Доступність посилання

ТОП новини

У ЗМІ перекрутили інформацію про «смерть пенсіонерки через платежі»


Буцімто жінка отримала рахунок на 4 тисячі гривень за газ. Низка політичних сил намагається влаштувати «танці на кістках» – Геращенко

Цими днями російські і деякі українські ЗМІ повідомили, що буцімто у Черкаській області пенсіонерка покінчила життя самогубством після отримання платежу за газ у розмірі 4 тисячі гривень. Мовляв, «у смерті вона звинуватила Порошенка та Яценюка», про що «написала» у передсмертній записці. Народний депутат Антон Геращенко заперечив інформацію про озвучену суму. А у прес-службі УМВС України в Черкаській області інформацію про передсмертну записку не підтвердили.

Зокрема, ЗМІ послались на пост у Facebook українського журналіста Володимира Чоса.

Він повідомив: «У смт Лисянка повісилася вісімдесятирічна бабуся. Жила самотньо (син десь у Росії). У передсмертній записці написала: «У моїй смерті звинувачувати «Порошенка і Яценюка» і прикріпила рахунок за газ на чотири тисячі. Газовики дали такі рахунки, хоча в неї обов’язкова сума трохи більше ста гривень».


Новину із посиланням на цей пост поширили на сайтах «Вести.ру», «Политическая Россия», «Новостное агентство Харьков», російський канал «РЕН-ТВ» та інші.


На сайті українського інформаційного агентства «УНІАН» повідомили про цей же інцидент, однак, подали більше деталей. Зокрема те, що заступник голови Черкаської облдержадміністрації Юрій Сас у Лисянській райдержадміністрації Черкаської області розповів, що насправді газопостачальна компанія була винна гроші покійній. За його словами, пенсіонерка нібито не змогла розібратися у заплутаних у квитанції розрахунках.

Юрій Сас повідомляв на своїй сторінці у Facebook про смерть пенсіонерки, однак про наявність передсмертної записки нічого не зазначив.

Про те, що інформація, поширена у ЗМІ, не відповідає дійсності, повідомив у понеділок на своїй сторінці у Facebook народний депутат Верховної Ради України Антон Геращенко.

«Інформація про те, що Марія Кирилівна отримала рахунок за газ у 4000 гривень і тому ухвалила рішення покінчити життя самогубством, не відповідає дійсності», – написав він.

За його словами, у Марії Кирилівни була переплата за природний газ на 1 листопада у розмірі 1792 гривні. На підтвердженні своїх слів, народний депутат опублікував фото рахунку, який отримала Марія Кирилівна за жовтень 2015 року.

Антон Геращенко вважає, що навколо цієї трагедії низка політичних сил намагається влаштувати «танці на кістках».


У коментарі для Радіо Свобода начальник прес-служби УМВС України в Черкаській області Дмитро Грищенко розповів, що наразі не може ані підтвердити, ані спростувати факту наявності передсмертної записки у загиблої.

«У мене є тільки інформація про те, що відкрите провадження, і про те, що такий випадок був, а стосовно записки – я не можу ані спростувати, ані підтвердити», – зазначив Дмитро Грищенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG