Доступність посилання

ТОП новини

Перемир’я навіть гірше, аніж звичайні бойові дії – медик


Місія ОБСЄ перевіряє відведення артилерії бойовиками поблизу окупованого Донецька, 5 листопада 2015 року
Місія ОБСЄ перевіряє відведення артилерії бойовиками поблизу окупованого Донецька, 5 листопада 2015 року

У Генштабі допускають, що важке озброєння доведеться повернути на передову

У Генштабі Збройних сил України заявляють, що готові повернути важке озброєння на першу лінію оборони. Причиною таких заяв і можливого зриву Мінських домовленостей, пояснюють військові, є постійні порушення та провокації з боку сепаратистів. Зокрема, йдеться про використання мінометів калібром 82 міліметри, які вже на початку листопада мали бути відведені від лінії зіткнення сторін. Та попри це, з них продовжують стріляти по українських позиціях. Сепаратисти відповідають симетричними звинуваченнями.

За минулу добу в зоні АТО загинули троє військовослужбовців. Причиною став підрив на фугасі, пояснюють у штабі антитерористичної операції. Днем раніше сепаратисти атакували українські позиції в Авдіївці поблизу Донецька. У коментарі Радіо Свобода медик волонтерської служби екстреної допомоги з позивним «Мічений» розповів, що бойове зіткнення закінчилось двома загиблими та вісьмома пораненими українськими солдатами.

Волонтер, який працює в секторі, де відбувся бій, розповів, що заборонені калібри в районі Донецького аеропорту стріляють постійно. Це не масові атаки, зазначає медик, а швидше поодинокі, але від того не менш небезпечні, провокації. Найчастіше, пояснює, з забороненої Мінським процесом зброї проти них використовують міномети калібром 82 міліметри.

Вони його на машину ставлять, стріляють, а потім в якийсь гараж заїде, в приватному домі, і чорт його знає, звідки він приїхав. Може ще й по «ДНР» разок вистрелити

«Міномет на пікап встановлюють, виїжджають, відстрілялись, розвернулись і поїхали. Це блукаючий міномет називається. Вони його на машину ставлять, стріляють, а потім в якийсь гараж заїде, в приватному домі, і чорт його знає, звідки він приїхав. Може ще й по «ДНР» разок вистрелити. Перемир’я навіть гірше, аніж звичайні бойові дії», – розповів волонтер.

Військові ховаються і чекають – солдат

Але стріляють не лише з мінометів, продовжує волонтер. Трапляються поодинокі постріли і з «Граду» та самохідних артилерійських установок. Ці слова медика підтверджує і нещодавно опублікований прес-центром АТО відеозапис, де зафіксовано три постріли реактивними снарядами з території, підконтрольній сепаратистам.

У зв’язку з провокаціями бойовиків, керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука припустив, що «дипломатичний проект «Мінськ» може бути близьким до завершення.

Більш стримано з цього приводу висловлюються у Генеральному штабі. Речник відомства Владислав Селезньов підтвердив Радіо Свобода, що військові готові в разі потреби повернути великі калібри на передову, але лише, якщо політичного рішення знайти не вдасться.

Так, Міністерство закордонних справ вже скерувало до спостережної місії ОБСЄ заяву, у якій ідеться про 240 обстрілів українських позицій впродовж 1-11 листопада. Серед іншого, йдеться про використання сепаратистами заборонених мінометів калібром 120 та 82 міліметри. МЗС вимагає розслідування наведених фактів, аби зберегти дію мінських домовленостей.

Тим часом, українські військові на передових позиціях змушені стримувати атаки бойовиків легким озброєнням. Про ситуацію на передовій, в районі Донецького аеропорту, Радіо Свобода розповів солдат 93-ї окремої механізованої бригади Дмитро Двойченков.

Військові нічого не роблять. Ховаються у підвали і чекають, коли закінчиться обстріл
Дмитро Двойченков

«Військові нічого не роблять. Ховаються у підвали і чекають, коли закінчиться обстріл. Якщо вже сильно дістають, то просять у командування дозволу на те, щоб діяти у відповідь, але з мінометів ми не стріляємо. Працюємо з РПГ, з ПТУРів (протитанкові ракети – ред.), з СПГ (станковий протитанковий гранатомет – ред.) – такого плану техніка», – пояснює військовий.

Сепаратисти звинувачують українську сторону в спробах наступу

Бойовики, натомість, спростовують заяви українського Генштабу, заявляючи про спроби українських силовиків нарощувати потужність підрозділів на передовій та про використання, окрім мінометів, також БТРів, БМП і танків.

«Військово-політичне керівництво України проводить дозабезпечення своїх підрозділів озброєнням. Ми продовжуємо фіксувати факти підготовки проходів для можливого переходу в наступ і закидання на нашу територію диверсійних груп. Підрозділи збройних сил України цілеспрямовано висуваються до лінії зіткнення, займаючи демілітаризовану зону», – заявив один з лідерів угрупування «ДНР»​ Едуард Басурін.

За даними бойовиків, військові за останню добу випустили по їхніх позиціях вісімдесят мін калібром 120 та 82 міліметри. За заявами української сторони, ці типи озброєння були відведені 7 листопада.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG