Доступність посилання

ТОП новини

Захід вирішив продовжити санкції проти Росії ще на 6 місяців (світова преса)


Рішення ухвалили президент США, канцлер Німеччини, британський та італійський прем’єри і міністр закордонних справ Франції наприкінці самміту G20 – The Daily Telegraph

Британський часопис The Daily Telegraph повідомляє про рішення лідерів країн Заходу подовжити санкції проти Росії до липня наступного року за агресію проти України. Американський тижневик Newsweek пише про жертв дротяних мін на територіях, які контролюють проросійські бойовики на Донбасі. Іспанське видання El Mundo оприлюднює деталі спільної операції іспанської поліції та Служби безпеки України проти організованого міжнародного злочинного угруповання контрабандистів.

Найбільший щоденний часопис Великої Британії The Daily Telegraph друкує статтю «Захід подовжує санкції проти Росії ще на 6 місяців». Видання повідомляє: з дипломатичних джерел випливає, що лідери країн Заходу погодились подовжити ще на півроку, до липня 2016-го, санкції проти Росії за агресію щодо України.

Британське видання зазначає, що це рішення ухвалили попри дедалі гучніші заклики до ще тіснішої співпраці з Москвою у протидії бойовикам угруповання «Ісламська держава» після терористичних нападів у Парижі, внаслідок яких загинуло 130 осіб. Це рішення, як додає часопис, було ухвалене на нетривалій зустрічі президента США, канцлера Німеччини, британського та італійського прем’єр-міністрів та міністра закордонних справ Франції у турецькому місті Антальї наприкінці саміту G20. Термін санкцій проти Росії мав би збігти у січні 2016 року в разі повної імплементації Мінських угод.

The Daily Telegraph далі зазначає, що країни Заходу завжди наголошували: всі пункти Мінських угод мають бути повністю виконані перед тим, як буде розглянута можливість послаблення санкцій проти Росії. Зокрема, як повідомили британському часопису з тих-таки конфіденційних дипломатичних джерел, західні лідери на зустрічі в Антальї погодились, що нині надзвичайно важливо і надалі чинити тиск на Росію напередодні проведення виборів у Східній Україні.

Тим часом, як пише видання, президент Франції Олланд закликав до створення ширшої коаліції держав для боротьби з «Ісламською державою», яка контролює великі терени Сирії та Іраку. Президент Франції має відвідати Москву 26 листопада для зустрічі з президентом Росії Путіним і обговорення тіснішої співпраці у цьому напрямку. За словами офіційних осіб з оточення канцлера Німеччини, Анґела Меркель матиме обід у Парижі з французьким президентом напередодні його відбуття до Москви, на якому Меркель закликає Олланда залишатися непохитним під час розмов з російським керівником у питанні санкцій проти Росії.

Американський тижневик Newsweek вміщує матеріал під назвою «Вибухові пристрої вбили 4 дитини і 21 дорослого у донецькому регіоні в 2015 році». Посилаючись на доповідь українського інформаційного ресурсу Ukraine Under Attack, видання повідомляє, що разом з 25 жертвами на Донбасі, 5 дітей і 65 дорослих були поранені внаслідок розривів «дротяних вибухових пристроїв». Йдеться про міну, яка вибухає, якщо торкнутися дроту, що веде до вибухівки. Зазвичай, людина перечіпляється через прихований дріт, і вибуховий пристрій детонує.

Тижневик наводить приклад, коли на початку листопада загинула жінка, яка вийшла зі свого автомобіля на узбіччі дороги на Донеччині. Там, де зупинилась жінка, були розташовані попереджувальні знаки про міни. Американське видання додає, що Міністерство внутрішніх справ України радить громадянам дослухатися до порад і заборон, якщо вони приїжджають на контрольовані проросійськими бойовиками території. Міліціонери закликають зважати на попереджувальні знаки, які категорично забороняють відходити від дороги.

Newsweek нагадує, що майже 8 тисяч осіб загинули під час конфлікту у Східній Україні, починаючи від квітня 2014 року. Українське військо веде боротьбу з проросійськими сепаратистами, і стрілянина не вщухає у цьому регіоні, попри численні переговори про припинення вогню. Насамкінець статті тижневик наводить слова голови відділу захисту прав людини ООН Зейда Раада, який каже, що потрібно робити значно більше, аби захистити цивільне населення зони бойових дій, і негайно припинити спалахи ворожості, виконавши всі пункти угоди про припинення вогню, яку було укладено у лютому цього року в Мінську.

Іспанський часопис El Mundo друкує матеріал «Наймасштабніша операція поліції у боротьбі з контрабандою героїну». Видання пише, що агенти каталонської поліції у співпраці з національною поліцією Іспанії, іспанською жандармерією та Службою безпеки України розкрили діяльність великої злочинної організації, яка займалася контрабандою героїну у всесвітньому масштабі.

Як зазначає іспанська газета, тут ідеться про одну з найскладніших операцій, яку здійснили сили безпеки впродовж останнього десятиріччя. Внаслідок цієї операції було вилучено понад 83 кілограми героїну і затримано 35 осіб. Вартість вилученого наркотику становить 6 мільйонів євро. Також повідомляється, що поліція заблокувала банківські рахунки й наклала арешт на нерухомість, яка належала затриманим, конфіскувавши готівку на більш як мільйон євро.

El Mundo пише, що розслідування справи про міжнародну злочинну групу розпочалась у квітні 2015 року. Саме тоді іспанська поліція відстежила мережу громадян африканської країни Гвінея-Біссау, які проживали у Мадриді та Барселоні і займалися постачанням наркотиків до своїх дилерів у Іспанії, Португалії, Франції, Італії, Люксембурзі, Норвегії, Швеції, Фінляндії, Швейцарії та Румунії. Проривом у цій справі, як додає іспанський часопис, став випадок, коли в одеському порту українські митники виявили 71,6 кілограма героїну, схованого у вантажі деревини, що прибула на кораблі з Пакистану. Вантаж призначався для теслярської фірми у Барселоні. Саме у такий спосіб було вистежено зв’язок з гвінейцями в Іспанії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG