Доступність посилання

ТОП новини

Дедалі більше американців не довіряють своєму уряду


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Соціологічне дослідження показало, що рівень довіри американців до свого уряду нині «один з найнижчих за останні півстоліття»

Згідно з результатами опитування, яке провів Pew Research Center, лише 19% американців довіряють уряду «завжди або у більшості випадків».

Це різкий контраст з тим, що було ще п’ятнадцять років тому, після атак 11 вересня 2001 року, коли 60% американців казали, що вони довіряють уряду. З того часу довіра постійно зменшувалась у зв’язку з війною в Іраку та економічною непевністю. Не більш як 20% опитаних вважають, що державні програми правильно реалізуються.

За даними опитування, більш критичне ставлення, можливо, спричинене впливом грошей на політичні кампанії. Наприклад, 76% респондентів кажуть, що «тепер гроші мають більший вплив на політику та обраних офіційних осіб, ніж у минулому». Кількість грошей, які потрібні для того, щоб кандидувати в президенти, «знеохочує багатьох достойних кандидатів змагатися за посаду». Так вважають 64% опитаних.

У час, коли розгортається передвиборча кампанія, виявляється, що 55% відсотків американців кажуть, що пересічні люди краще «розв’язували б національні проблеми», ніж обрані офіційні особи. Причому 74% заявили, що обрані представники діють скоріше у власних інтересах, ніж в інтересах країни.

Поряд зі зменшенням довіри до уряду є сфери, у яких громадськість хоче активнішого уряду. Це стосується таких питань, як боротьба з тероризмом, освіта і навколишнє середовище.

Результати опитування також вказують на збільшення розриву між демократами і республіканцями. Вісімдесят відсотків «республіканців і незалежних, які скоріше підтримують республіканців» кажуть, що вони хочуть меншого уряду із меншою кількістю служб, у порівнянні з 31% прихильників демократів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG