Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ вирішив відкласти свій приїзд в Україну


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Олігарх Дмитро Фірташ вирішив перенести свій приїзд в Україну, повідомляє прес-служба Федерації роботодавців України.

«Мені дуже прикро, що сьогоднішня українська влада здійснила безпрецедентні кроки і зробила все, щоб зірвати мій приїзд в Україну й не дати можливості реалізувати цей план (план модернізації України, який мали розглянути на з’їзді Федерації роботодавців України, – ред.)… Вочевидь, українська влада боїться альтернативної точки зору», – йдеться у заяві.

Фірташ вважає «дії української влади щодо нього є злочинними і розцінює їх як політичні переслідування».

При цьому олігарх не уточнює, про які саме дії української влади йдеться.

Раніше повідомлялося, що Фірташ має намір приїхати до Києва і 2 грудня відкрити з’їзд Федерації роботодавців України, яку він очолює.

Після цього, 29 листопада, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Фірташ буде затриманий, якщо прилетить в Україну – утім, це відбудеться у разі відповідного звернення до Генпрокуратури Міністерства юстиції США.

Сьогодні у Генпрокуратурі повідомили, що Міністерство юстиції США не зверталось до ГПУ з проханням про надання правової допомоги в розслідуванні кримінальної справи проти олігарха.

«Фірташ – громадянин України, громадяни України за Конституцією не підлягають видачі (екстрадиції). Який сенс Мін’юсту США слати такий запит, якщо вони чудово знають про конституційну заборону? Затримувати його за ініціативою США немає підстав», – сказав заступник генпрокурора Віталій Касько.

Фірташ не був в Україні понад півтора року після закінчення Революції гідності. З них близько року він перебував під домашнім арештом в Австрії.

12 березня 2014 року бізнесмена Дмитра Фірташа заарештували в Австрії за запитом влади США. Там Фірташа підозрюють у хабарництві при укладанні угоди в Індії. Але в березні цього року австрійський суд вирішив, що ФБР не надало достатньо доказів причетності Фірташа до злочину. Фірташ ці звинувачення відкидає.

В Україні в квітні міліція відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем та розкраданням бюджетних коштів із боку посадових осіб групи підприємств Дмитра Фірташа Ostchem. Тоді компанія Group DF Дмитра Фірташа звинувачення МВС у розкраданні її посадовцями державних коштів називала безпідставними.

XS
SM
MD
LG