Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: щодо ухвалення «диктаторських законів» вказівки були від Януковича


Віктор Янукович, архівне фото
Віктор Янукович, архівне фото

Вказівки щодо ухвалення «диктаторських законів» були безпосередньо від екс-президента України Віктора Януковича, заявляє начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк.

«Безпосередня ініціатива та вказівки щодо ухвалення цих законів виходили від колишнього президента, якому повідомлено про підозру», – сказав Горбатюк.

За його словами, також силовики повідомили про підозру колишньому першому заступникові голови Верховної Ради Ігореві Калєтніку, який вів тоді засідання Ради, голові фракції Партії регіонів Олександрові Єфремову, голові лічильної комісії Володимиру Олійнику, секретареві цієї лічильної комісії Сергієві Гордієнку та ще 11 народним депутатам, які були членами лічильної комісії.

У липні Генпрокуратура повідомила про завершення досудового розслідування щодо Олександра Єфремова, Сергія Гордієнка та Олександра Стояна, їм повідомили про завершення досудового розслідування та надали час для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

У березні Генпрокуратура повідомила, що підозрює екс-депутата і секретаря Лічильної комісії парламенту Сергія Гордієнка у зловживанні владою під час ухвалення «диктаторських законів» 16 січня 2014 року, а Печерський суд Києва вирішив взяти його під варту. Згодом Гордієнка відпустили під заставу.

У березні також ГПУ оголосила в розшук 5 колишніх народних депутатів України, членів Лічильної комісії Верховної Ради у рамках справи про ухвалення «диктаторських законів».

14 лютого колишнього голову фракції Партії регіонів Олександра Єфремова затримали за підозрою у зловживанні службовим становищем і службовому підробленні, зокрема, під час організації голосування за так звані «диктаторські закони» 16 січня минулого року. Згодом його також відпустили під заставу.

ГПУ розслідує організацію та проведення 16 січня 2014 року голосування у Верховній Раді за «диктаторські законопроекти», що були спрямовані на перешкоджання проведенню мирних акцій протесту. Тоді народні депутати ухвалювали ці закони в «ручному режимі», і оголошені результати голосування, як вважають, були фальсифіковані.

XS
SM
MD
LG