Доступність посилання

ТОП новини

Волевиявлення у Кривому Розі сфальсифікували «договорняком» – депутат «Самопомочі»


Вілкул – вибір криворіжців і його треба поважати – депутат «Опозиційного блоку»

Гості передачі «Ваша Свобода»: народні депутати Руслан Сидорович («Самопоміч»), Юрій Павленко («Опозиційний блок»).

Олександр Лащенко: На першій сесії новообраної Криворізької міської ради міська виборча комісія оголосила переможцем другого туру виборів на посаду міського голови чинного мера Юрія Вілкула, представника «Опозиційного блоку». Інформацію про це підтвердили у міській ТВК. На сесії Юрій Вілкул склав присягу міського голови і подякував своїм виборцям.

Натомість опоненти Юрія Вілкула (нагадаю, його син Олександр очолював у часи президентства Януковича Дніпропетровську область), не визнають цю перемогу.

Водночас радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк стверджував, що за ситуацію, що склалася навколо виборів мера у цьому місті, всю повноту відповідальності повинна нести ЦВК.

Загалом, за офіційними даними саме ЦВК, у Кривому Розі за чинного мера Юрія Вілкула проголосувало трохи більше 50% виборців, а за його суперника, висуванця «Об'єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – трохи менше 50% виборців. Різниця між кандидатами – всього-на-всього 752 голоси.

Отже, криворізькі вибори: Вілкул і Милобог – адмінресурс, фальсифікації чи небажання визнавати свою поразку?

Перед тим, як ми розпочнемо нашу розмову докладніше, надам слово криворізькій кореспондентці Ользі Гончар.

Ольго, яка ситуація на сьогоднішній день? Адже «Об’єднання «Самопоміч» категорично не визнає такі оголошені результати. Навіть були погрози про можливість Майдану в Кривому Розі.

Ольга Гончар: Ситуація станом на півгодини тому. Біля будівлі виконкому стоїть мітинг. Люди стоять з державними прапорами і тримають у руках плакати «Кривий Ріг за стабільність і процвітання!». Десь так орієнтовно.

Вони стоять спиною до входу, що дуже нехарактерно, власне, для подібних мітингів. Зазвичай мітинги, всі Майдани, які проводилися біля виконкому, то це були зібрання, де люди стояли обличчям до виконкому і вигукували свої гасла. Власне, так само проводився мітинг, коли ТВК своє засідання проводила позавчора. Приблизно у такому ж дусі проводився вчорашній ранковий мітинг.

– А в сьогоднішньому мітингу скільки учасників?

Ольга Гончар: За моїми приблизними підрахунками, на око, в районі ста людей. Можливо, трішечки більше. Зовсім мало. Біля самого входу люди стоять і їх зовсім небагато.

– Які саме політичні сили вони представляють?

Ольга Гончар: Складно говорити про те, які саме політичні сили, тому що у них немає ніяких політичних прапорів. Але можна не прямо судити з мови, якою гасла написані. Як правило, в Кривому Розі «Опоблок» послуговується російською мовою. І гасла написані російською. З цього я роблю такий непрямий висновок, що, очевидно, це все ж таки люди, які підтримують Вілкула як мера. І з того, що вони стоять спиною до входу, теж напрошується висновок, що вони захищають виконком.

– Після вчорашньої сесії було повідомлення, що, наприклад, «Батьківщина» розпустила нібито фракцію у цій міськраді. Це відповідає дійсності?

Ольга Гончар: Так. Ми теж отримали повідомлення і знаємо, що на сьогодні фракція «Батьківщини» розпущена, подібні процеси тривають у Радикальній партії. Саме у міській раді.

– І яка причина розпуску називається?

Ольга Гончар: Причина та, що вони нібито своєю присутністю в залі засідань легітимізували те, що оголосили Вілкула мером.

– А чи Ви маєте дані на цю хвилину про можливий розпуск фракції БПП у міськраді Кривого Рогу? Адже ця фракція теж має своїх представників у новобраній міськраді Кривого Рогу.

Ольга Гончар: Даних з офіційних джерел або наближених до них я не маю. Але з чуток, з розмов, які ходять, йдеться про те, що нібито керівництво вище «шерстить» криворізький осередок. У що саме це виллється, зараз поки що не зрозуміло.

– Пане Сидорович, Ви і Ваша політична сила наполягаєте, що результати цих виборів другого туру мера Кривого Рогу є сфальсифікованими, так?

Руслан Сидорович
Руслан Сидорович

Руслан Сидорович: Справа не в тому, що ми на цьому наполягаємо. На цьому наполягають мешканці Кривого Рогу. Тому що політична сила насправді повинна бути виключно виразником громадської думки. У даному випадку ми однозначно можемо констатувати той факт, що пробудження свідомості на сході України набуло достатньо активної форми, і люди чітко висловили свою позицію, що вона не хочуть бачити більше Юрія Вілкула мером свого міста.

– Дозвольте, після першого туру виборів мера Кривого Рогу Юрій Вілкул набрав понад 40%, ледь не переміг.

Руслан Сидорович: Я не хочу зараз коментувати результати першого туру, тому що, по-перше, була значна розпорошеність між найрізноманітнішими кандидатами. І це насправді є стандартна виборча технологія. Зараз ми можемо пробувати аналізувати весь список, яким чином розпорошувалися голоси демократично налаштованого електорату.

Порушення в Тернополі, Житомирі, зрив виборів в Маріуполі і Красноармійську, повністю відповідальність ЦВК
Руслан Сидорович

Але на другому турі ситуація є абсолютно очевидною. І я дуже сильно дивуюся позиції нашої центральної влади в частині чого? Ми, наша політична фракція «Самопоміч», ряд інших політичних сил, наголошували, що цей склад ЦВК, особливо, якщо ми говоримо про її голову, пана Охендовського, який чітко був представником регіоналів, забезпечити чесні, прозорі вибори, які зможуть дати можливість забезпечити дійсно волевиявлення громадян, буде просто неможливо.

Ті порушення, які в нас відбулися в місті Тернополі, у місті Житомирі, той зрив виборів, який відбувся в Маріуполі і Красноармійську, то це є повністю відповідальність на плечах ЦВК.

– Тобто Ви згодні з радником міністра внутрішніх справ Зоряном Шкіряком, який стверджує, що всю повноту відповідальності за те, що відбувається у Кривому Розі, зокрема несе ЦВК?

Руслан Сидорович: ЦВК.

ЦВК ще до проведення виборів встановила факт одноразового грубого порушення членами криворізької ТВК. Стандартний «договорняк»
Руслан Сидорович

Я Вам ще одну річ скажу. ЦВК ще до проведення виборів встановила факт одноразового грубого порушення членами криворізької ТВК. Відповідно до закону, наслідком такого рішення мала б бути повна заміна складу ТВК. Але очевидно, що відбувся стандартний «договорняк», при якому було зрозуміло, що далі ця ТВК буде здійснювати всі ті дії, в яких зацікавлений регіонал, пан Вілкул. І з превеликим сумом ми можемо констатувати, що… Я не буду тут говорити про керівні органи цих політичних сил, але їхні представники на місцях, я маю на увазі представники БПП, представники Радикальної партії, представники «Батьківщини»…

Мітинг політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» біля будівлі ЦВК у Києві з вимогою відмінити рішення ТВК щодо результатів другого туру виборів міського голови у Кривому Розі. 18 листопада 2015 року
Мітинг політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» біля будівлі ЦВК у Києві з вимогою відмінити рішення ТВК щодо результатів другого туру виборів міського голови у Кривому Розі. 18 листопада 2015 року

– Тобто ці три політичні сили, на Ваш погляд, брали участь у цьому, як Ви стверджуєте, «договорняку» з «Опоблоком»?

Радикальна партія і «Батьківщина», представники на місці вступили у змову з представниками «Опоблоку», щоб сфальшувати вибори
Руслан Сидорович

Руслан Сидорович: Представники. Усвідомлення цього факту підтверджує на сьогоднішній день рішення Радикальної партії і рішення «Батьківщини» про розпуск організацій. Тобто, що вони визнали факт того, що їхні представники на місці фактично вступили у змову з представниками «Опоблоку» з тим, щоб сфальшувати вибори.

– Я тільки додам, що як тільки представники ЦВК, можливо, сам голова Михайло Охендовський забажають прокоментувати закиди на їхню адресу щодо підрахунку голосів на виборах мера Кривого Рогу, Радіо Свобода обов’язково надасть представникам ЦВК слово. Обов’язково.

(Ред: Після виходу в ефір даної програми «Ваша Свобода» голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський прокоментував ситуацію навколо виборів мера Кривого Рогу. «Підстав ставити під сумнів законність дій міської виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів Криворізького міського голови на цей момент у ЦВК немає», – наголосив Михайло Охендовський).

Руслан Сидорович: Не тільки підрахунку, а дій по контролю за виборчим процесом.

– Пане Павленко, Ви підтверджуєте, що була, як висловився Ваш колега по ефіру, змова між «Опоблоком», БПП, можливо, щодо того, щоб Юрій Вілкул став мером Кривого Рогу?

