Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин: енергетикам треба 3 дні на відновлення опор ЛЕП, але доступу поки немає


Пошкоджена опора ЛЕП біля Чонгару, Херсонська область
Пошкоджена опора ЛЕП біля Чонгару, Херсонська область

Енергетики готові відновити підірвані опори ліній електропередач, якими електроенергія надходить до Криму, але поки що не отримали доступу до об’єкта, повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин на засіданні уряду.

«Лінії ми готові відремонтувати протягом 72 годин. Наразі ремонтні служби не мають можливості здійснювати ремонтні роботи, на цих лініях були ідентифіковані вибухові засоби. Фахівці МВС і СБУ опрацьовують периметр», – сказав він.

Міністр додав, що енергосистема на сьогодні збалансована, хоча і є деякі ризики для споживачів Херсонської області.

Демчишин нагадав, що всього було пошкоджено чотири лінії електропередач потужністю 220 і 330 кіловольт.

Зі свого боку, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що МВС наразі вважає можливим ремонт лише однієї лінії, якою електроенергія подається в Крим, – ЛЕП 220 кВ Каховка-Титан.

«Щодо інших ми наполягаємо, що поки що на них роботи проводити не можна, поки ми повністю не проведемо санацію цих ліній з погляду потенційних загроз додаткових вибухів і диверсійних атак», – сказав він.

Аваков додав, що, на його думку, питання необхідно винести на розгляд засідання РНБО. «Для того, щоб виробити радикально-адекватні заходи з питань енергопостачання, я просив би це питання вирішувати не лише в економічній площині, а як питання безпеки. І, відповідно, це питання розглянути в найближчі два-три дні на РНБО», – сказав він.

Водночас, як заявив заступник голови Служби безпеки України Михайло Глуговський, СБУ вживає всіх заходів із метою недопущення дестабілізації ситуації на території Херсонської області біля ЛЕП.

У ніч на 20 листопада в Херсонській області внаслідок підривів електричних опор були виведені з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередач, через які здійснюється енергопостачання території Криму, а також частини Херсонської і Миколаївської областей. Пізніше були пошкоджені опори інших ліній електропередач, подача електроенергії до Криму зупинилася.

Станом на 23 листопада учасники акції блокади Криму, що стартувала 20 вересня, продовжують блокувати доступ енергетиків і ремонтних бригад до пошкоджених ліній електропередач.

Крим частково забезпечується електроенергією за рахунок своїх генеруючих потужностей.

XS
SM
MD
LG