Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес, державні закупівлі та «список зради»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Ми морально-примусово стимулюємо державні компанії приєднуватися до системи ProZorro» – Максим Нефьодов

Київ – Бізнес зможе повноцінно долучитись до процесу державних закупівель, якщо він буде швидкий, простий і дешевий. Тоді й розігрувати «міжсобойчики» на тендерах буде значно важче. Про це каже заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов. Забезпечити цей процес можливо, розвиваючи систему електронних торгів ProZorro.

Із 25 тисяч державних підприємств 2800 вже приєдналися до системи електронних торгів ProZorro, яку представили у лютому цього року. До п’ятірки найбільш активних замовників, за версією бізнес-аналітики ProZorro увійшли Дніпропетровська ОДА, Міністерство освіти, Міністерство оборони, Міністерство екології та Дніпропетровська міська рада.

Рейтинг активності державних компаній, які беруть участь в електронних закупівлях ProZorro
Рейтинг активності державних компаній, які беруть участь в електронних закупівлях ProZorro

А у соціальній мережі Facebook радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голик і директор департаменту Черкаської ОДА Роман Карманнік обговорюють, хто з них швидше підключився до системи електронних державних закупівель, пише на своїй сторінці заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Держслужбовці дискутують, хто з них раніше приєднався до ProZorro
Держслужбовці дискутують, хто з них раніше приєднався до ProZorro

Загальна сума, яку державі вдалося зекономити на електронних торгах – 224,13 мільйона гривень.

Тим не менш, поки що координаторам системи доводиться «морально-примусово» стимулювати державні компанії приєднуватися до ProZorro.

Ми віримо у те, якщо цей процес буде швидкий, простий і дешевий, значно більша кількість бізнесу буде брати участь у державних закупівлях, розігрувати «міжсобойчики» на тендерах буде значно важче
Максим Нефьодов

«Ми віримо у зниження бар’єрів для бізнесу, ми віримо в те, що кожен, хто хоче подати заявку на тендер, матиме таку можливість. Крім того, може отримати доступ до всієї інформації, якщо він не виграв в аукціоні, то має знати, чому та які були альтернативні пропозиції. Кожен учасник має можливість швидко, ефективно і дешево оскаржити результати торгів. Ми віримо у те, якщо цей процес буде швидкий, простий і дешевий, значно більша кількість бізнесу буде брати участь у державних закупівлях, відповідно, розігрувати «міжсобойчики» на тендерах буде значно важче», – зазначив Максим Нефьодов.

Раніше, щоб взяти участь у тендері, треба було підготувати 2 величезні папки з документами, каже директор підприємства «Український папір» Володимир Михайленко. З травня підприємство бере участь в електронних торгах. Із 1500 проведених зуміли виграти 400 аукціонів, що, за словами директора, добрий результат.

«Підготовка до торгів займає приблизно годину, сама ж участь в аукціоні займає 15 хвилин», – каже бізнесмен, та додає, що місця для посередників в електронних торгах немає.

Тим не менш, Володимир Михайленко зазначає, що у системі все ж є недоліки, наприклад – можливість брати участь у торгах людей зі статусом «фізичної особи підприємця», які не платять податки. Він наголошує – це спричиняє не однакові умови учасникам електронного аукціону.

«Наші підприємства бояться лише одного – публічності» – радник міністра інфраструктури

38 мільйонів гривень – таку суму кожного дня витрачає Міністерство інфраструктури на закупівлі у системі ProZorro, каже радник міністра Андрій Мотовиловець. У Міністерстві планують видати наказ, згідно якого всі державні закупівлі мають проходити виключно в електронному вигляді. Усіх, хто не буде слідувати наказу, будуть звільняти, наголосив радник міністра інфраструктури. Водночас він зауважує, що присутність бізнесу у процедурі державних закупівель майже непомітна й свідчить про те, що бізнес досі не довіряє державі.

Міністерство змусило свої підприємства вийти на торги. Ми максимально відкриємо двері для бізнесу. Це був закритий клуб 22 роки, зараз він відкривається
Андрій Мотовиловець

«Ми фактично не бачимо нових учасників, їх менше від 10%, – каже Андрій Мотовиловець і закликає представників бізнесу не боятись та брати участь в аукціонах – Міністерство змусило свої підприємства вийти на торги. Ми максимально відкриємо двері для бізнесу. Це був закритий клуб 22 роки, зараз він відкривається, але без бізнесу в нас нічого не вийде»

Він також наголосив на тому, що державні підприємства бояться лише одного – публічності.

Водночас, у представників бізнесу є рекомендації, щоб тендерний процес був взаємовигідним як бізнесу, так і державі. Зокрема, серед них: можливість презентацій та переговорів перед аукціоном, замовлення державним замовником ринкових досліджень, аудит виробництва потенційних партнерів, відкрита статистика та зручна аналітика у системі ProZorro.

Якщо Рада ухвалить законопроект про публічні закупівлі – ProZorro стане обов’язковою системою

Тим не менш, деякі класичні схеми шахрайства на державних закупівлях недобросовісні закупівельники використовують й у системі ProZorro. Наприклад, торги можуть оголошувати із п’ятниці на понеділок, не детально описувати об’єкт закупівлі чи оголошувати його вартість у 200 гривень. Боротися з цим координатори електронних торгів закликають через механізм оскарження. Проте поки що він має лише рекомендаційний характер, але його статус може змінитися, якщо Верховна Рада ухвалить законопроект про публічні закупівлі.

«Минулої тижня Кабмін затвердив і подав законопроект про публічні закупівлі, я дуже сподіваюсь, що він буде ухвалений до кінця року. Він розповсюджує ProZorro на всю країну – це стане обов’язковою системою. Так само система оскарження перестане бути морально-добровільною і стане юридичною. Органом оскарження, як і зараз, буде Антимонопольний комітет та його рішення будуть примусові до виконання», – повідомляє Максим Нефьодов.

«Список зради»

Не дивлячись на те, що оскарження має лише рекомендаційний характер, вже був позитивний прецедент покарання порушників у сфері державних закупівель.

«У нас була Придніпровська залізниця, класичний випадок, коли дійшло до звільнення директора саме тому, що останньою краплею стало наше повідомлення про саботаж в системі електронних торгів» – каже координатор ProZorro, проектний менеджер при Національній раді реформ Кристина Гуцалова.

Ті підприємства, які систематично саботують систему, можуть потрапити у так званий «список зради». Для цього учасників торгів просять повідомляти про всі випадки некоректних заявок. Якщо замовник не відреагує на скаргу, його внесуть у цей список.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG