Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: «тітушкам» під час Майдану видали 90 тисяч набоїв і зброю


Генеральна прокуратура України повідомляє, що колишнє керівництво правоохоронних органів видало «тітушкам» 90 тисяч патронів і 408 одиниць вогнепальної зброї під час Євромайдану.

Як повідомив керівник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, представники колишньої влади «свідомо перейшли всі межі і були готові для широкомасштабного застосування цієї зброї».

За його словами, вказівку на видачу цієї зброї зі складів віддавав безпосередньо екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

«За цими епізодами повідомлено про підозру колишньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, його заступнику Ратушняку, начальнику департаменту ресурсного забезпечення, які безпосередньо давали вказівки на видачу цієї зброї. Також трьом працівникам мобілізаційних складів МВС повідомлено про підозру. На даний час слідство щодо них завершується. Крім того, повідомлено про підозру п’ятьом «тітушкам» і один з них арештований», – додав Горбатюк.

Він також повідомив, що підбір, фінансування і координацію «тітушок» здійснював екс-глава МВС Захарченко і його оточення за вказівкою колишнього президента Віктора Януковича.

«Це була велика кількість осіб з Харкова (такого угруповання як «Оплот» під керівництвом Жиліна), з Києва, яку очолювали напівкримінальні елементи з Житомира, Білої Церкви, Ніжина та інших регіонів», – повідомив Горбатюк.

За його словами, встановлено й те, що «представникам «тітушок» видавались міліцейські засоби, щити, шумові гранати, кийки, які вони використовували під час протестних акцій».

17 листопада у ГПУ повідомили, що обвинувальні акти щодо низки осіб у справах щодо злочинів проти активістів Майдану вже направлені до суду, однак рішення по них ще не ухвалені.

У Генпрокуратурі також заперечують затягування розслідування злочинів майже дворічної давнини. За словами Горбатюка, розслідується близько 2000 злочинів, скоєних під час Майдану.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Зокрема, у лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG