Доступність посилання

ТОП новини

До 2020 року кожний п’ятий українець володітиме англійською – Мовчан


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Україні стартувала національна програма вивчення та популяризації іноземних мов

Неурядова організація «GoGlobal» започаткувала рух для вивчення іноземних мов «Україна speaking». Це національний план дій, що координується ініціативою «GoGlobal» та втілюється спільно із партнерами, які підписали маніфест – відкриту пропозицію об’єднати зусилля з метою реалізації проектів у рамках глобальної кампанії. Ініціативу підтримав президент України Петро Порошенко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Перші проекти в рамках кампанії «Україна speaking» вже стартували у цьому році. Зокрема Адміністрація президента з жовтня 2015 року на керівні посади приймає виключно фахівців зі знанням англійської. Для співробітників, які вже працюють на керівних посадах, ця норма починає діяти з 1 січня 2017 року.

В Україні стартувала національна програма вивчення іноземних мов «Україна speaking»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Згідно з планами організації, до 2020 року 75% випускників вищої школи в Україні повинні розмовляти двома іноземними мовами, розповідає координатор ініціативи «GoGlobal» Оксана Мовчан. Ця програма має на меті підвищення попиту на англійську мову в усіх сферах діяльності, зазначає Мовчан.

Пріоритетом є англійська мова. Це мова, якою спілкується бізнес, науковці… Це мова міжнародних перемовин
Оксана Мовчан

«Наша мета – стимулювання вивчення всіх мов, але зі зрозумілих причин пріоритетом є англійська мова. Це мова, якою спілкується бізнес, науковці… Це мова міжнародних перемовин. Тому ми вважаємо, що це буде першим кроком до включення України до міжнародного економічного співтовариства. Без іноземної мови більшість дверей будуть закритими для нас», – говорить Мовчан.

2016 рік в Україні проголосили роком англійської мови

17 листопада вийшов указ президента про проголошення 2016 року роком англійської мови, розповідає заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків. У самому указі президент підтримав програму «GoGlobal», зауважує Шимків. Також у документі йдеться про заходи, які має забезпечити держава для вивчення англійської мови.

Дмитро Шимків
Дмитро Шимків

«Зокрема Кабміну доручено активізацію вивчення громадянами англійської мови, передбачивши організацію на базі вищих навчальних закладів курсів з її вивчення. Це розширення викладання англійської мови, збільшення мережі гуртків, проведення фахових конкурсів, олімпіад, змагань, участь у навчальних програмах ЄС, це літні мовні табори, запрошення іноземних фахівців носіїв мови і спрощення їхнього в’їзду на територію України для викладання тощо», – говорить Шимків.

Проект підтримали також у Великій Британії і США. Зокрема радник посла США в Україні з питань преси, освіти та культури Конрад Тернер повідомив, що посольство допомогло організаторам з поїздкою до США з метою перейняти досвід вивчення мови.

У нас вже є низка ініціатив, які працюють в Україні і допомагають вчити англійську мову
Конрад Тернер

«Наша підтримка цього проекту полягає в наданні експертизи, а також у підтримці організаторів проекту. Ми допомогли їм здійснити програму обміну, поїхати в США і дізнатися, як вивчати англійську як іноземну мову. У нас вже є низка ініціатив, які працюють в Україні і допомагають вчити англійську мову», – говорить Тернер.

Першим кроком до зміни системи освіти в галузі іноземних мов є робота з учителями. 18 листопада стартує набір вчителів-тренерів, які пройдуть спеціалізоване навчання із запровадження кращих світових практик вивчення іноземних мов, європейських стандартів викладання та оцінювання, повідомляють організатори. За їхніми словами, цей проект також включає в себе всеукраїнську рекламну кампанію, запуск світових кінопрем’єр англійською мовою, розвиток мережі безкоштовних мовних центрів тощо.

Програму «Україна speaking» фінансуватиме держава, залучатимуться також і міжнародні партнери.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG