Доступність посилання

ТОП новини

«Не сумнівайтеся в нас, ми на боці правди» – з листа кінематографістів, підписаного Ельдаром Рязановим


«Жанр трагікомедії я люблю понад усе. Найвище для мене – це коли у людини ще сльози на очах від попередньої сцени, а вона уже сміється»

У Москві на 89-му році життя помер кінорежисер Ельдар Рязанов. Про це в неділю увечері повідомили російські інформаційні агентства з посиланням на сім'ю режисера.

В останні роки Рязанов важко хворів. Він був госпіталізований 21 листопада. За словами рідних, він помер від гострої серцевої недостатності.

Ельдар Рязанов з Андрієм Мягковим під час зйомок, 1977 рік
Ельдар Рязанов з Андрієм Мягковим під час зйомок, 1977 рік

Ельдар Рязанов народився в Самарі. Закінчив Інститут кінематографії, потім протягом декількох років знімав документальне кіно. Популярність здобув після виходу в 1956 році комедії «Карнавальна ніч». Серед інших відомих фільмів Рязанова – «Гусарська балада», «Бережись автомобіля», «Іронія долі, або З легкою парою», «Вокзал для двох», «Службовий роман», «Гараж», «Неймовірні пригоди італійців у Росії», «Зигзаг удачі», «Старики-розбійники», «Жорстокий романс», «Забута мелодія для флейти», «Дорога Олена Сергіївна».

Епізодична роль Рязанова у фільмі «Гараж», 1980 рік
Епізодична роль Рязанова у фільмі «Гараж», 1980 рік

Остання робота Рязанова – фільм «Андерсен. Життя без любові». Автор кількох книг, у тому числі, поетичної збірки. Відомий був як ведучий популярної радянської телепередачі «Кінопанорама». Народний артист СРСР, лауреат Державних премій та інших професійних нагород.​

​В останні роки Ельдар Рязанов брав участь у громадсько-політичному житті Росії. У березні 2014 року, на початку російської кампанії в Криму, він підписав лист російських кінематографістів українським колегам, у якому засуджувалась антиукраїнська пропаганда та вторгення в Україну. «Ви справедливо говорите про безпрецедентну антиукраїнську кампанію, розв'язану російськими державними каналами, і про народне повстання проти ганебного режиму Януковича. Ми, як і ви, категорично проти брехні у висвітленні доленосних для України подій і, тим більше, проти російської військової інтервенції в Україну... Відповідаємо лаконічно і недвозначно: не сумнівайтеся в нас. Ми на боці правди, і ми з вами!» У 2014 році Рязанов підтримав проведення в Москві конгресу інтелігенції «Проти війни, проти самоізоляції Росії, проти реставрації тоталітаризму», підписав звернення конгресу, в якому засуджувалася анексія Росією Криму. Ім'я та прізвище Рязанова були внесені владою України в так званий «білий список» діячів культури і мистецтва різних країн, які підтримали територіальну цілісність і суверенітет країни. У 2011-му Рязанов підписав звернення письменників, науковців, журналістів, акторів і режисерів до міжнародної правозахисної організації Amnesty International із закликом визнати Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва – фігурантів «Справи ЮКОСа» – в'язнями сумління.

Прощання з Ельдаром Рязановим, повідомляє «Інтерфакс», відбудеться в Москві в середу, 2 грудня, у названому на честь режисера кінотеатрі «Ельдар».

Сам Ельдар Рязанов в інтерв'ю Радіо Свобода 8 років тому сказав:

Жанр трагікомедії найбільш повно відображає життя. Життя не складається тільки зі смішного або тільки з похмурого. Воно – як шкура тигра
Ельдар Рязанов

«У мене дратівливості немає. Гарячковість є, запальність є. Я можу і накричати на когось, а потім буду жалкувати ро це. Я нетерпляча людина. Жанр трагікомедії я люблю найбільше, бо він найбільш повно відображає життя. Життя не складається тільки зі смішного або тільки з похмурого. Воно – як шкура тигра. Найвище для мене – це коли у людини ще сльози на очах від попередньої сцени, а вона уже сміється».

Вибачте, але ця функція в даний час не доступна

5 найкращих фільмів Ельдара Рязанова на сайті «Кинопоиск» (для перегляду відеофрагментів після натискання копки програвання треба перейти за посиланням Watch on YouTube).

1. «Службовий роман»

У 1971 році Ельдар Рязанов разом зі своїм постійним співавтором Емілем Брагінським написав п'єсу «Товариші по службі» – як першу частину дилогії, другою частиною якої стали «Родичі». У тому ж році п'єса була поставлена в Москві, в Театрі ім. Маяковського, і в Ленінграді, в Театрі комедії, а потім і в десятках провінційних театрів. Успіх вистави спонукав Рязанова зняти на основі п'єси фільм, прем'єра якого відбулася в Москві 26 жовтня 1977 року.

2. «Іронія долі, або З легкою парою!»

Двосерійний фільм, знятий Рязановим в 1975 році, став культовим у прямому сенсі цього слова: традиція дивитися напередодні Нового року не переривається вже багато десятиліть.

3. «Бережись автомобіля»

Якщо вірити спогадам Інокентія Смоктуновського, виконавця ролі Юрія Дєточкіна, а також самого Рязанова, в основу сюжету фільму лягла міська легенда тих років – про чоловіка, який викрадав машини у людей, що живуть на нетрудові доходи, продавав їх, а гроші переводив у дитячі будинки. Згодом виявилося, що історія цілком вигадана: «Просто народ вигадав легенду про сучасного благородного розбійника – Робіна Гуда, в якій видав бажане за дійсне», – згадував Рязанов.

4. «Жорстокий романс»

Двосерійний фільм за мотивами п'єси Олександра Островського «Безприданниця» був знятий вже незадовго до перебудови, у 1984 році. Головну роль зіграла Лариса Гузєєва, для якої картина стала дебютом в кіно. Одна з найвідоміших сцен фільму – виконання Микитою Михалковим (роль Паратова) романсу «За циганської зіркою» – переробленого вірша Редьярда Кіплінга:

5. «Гараж»

Ельдар Рязанов не раз знімався у власних картинах, але найбільше запам'яталась, напевно, його безмовна присутність у комедії про непросте життя радянських автомобілістів. Можливо, тому, що це історія з реального життя: Рязанов вирішив зняти «Гараж» після того, як сам побував на зборах гаражно-будівельного кооперативу «Мосфільму» у зв'язку з будівництвом траси, яка повинна була пройти по території, виділеній раніше під будівництво гаражів. Згадуючи, як у житті вирішувалося питання про виключення з кооперативу «зайвих» людей, Рязанов згадував несподівану і парадоксальну поведінку людей, яка вразила його у цій ситуації.

Ролі Эльдара Рязанова у власних фільмах:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG