Доступність посилання

ТОП новини

Екс-міністр Захарченко, який переховується у Росії, поширив фейк проти України


Плакати учасників Революції гідності із зображенням тодішнього керівника МВС Валерія Захарченко. Такі плакати були виготовлені після жорстокого побиття громадської активістки і журналістки Тетяни Чорновол
Плакати учасників Революції гідності із зображенням тодішнього керівника МВС Валерія Захарченко. Такі плакати були виготовлені після жорстокого побиття громадської активістки і журналістки Тетяни Чорновол

ЗМІ Росії оприлюднили фальшивку, що нібито Україна посилає у Сирію військові підрозділи на підтримку опозиції. При цьому посилаються на Захарченка

Цими днями російські ЗМІ повідомили про буцімто план секретаря РНБО України Олександра Турчинова відправити батальйони Національної гвардії України воювати в Сирію на боці опозиції. Зокрема, послались на пост у соціальних мережах екс-міністра МВС України Віталія Захарченка, який утік до Росії після Революції гідності. Однак, «документ», який Захарченко пропонує як доказ, – підробка, на що раніше вказали журналісти порталу Stopfake.org.

У суботу на порталі «Украина.ру» з’явилась «новина» із заголовком: «Турчинов відправить нацбатальйони воювати до Сирії проти Асада». Сайт цитує екс-міністра МВС України часів президента Януковича Віталія Захарченка.

«Як стало відомо днями з документів, отриманих мною з неофіційних каналів, Рада національної безпеки і оборони України (РНБО), очолювана головним організатором державного перевороту на Україні в 2014 році Олександром Турчиновим, 13 жовтня 2015 року ухвалила рішення відправити у Сирію, до лав збройної опозиції українські добровольчі батальйони».

Таку інформацію Захарченко, який переховується в Росії, опублікував на своїй сторінці у Facebook. За словами екс-міністра, про це рішення секретар РНБО Турчинов повідомив у листі міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, голові Міноборони Степану Полтораку і командиру бойового крила «Правого сектора» Андрію Стемпіцькому.

Документ, який використав як доказ Захарченко, раніше фігурував на російських сайтах. Ще тоді, журналісти порталу Stopfake, що бореться з неправдивою інформацією про події в Україні, вказали на помилки у «документі», які в свою чергу, є ознаками підробки.

Прізвище командира ДУК «Правий сектор» написано з помилкою. Замість «Стемпицькому» має бути «Стемпіцькому». Офіційна назва Сирії – не «Сирійська Республіка», а «Сирійська Арабська республіка».

«Українські збройні добровольчі об’єднання» з квітня 2015 року називаються «батальйони територіальної оборони України».

зображення з порталу Stopfake.org
зображення з порталу Stopfake.org

У документі є кілька русизмів. В українській мові правильно вживати вираз «ухвалити рішення», а не «прийняти рішення».

Засідань РНБО 13 і 16 жовтня не було. 13 жовтня відбулась зустріч Олександра Турчинова з американською делегацією Палати представників Конгресу США. 16 жовтня Турчинов відвідав базу для підготовки загону спецпризначення МВС під Києвом.

У РНБО України зазначили, що це вигадка, такого документу не існує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG