Доступність посилання

ТОП новини

У Росії протестують далекобійники


Акція протесту водіїв вантажівок проти системи «Платон» у Белгороді. 20 листопада 2015 року
Акція протесту водіїв вантажівок проти системи «Платон» у Белгороді. 20 листопада 2015 року

Водії незадоволені «Платоном» – системою оплати проїзду федеральними трасами

У Росії тривають акції протесту водіїв великовантажних автомобілів, незадоволених «Платоном» – системою оплати проїзду федеральними трасами. Голова Комітету Держдуми Росії з транспорту Євген Москвичов у понеділок ввечері запропонував перевести дію системи «Платон» в тестовий режим. Про це він повідомив журналістам у Смоленську – одному з ключових для вантажоперевезень регіоні, транзитному пункті на шляху з Європи до Росії. Далекобійників тимчасові послаблення не влаштовують – вони вимагають повної відміни нового дорожнього податку.

Незважаючи на те, що після початку протестів влада погодилася тимчасово знизити тариф на проїзд для вантажівок масою понад 12 тонн з 3 рублів 73 копійок за кілометр до 1 рубля 53 копійок, далекобійники не відступають від вимоги повністю скасувати новий податок і планують відправитися з різних міст Росії маршем протесту на Москву. Серед учасників протестів є представники найрізноманітніших політичних поглядів, у тому числі, й антизахідної позиції. Налаштовані вони серйозно: якщо до кінця тижня влада не піде на поступки, протести можуть вийти на новий рівень.

У вівторок акції протесту далекобійників продовжилися в Санкт-Петербурзі, Самарі, Тюмені, Ульяновську та інших російських містах:


У понеділок протестувальників частково підтримав голова Ощадбанку Росії Герман Греф. Він виступав на з'їзді громадської організації малого та середнього бізнесу «Опора Росії», де заявив, що введення в дію системи «Платон» з безліччю «очевидних помилок» є неприпустимим. Греф, однак, одразу ж обмовився, що в цілому введення плати за проїзд фур федеральними трасами підтримує і вважає його таким, що відповідає європейській практиці.

Самі далекобійники і лідери профспілок водіїв вантажівок з різних регіонів Росії говорять не тільки про технічні збої, через які «Платоном» неможливо користуватися, а й про необхідність зовсім скасувати систему оплати проїзду. На сайті change.org опублікована петиція з такою вимогою, в якій перераховані п'ять основних аргументів на користь скасування «Платона»: інфляція, брехня влади про розміри доходів, які планується отримати за допомогою податку; розробка цієї системи в компанії, підконтрольній Ігорю Ротенбергу, синові мільярдера Аркадія Ротенберга, друга Володимира Путіна; неякісне будівництво доріг Росавтодором, який несправедливо перекладає відповідальність за псування дорожнього полотна на далекобійників; відсутність прозорого механізму розподілу отриманих у результаті його введення коштів.

Протест далекобійників у Томську. 11 листопада 2015 року
Протест далекобійників у Томську. 11 листопада 2015 року

Однак, більшість водіїв налаштовані рішуче і готові протестувати «до переможного». У Санкт-Петербурзі у вівторок відбулася чергова акція під назвою «равлик»: під час неї колона вантажівок рухається окружними автомагістралями зі швидкістю 10-20 кілометрів на годину. Після попереднього «равлика» багато водіїв були оштрафовані за порушення правил дорожнього руху. У неділю, 29 листопада, учасники протестів планують вирушити на своїх фурах до Москви.

Приїхати на своїх фурах до стін Кремля погрожують і далекобійники Дагестану – російського регіону, в якому в бізнес автомобільних вантажоперевезень традиційно залучена значна частина населення. Акції протесту далекобійників у Махачкалі не припиняються вже 10 днів. В інтернеті стрімко набирають популярність відеоролики, зняті 21 листопада журналісткою місцевого сайту «Чорновик» Баріят Ідрісовою на акції протесту далекобійників – їх переглянуло вже майже 200 тисяч осіб. На одному з відео місцевий житель порівнює Володимира Путіна з останнім російським імператором: «Робітники скинули владу Миколи Другого, тому що він не був з народом, ми можемо скинути і політику Путіна й Медведєва!»


Дагестан, за словами Баріят Ідрісової, став одним з епіцентрів протестів далекобійників з кількох причин: по-перше, тут одна з найвищих в Росії ставок транспортного податку, по-друге, в республіці автоперевезеннями займаються часом цілі села, жителі яких тепер втратять близько половини річного доходу від цього бізнесу.

Ще один ключовий для вантажних перевезень регіон Росії – Смоленська область, через яку в Москву та інші області йде потік вантажів з Європи та Білорусії. Незважаючи на те що траса М1 Москва – Мінськ є однією з найбільш облаштованих в Росії і є лідером за якістю дорожнього покриття, збереження якого покликана забезпечувати система «Платон», місцеві перевізники зараз змушені простоювати – рамки для зчитування даних встановлених у вантажівках бортових пристроїв тут не працюють, самих пристроїв у смоленському офісі «Платона» немає. За словами Сергія, водія вантажівки і власника невеликої транспортної фірми, без руху стоять і фури з інших країн, обсяги перевезень після введення системи оплати проїзду скоротилися на дві третини.

Поки фури простоюють, в інтернеті з'явився сайт «Антиплатон» з інтерактивною картою протестів водіїв великовантажних автомобілів по всій Росії. Ці акції обговорюють і на профільних сайтах – наприклад, на форумі «АвтоТрансІнфо». Його учасники мають намір надіслати до прокуратури кожного регіону Росії листи з вимогою перевірити творців «Платона», разом з юристами обговорюється подача колективних позовів до судів.

Дія системи «Платон» поширюється на понад 50 тисяч кілометрів російських доріг. У серпні 2014 року за розпорядженням уряду Росії було укладено концесійну угоду між власником «Платона» – Федеральним дорожнім агентством (Росавтодором) – і ТОВ «РТ-Інвест Транспортні системи» (РТІТС). Таким чином, приватна компанія стала оператором системи. Згідно з угодою, за операторські послуги РТІТС отримуватиме понад 10 млн рублів на рік. Загальний термін реалізації проекту, як написано на сайті компанії, – 13 років з дати підписання концесійної угоди.

Інтерактивна карта протестів далекобійників на сайті «Антиплатон»
Інтерактивна карта протестів далекобійників на сайті «Антиплатон»

Росавтодор поки ніяк не відреагував на акції протесту далекобійників. Наприкінці минулого тижня відомство лише відзвітувало про перші підсумки роботи системи «Платон» – якщо вірити опублікованій на сайті Росавтодору інформації, за перші п'ять днів роботи «Платона» до федерального дорожнього бюджету було зібрано 191 мільйон рублів.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG