найгарячішою точкою в зоні АТО. Що зараз там відбувається?

Буквально тиждень тому почали з 82-міліметрових мінометів по позиціях стріляти. Намагаються пролізти диверсійно-розвідувальні групи, зі стрілецької зброї стріляють. Але ми позицій не здамо
Євген Кондратенко

– Коли було перемир’я, близько півтора місяця, артилерія по нас не працювала. Але буквально тиждень тому почали з 82-міліметрових мінометів по позиціях стріляти. Намагаються пролізти диверсійно-розвідувальні групи, зі стрілецької зброї стріляють. Але ми позицій не здамо, ми це вже довели в Криму, коли вийшли звідти і залишилися вірними присязі.

– А куди Ви переїхали після Криму?

– Після Криму ми базувалися в Миколаєві. Минулого року в складі ротної тактичної групи в нас була перша ротація у зоні АТО. А цього року після мобілізації і доукомплектування ми відправилися на позиції у складі повного батальйону. До сьогодні наш підрозділ перебуває на лінії зіткнення.

– Якось підсилили Вас технікою?

У нас за штатом є мінометна батарея, але її відвели на певну кількість кілометрів, згідно із Мінськими домовленостями. З їхнього боку техніку ніхто не відводив
Євген Кондратенко

– У нас за штатом є мінометна батарея, але її відвели на певну кількість кілометрів, згідно із Мінськими домовленостями. З їхнього боку техніку ніхто не відводив. А ми лише зі стрілецької зброї стріляємо, коли противник у зоні прямої видимості.

– Як склалися стосунки між морпіхами, які вийшли з Криму, і мобілізованими військовослужбовцями?

З Криму вийшли справжні патріоти, якщо б нам наказали відкрити вогонь, ми б його відкрили. Коли над військовою частиною підняли російський прапор, ми припинили туди заходити
Євген Кондратенко

– З Керченського батальйону вийшло близько 70 людей, пізніше він був доукомплектований мобілізованими і військовослужбовцями-контрактниками, а також молодими офіцерами. Усі все розуміють, ніяких сутичок не було і бути не може. З Криму вийшли справжні патріоти, якщо б нам наказали відкрити вогонь, ми б його відкрили. Але єдиним наказом було: «Тримайтесь хлопці!» Ми і трималися до останнього, наш підрозділ був виведений з Криму майже останнім. Коли над військовою частиною підняли російський прапор, ми припинили туди заходити. Замість цього ми проводили шикування перед частиною, підіймали український прапор і співали гімн України. Таким чином ми нагадували, що ми є.

– А під час кримських подій не було передчуття щодо подальших трагічних подій?

Коли ми вийшли з Криму і все почалося на Донбасі, ми першими просилися в бій, щоб нас відпустили на схід. А нам говорили, що потрібна адаптація
Євген Кондратенко

– Ніхто не розумів, що відбувається. Ніяких наказів не було, не було дозволів відкривати вогонь. Коли ми вийшли з Криму і все почалося на Донбасі, ми першими просилися в бій, щоб нас відпустили на схід. А нам говорили, що потрібна адаптація. Лише через півроку сформували з нас ротну тактичну групу і на прохання, за добровільними рапортами, відправили на схід. Хтось півтора місяця, хтось три місяці, хто близько півроку ніс службу в зоні АТО. У першу ротацію ми виконували бойові завдання в районі населених пунктів Гранітне, Талаківка, Гнутове та інші. Потім нас вивели на доукомплектування і вже в складі батальйону знову направили на бойові позиції.

Почесні заходи до Дня морської піхоти організувала громадська організація ветеранів «Спілка морських піхотинців України» спільно з Міністерством оборони. Чинні морські піхотинці і ветерани у відставці поклали квіти до Вічного вогню у парку Слави і отримали відзнаки від «Спілки морських піхотинців України».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG