Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: учасники блокади можуть погодитися на часткове відновлення електропостачання у Крим


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляє, що учасники блокади, ймовірно, погодяться на те, щоб на Кримський півострів пустили першу чергу електроенергії потужністю 220 МВт. Про це Джемілєв сказав журналістам у Києві.

«Для того, щоб не було аварій, щоб не постраждали лікарні, ми все-таки думаємо подати цю першу чергу, 220 МВт», – зазначив він.

За словами Мустафи Джемілєва, самостійно Крим може забезпечити себе електроенергією менш ніж на третину. «Цього достатньо, щоб забезпечити жителів, лікарні, школи. Але, як і очікувалося, цією електроенергією в окупованому Криму забезпечують переважно військові частини, ФСБ, адміністрації з чиновниками, а на дорогах підсвічують портрети з зображенням Путіна. Натомість більшість жителів – без електроенергії», – додав він.

За словами Джемілєва, подальша подача електроенергії можлива лише у разі виконання самопроголошеною владою Криму умов учасників блокади. «Перш за все, це умова звільнити всіх заручників, політвʼязнів, їх дев'ятеро: семеро кримських татар і двоє українців. Крім того, створити міжнародну групу з розслідування фактів викрадень і убивств наших громадян. По-третє, відкрити Крим для вільного доступу міжнародних моніторингових груп, які будуть слідкувати за дотриманням прав людини в окупованому Криму. І четверте: відновити ті демократичні свободи, які існували в Криму до окупації», – наголосив уповноважений президента у справах кримськотатарського народу.

Мустафа Джемілєв також назвав таким, що не відповідає інтересам України, договір про поставки Україною електроенергії в Крим, і зазначив, що учасники блокади вимагають його перегляду.

У ніч на 20 листопада в Херсонській області внаслідок підривів електричних опор були виведені з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередач, за якими здійснюється енергопостачання в Крим, а також частини Херсонської й Миколаївської областей. Пізніше були пошкоджені опори інших ліній електропередач, постачання електроенергії в Крим зупинилося.

Вдень 23 листопада учасники акції блокади Криму, яка стартувала 20 вересня, продовжували блокувати доступ енергетиків і ремонтних бригад до пошкоджених ліній електропередач. 24 листопада в «Укренерго» повідомили, що приступили до відновлення однієї зі зруйнованих опор ЛЕП.

XS
SM
MD
LG