Доступність посилання

ТОП новини

Як самоврядувати Україну?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Україні потрібна не децентралізація, а саме створення місцевого самоврядування. Треба, щоб люди забрали 80 відсотків влади собі»

Київ – Від жорстко вибудованої централізованої системи до передачі влади органам місцевого самоврядування, від перерозподілу бюджетних надходжень у Києві до фінансової свободи місцевим громадам – ці пропозиції центральної влади у Києві під назвою «децентралізація» внесені у проект оновленої Конституції України. Але чи передача повноважень на місця змінить саму громаду?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Влада обіцяє передати місцевим громадам максимум повноважень, залишати у їхньому розпорядженні максимум фінансових надходжень (податків), при цьому сама громада визначатиме, куди або для чого використовувати ці кошти. Згідно із законодавством, громади будуть залишати собі понад 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб і 5% акцизного збору, які нині перераховують у районні, обласні і державний бюджети.

Експерт із питань самоврядування Ніна Мельник, координатор державного офісу з питань впровадження реформ місцевого самоврядування, зауважила, що реальне, відповідно до потреб та інтересів, об’єднання громад сформує спроможні і самодостатні територіальні одиниці, себто громади. Саме ці громади зможуть чітко визначати свої потреби, визначати пріоритети і їх досягати.

Об’єднані громади будуть мати такі ж повноваження, як і міста обласного значення, і зможуть перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом
Ніна Мельник

«Об’єднані громади будуть мати такі ж повноваження, як і міста обласного значення, і зможуть перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Так, єдиний податок і податок на прибуток підприємств повністю залишатиметься у розпорядженні громади; місцеві ради отримують право на власний земельний податок і самі ж встановлюватимуть його ставки. Водночас, закріплені раніше, місцеві податки і збори теж залишаємо у бюджетах місцевого самоврядування. До юрисдикції кожної ради переходять всі землі даної громади, у тому числі і ті, що розташовані за межами населеного пункту», – пояснила Мельник на зустрічі з керівниками і громадськими активістами.

Від укрупнення громад – до збільшення їхніх прав і повноважень

Починати процес децентралізації і відповідно формування нових громад у Києві пропонують з укрупнення, наприклад, об’єднання кількох сіл, що вже має місце в Україні. І у новому проекті Конституції мова йде про об’єднані громади, пояснив журналістам голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

Тисячі громад вже мають бажання об’єднатись, сотні вже об’єднуються, громади отримали мільйони, а то і мільярди додаткових ресурсів, які хтось витрачає на дороги, хтось на освіту, а хтось на охорону здоров’я
Володимир Гройсман

«Тисячі громад вже мають бажання об’єднатись, сотні вже об’єднуються, громади отримали мільйони, а то і мільярди додаткових ресурсів, які хтось витрачає на дороги, хтось на освіту, а хтось на охорону здоров’я кошти використовує», – каже Гройсман.

Під час зустрічі з представниками територіальних громад Гройсман назвав реформу місцевого самоврядування «ключем до успіху України».

Тим не менше, реєструвати об’єднані територіальні громади українці не поспішають, і станом на 18 листопада у країні зареєстровано не так багато об'єднаних територіальних громад. На Житомирщині і Рівненщині, за даними ЗМІ, зареєстровано по громаді. У Дніпропетровській області, наприклад, свідоцтво отримали мешканці Жовтневої сільської громади Софіївського району. Після реєстрації статуту громада візьме на свій баланс майно сільських рад, які увійшли до об'єднання, і розроблять структуру громади і бюджет, повідомив ЗМІ голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Це – перша об'єднана громада в історії України, яка задекларувала готовність з новими повноваженнями відповідати за розвиток території в умовах децентралізації
Валентин Резніченко

«Це – перша об'єднана громада в історії України, яка задекларувала готовність з новими повноваженнями відповідати за розвиток території в умовах децентралізації. У ці дні на Дніпропетровщині проходить процес об’єднання ще 15 громад, які найближчим часом зареєструють свої статути», – каже Резніченко.

За даними соціологічних досліджень, сподівання українців від реформи місцевого самоврядування лежать у практичній площині.

Так, більшість українців вважають, що влада має виконати свої обіцянки і передати місцевим громадам максимум повноважень, залишати у їхньому розпорядженні максимум фінансових надходжень.

«Україні потрібна не децентралізація, а створення самоврядування»

Щоправда, за словами президента України Петра Порошенка, центральні органи влади залишають за собою розв’язання проблем загальнонаціонального, державного значення. Про це він повідомив на зустрічі з головами місцевих органів самоврядування у Києві.

«Питання безпеки, питання громадського порядку, питання зовнішніх відносин – питання ключові, які тримають цілісність і вертикаль влади у державі, будуть віднесені у компетенцію виключно державної влади», – наголосив Порошенко.

Серед незалежних експертів оптимізму менше – так, як зазначила директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, не виключено, що переданими з Києва на місця повноваженнями скористаються, насамперед, олігархи, які намагатимуться «будувати феодалізм в окремо взятому регіоні». Але до розколу держави децентралізація не призведе, зауважила Бекешкіна.

Український політолог Сергій Гайдай вважає, що політики у Києві намагаються підмінити поняття, оскільки «децентралізація» аж ніяк не є синонімом «самоврядуванню». Насправді, стверджує експерт, Україні потрібна не децентралізація, а саме створення місцевого самоврядування.

Треба, щоб люди дійсно самоврядувались, забрали 80 відсотків влади собі, а 20 відсотків залишили центру
Сергій Гайдай

«Якщо дійсно йти на зміни до Конституції, то в Україні має бути інша місцева влада. У нас запиту у людей не було на самоврядування. Я особисто очікував, що коли президент прийде до цієї теми, то пропоновану реформу він називатиме саме реформою місцевого самоврядування… От є система центрального управління і система ця буде децентралізована. А місцеве самоврядування діє інакше: треба, щоб люди дійсно самоврядувались, забрали 80 відсотків влади собі, а 20 відсотків залишили центру», – пояснив Гайдай свою позицію в ефірі «Громадського телебачення».

На цю ж тему:

18.11.2015
Цей закон про місцеві вибори був одноразовий – експерт

Децентралізація підвищила градус боротьби за місцеву владу – Ганущак далі

23.10.2015
Місцеві проблеми далекі від місцевих кандидатів

Ми не побачили не те щоби шляхів вирішення проблем, а й навіть і переліку проблем – Анатолій Луценко далі
23.10.2015
Війна за децентралізацію важливіша від війни на сході – Стемпень

У той час як політики в Україні критикують пропонований інститут префекта за надмірні повноваження, у Польщі воєвода має їх ще більше далі

16.10.2015
Чи справді влада децентралізується?

Формула проста: мої податки ідуть у бюджет громади, а громада відповідає за комфортні умови життя у мене в селі – Ганущак далі

31.07.2015
Децентралізація по-українськи: «гра в наперстки» чи модель самоврядування європейського зразка?

КСУ визнав законопроект про децентралізацію таким, що відповідає основному закону і викликав критику окремих депутатів далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG