Доступність посилання

ТОП новини

У Меджлісі заявили, що йому не загрожує об’єднання проросійських організацій кримських татар


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Об’єднання проросійських кримськотатарських організацій «Къырым» («Крим») і «Къырым бирлиги» («Єдність Криму») не може стати «альтернативою Меджлісові», як розраховує російська влада Криму, заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

«Я впевнений, що від цього «об’єднання» мало що зміниться. Воно, як і їхня діяльність поодинці, будується на фіктивній платформі. Вони виникли, а тепер і об’єднуються не заради якоїсь ідеї, а як «альтернатива Меджлісові». У цьому їхня порочність, закладена їхніми кураторами. Чи усвідомлюють вони це, я не знаю», – сказав він, як повідомляє прес-служба Меджлісу.

«Ніякої загрози від цього для Меджлісу я не бачу, ми працюємо абсолютно в різних площинах. Похапцем відсунувши Меджліс від влади, вони самі зняли з нас відповідальність за вирішення багатьох повсякденних проблем кримських татар. Вони звалили цю ношу на себе, вирішивши зробити її своєю фішкою. Чи буде вона їм під силу? Навряд чи», – додав Джелял.

Він вважає, що такими діями російська окупаційна влада Криму дає можливість Меджлісові повернутися до витоків кримськотатарського національного руху.

Таким чином Наріман Джелял прокоментував заяву голови Держкомітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян російської окупаційної влади Криму Заура Смирнова про об’єднання згаданих двох проросійських організацій кримських татар.

Кримські татари, які значною більшістю відкинули бажання Кремля анексувати півострів, опинилися під значним тиском в умовах окупації.

Зокрема, 23 жовтня Громадська палата Росії звернулася до генерального прокурора Росії з проханням перевірити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу на предмет екстремізму. Однією з причин такого звернення стала торгова блокада Криму на межі з Херсонською областю, ініційована лідерами кримських татар. Прокурор російської окупаційної влади Криму Наталія Поклонська вже заявляла про те, що припускає визнання Меджлісу «екстремістською організацією» і подальшу заборону його діяльності.

Лідерам кримських татар Рефатові Чубарову і Мустафі Джемілєву заборонений в’їзд до окупованого Криму, а також до Росії терміном на п’ять років. На материкову Україну виїхали багато членів Меджлісу.

Натомість Москва намагається реанімувати у Криму з минулого чи створити знову кримськотатарські організації, що підтримували б її позицію щодо невизнаної світом окупації Кримського півострова і спроби його анексії навесні 2014 року.

XS
SM
MD
LG