Юрій Павленко
Юрій Павленко

Юрій Павленко: Насамперед треба відзначити, що ці вибори були найбрудніші виборами зі всіх, які були в історії країни. Загалом. На жаль, нинішня, чинна влада не спромоглася забезпечити і захистити у повній мірі вибір громадян. Я був керівником штабу у Житомирі. Також я брав участь і в ситуації, яка була і з харківськими виборами, коли не реєстрували «Опоблок». За три дні тільки відбулося рішення до дня голосування. Я так само був і в Дніпропетровську…

– … де Вілкул молодший програв…

Юрій Павленко: … до виборів і декілька днів після завершення голосування. Можу підтвердити: так, у Дніпропетровську теж було дуже багато порушень. Не з боку Вілкула, а з боку його опонента.

Що ж стосується Кривого Рогу, то там вибори відбулися. Був паралельний підрахунок голосів. От я можу сказати, що десь о третій годині ночі по Кривому Рогу у понеділок наш штаб отримав результати голосування. Так, різниця була невелика: близько 800 голосів.

– Я наводив цифру. 752 голоси на користь нібито Юрія Вілкула.

Юрій Павленко: Вона потім уже підтвердилася остаточним підрахунком голосів. Власне, коли ця різниця виникла, то до нас прийшла інформація, що група народних депутатів, які в той момент перебували у Дніпропетровську, прийняли рішення активно зривати результати виборів, тобто зробити все можливе, щоб результати виборів не відбулися, тому що різниця невелика. Але насправді це вибір жителів Кривого Рогу і його треба поважати!

Руслан Сидорович: Я трошки, щоб ми ще про факти поговорили.

Юрій Павленко: Крім того, на момент початку підрахунку голосів, практично не було серйозних скарг щодо порушень у Кривому Розі. Вони почали з’являтися вже постфактум, коли було прийняте рішення штабом іншого кандидата, зокрема з допомогою і представників «Укропа», зривати вибори і починати отаку ескалацію всередині міста! І це триває до сьогоднішнього дня.

Руслан Сидорович: Давайте ми поговоримо мовою фактів. А факти говорять про те, що на виборах у Кривому Розі у другому турі Інгулецького району впродовж періоду голосування, у тому числі дня голосування, було зафіксовано на 21 дільниці низку грубих порушень. Це «каруселі», це не опечатані урни і ще багато дійсно серйозних порушень.

До четвертої години ночі підрахунок голосів на дільницях йшов спокійно, штаб Вілкула зрозумів, втрачає перемогу, здійснені дії сфальсифікування волевиявлення
Руслан Сидорович

Наступний факт. До четвертої години ночі після дня голосування підрахунок голосів на дільницях ішов спокійно, а після четвертої години ночі, коли штаб Юрія Вілкула зрозумів, що він втрачає перемогу, були фактично здійснені всі необхідні дії для того, щоб сфальсифікувати волевиявлення виборців Кривого Рогу.

Про що це говорить? Це говорить (знову ж таки про факти), що на дільницях…

Юрій Павленко: Цей факт не відповідає дійсності! Я Вам говорю…

Руслан Сидорович: Я ж Вас не перебивав. Правда ж? Дозвольте мені закінчити.

Після цього на цих дільницях в Інгулецькому районі припинився фактично підрахунок голосів до того часу, поки не було досягнуто відповідного результату.

Далі взагалі відбуваються дуже цікаві процеси. Я з Вами погоджуюся у плані брудності виборів, але найбрудніші вибори відбулися, власне, у Кривому Розі. Тому що такої кількості серйозних порушень виборчого законодавства, як там, не було ніде.

Що далі відбувається? Учасник виборчого процесу, який вважає, що відбулися певні порушення, відповідно до закону, має право подати скарги. Має право подати скарги?

– У ЦВК?

Руслан Сидорович: Ні, у ТВК. Має право подати скарги?

Юрій Павленко: Має, звичайно.

Руслан Сидорович: Ці скарги повинні бути розглянуті до моменту прийняття рішення про оголошення виборів. Правильно? Правильно.

Що відбулося у Кривому Розі? ТВК відмовлялася розглядати ці скарги, вона зривала засідання комісії під усіма можливими і неможливими приводами. Коли громадськість уже дотиснула, що фактично їх зобов’язала розглянути ці скарги, було псевдозамінування ТВК. Далі переноситься розгляд скарг. Ага, дотискаємо – про прийняття рішення про перерахунок голосів на одній дільниці, хоча інші скарги ігноруються. На восьму годину ранку призначено час перерахунку голосів. Замість того, щоб дочекатися виконання свого ж рішення на 6:30 збирається ТВК і до виконання свого ж власного рішення вона приймає рішення про оголошення результатів виборів.

Якийсь сюр!
Руслан Сидорович

Далі, після цього, без виконання свого ж власного рішення відбувається, я не можу це назвати сесією. Це якийсь сюр, це фарс! Можна грубіші слова вживати. Тому що сесія так не відбувається. Ви довго у політиці – Ви знаєте, яким чином відбувається сесія.

– А як вона мала б відбуватися, на Ваш погляд?

Сказали: ви – депутати? Так, ми – депутати! Їх ніхто не ідентифіковував
Руслан Сидорович

Руслан Сидорович: Особи, які є обраними чи можуть вважатися обраними депутатами, вони повинні бути ідентифіковані, з паспортами і так далі. Сесія тривала 10 хвилин. Виглядало це наступним чином. Зайшла ця кількість людей, яких ми можемо бачити на екрані. Їм сказали: ви депутати? Так, ми депутати!

– Не складали кворум, за Вашими даними?

Руслан Сидорович: Так справа в тому, що їх ніхто не ідентифіковував.

– Що, за Вашим твердженням, люди з вулиці прийшли?

Руслан Сидорович: Теоретично туди міг прийти хто завгодно. Але фактично прийшли представники «Опоблоку» зі зрозумілих причин, представники БПП, «Батьківщини», Радикальної партії. Юрій Вілкул сказав: я вас вітаю, що ви обрані міськими депутатами, а себе вітаю, що я обраний мером, на цьому сесія закрита. Навіть з точки зору порушення регламенту, ця сесія є незаконною.

Юрій Павленко: Наскільки я пам’ятаю, підрахунок голосів завершився о п’ятій годині ранку. О п’ятій годині ранку вже було рішення ТВК про остаточні результати.

Руслан Сидорович: Без розгляду скарг.

Юрій Павленко: Що стосується скарг. Так, скарги далі розглядали, але ще раз кажу, що від моменту оприлюднення результатів почався дуже серйозний тиск з боку нардепів з боку «Самопомочі» і «Укропу» на роботу комісії.

– ТВК?

Юрій Павленко: Даної міської комісії. Фактично людей почали залякувати. І до сьогоднішнього дня, наскільки мені відомо, йдуть погрози членам комісії, погрози життю і здоров’ю їхньому.

– «Опозиційний блок» це фіксує?

Перерахували на одній з дільниць, яка викликала сумнів. І цифри зійшлися один в один!
Юрій Павленко

Юрій Павленко: Фіксує, включаючи, до речі, і погрози йдуть представникам нашого штабу. Я думаю, що вони матимуть можливість прокоментувати.

Ви правильно сказали, що перерахували на одній з дільниць, яка викликала сумнів. І цифри зійшлися один в один!

Руслан Сидорович: Ні. Пане Юрію, ну, Ви маніпулюєте фактами. Тому що здійснювати перерахунок голосів після того, коли прийняте рішення, сенсу немає. Розумієте, це так, як проїхати один раз на червоне світло, а потім раптом зупинитися…

Юрій Павленко: Ще раз. Перерахували на дільниці – підтвердилися цифри один в один!

Не відповідає кількість бюлетенів, не збігаються цифри. Як доставлялися бюлетені, як зберігалися
Руслан Сидорович

Руслан Сидорович: Справа в тому, що ми ставимо питання не тільки про те, що не відповідає кількість бюлетенів і не збігаються цифри. А справа в тому, що таким чином, як доставлялися бюлетені, як вони зберігалися, вони не дають можливості…

З Києва намагаються нав’язати Кривому Рогу мера!
Юрій Павленко

Юрій Павленко: Є вибір жителів міста! Він підтверджений відповідним рішенням комісії. І зараз відбувається через якийсь меморандум, який підписали політичні сили, і приниження своїх партійних осередків, які підтвердили, люди, які там живуть, підтвердили результати виборів. І зараз згори, з Києва намагаються нав’язати Кривому Рогу мера!

– Згори – звідки? Звідки з Києва, на Ваш погляд?

Юрій Павленко: Центральні керівники, київські керівники політичних сил.

Руслан Сидорович: Про волевиявлення громадян ми вже чули два роки тому і в 2004 році. Та ж сама риторика.

– Пане Сидорович, що далі робитиме «Самопоміч»? Акції протесту? Звернення до суду? Що?

У неділю буде віче у Кривому Розі, будуть вирішувати, що робити. Це дежавю дворічної давності
Руслан Сидорович

Руслан Сидорович: «Самопоміч» на сьогоднішній день зареєструвала заяву про вчинення злочину, звернулася до Окружного адміністративного суду про визнання недійсними результатів виборів на тих дільницях, де встановити волевиявлення громадян є неможливо. У неділю буде збиратися віче у Кривому Розі, і громадяни будуть вирішувати, що робити. Насправді це дежавю дворічної давності, всі ці події.

– Які Ви маєте на увазі вибори дворічної давності?

Руслан Сидорович: Я не про вибори, я про події.

– А, Майдан. Майдан?

Руслан Сидорович: Я не хочу зараз педалювати Майданом.

Юрій Павленко: На жаль, відбувається дестабілізація рядом партій владної коаліції.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG