Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина заявила Росії протест через її удари по турецьких селах у Сирії


Російський стратегічний бомбардувальник Ту-160 б’є по Сирії, відеокадр Міністерства оборони Росії, оприлюднений 19 листопада 2015 року
Російський стратегічний бомбардувальник Ту-160 б’є по Сирії, відеокадр Міністерства оборони Росії, оприлюднений 19 листопада 2015 року

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу повідомив, що до Міністерства закордонних справ країни викликали посла Росії Андрія Карлова, щоб висловити протест проти інтенсивних російських ударів по селах на півночі Сирії, біля кордону з Туреччиною, в яких живе турецька меншина.

МЗС Туреччини, зі свого боку, наголосило, що такі дії російської сторони – удари по цивільних селах сирійських тюркменів, як називає себе в Сирії турецька меншина, – не є боротьбою з тероризмом.

Міністерство попередило, що ці удари «можуть призвести до серйозних наслідків». Анкара також вимагає від Москви негайно припинити російську операцію.

Крім того, мовиться в заяві, Туреччина також передала свої занепокоєння і вимоги спеціальному представникові президента Росії з питань Близького Сходу Михайлові Богданову.

У посольстві Росії в Туреччині підтвердили, що посла викликали до МЗС в Анкарі пізно ввечері в четвер, 19 листопада.

Російські військові ще не коментували ці звинувачення Туреччини в ударах по цивільних селах у Сирії.

Раніше Міністерство оборони Росії багато разів публікувало відеозаписи своїх ударів по Сирії, з яких інтернет-активісти з’ясовували, що вони були здійснені по об’єктах іноді за десятки чи й сотні кілометрів від заявлених Москвою місць. Більшість цих ударів була здійснена в місцевостях, де немає й близько угруповання «Ісламська держава», зате діють інші повстанські сили супротивників президента Сирії Башара аль-Асада, серед них і ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

Росія втрутилася у війну в Сирії наприкінці вересня, щоб підтримати режим свого союзника Асада. При цьому спершу вона заявляла, що воює в цій країні з екстремістським угрупованням «Ісламська держава», яке захопило в Сирії й сусідньому Іраку значні території. Та після викриттів щодо її справжніх цілей Москва змінила термінологію й тепер частіше заявляє, що здійснює удари по «терористах» – цим самим словом влада Асада називає всіх своїх супротивників, від радикальних ісламістів до поміркованої політичної опозиції, що була змушена взятися за зброю. На Заході заявляють, що Асад не може бути частиною майбутнього врегулювання в Сирії.

XS
SM
MD
LG