Доступність посилання

ТОП новини

США і ЄС погодилися продовжувати санкції проти Росії до повернення Києву контролю над кордоном – координатор


Данієл Фрід, архівне фото
Данієл Фрід, архівне фото

США і ЄС погодилися продовжити санкції проти Росії до повного виконання мінських домовленостей, підтвердив координатор політики санкцій у Державному департаменті США Данієл Фрід.

А останнім визначальним елементом усіх мінських домовленостей – Мінського протоколу, Мінського меморандуму і Мінського комплексу заходів – є повернення Києву контролю за міжнародним кордоном із Росією на сході України, нагадав він, виступаючи в Європейському політичному центрі у Брюсселі.

Тільки після повного відновлення цього кордону можливе скасування санкцій, додав він і наголосив: США не мають наміру змінювати цієї позиції.

При цьому посадовець звернув увагу, що Сполучені Штати Америки і Європейський союз погодилися і про те, що санкції, запроваджені через окупацію і спробу анексії Криму, цілком окремі. Ці санкції можуть продовжуватися і після виконання мінських угод через узгоджену США і ЄС політику невизнання цієї спроби Росії анексувати український Крим, додав Фрід.

Координатор санкцій США також попередив, що санкції проти Росії можуть бути й посилені, «якщо Росія і її маріонетки знову розпалять повномасштабний воєнний конфлікт і здійснять агресію поза лінію контакту» на сході України.

Водночас він пояснив і контакти США з Росією щодо Сирії й наголосив: США «не пішли на спокусу обміняти Сирію на Україну».

«Треба пояснити чітко: ми, Захід, можемо одночасно робити різні речі. Ми можемо співпрацювати з Росією в деяких галузях і в той самий час чинити на неї твердий тиск санкціями через Україну. Ми можемо це робити, і ми це робимо», – заявив Данієл Фрід.

США, ЄС, а також країни «Групи семи» і низка інших країн світу, головно в Європі, запровадили проти Росії і проти українських сепаратистів у Криму й на Донбасі кілька пакетів санкцій, окремо через окупацію Росією українського Криму і невизнану світом спробу анексії півострова та через агресію Росії на сході України. При цьому вони вже не раз заявляли, що в разі погіршення ці санкції можуть бути посилені, а скасовані вони можуть бути відповідно тільки після деокупації Криму чи після повного виходу Росії з конфлікту на сході України і повернення Києву контролю над регіоном.

XS
SM
MD
LG