Доступність посилання

ТОП новини

Світлана Алексієвич: «Савченко – це українська Жанна д'Арк»


Світлана Алексієвич
Світлана Алексієвич

«Росія зараз опинилася в кільці ворогів, і це знайома формула для Росії. Надя – карта в цій грі, невелика, але серйозна карта»

Інна Студзінська

«Україна буде вільною і незалежною. Інша справа – хотілося б, щоб було менше крові», – заявила Нобелівська лауреат, білоруська письменниця Світлана Алексієвич, передаючи в українське посольство у Білорусі книги і лист для Надії Савченко.

2 грудня в посольстві України в Мінську лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич передала для української льотчиці Надії Савченко, яка зараз у російській в'язниці, свої книги «У війни не жіноче обличчя», «Цинкові хлопчики» і «Чорнобильська молитва», а також лист до неї.

Світлана Алексієвич назвала Надію Савченко «українською Жанною д'Арк».

– Я дуже захоплююся Надією Савченко, це людина, яка захищає свою Батьківщину, справжній солдат. Особливо це зрозуміло в Білорусі, де була партизанська війна, коли величезна держава навалюється на іншу державу, менш підготовлену до війни. Тоді все залежить від мужності окремих людей, від самопожертви. Зрозуміти це складно в мирний час. Я розумію, як це непросто – сьогодні вмирати. Тим більше, що українська армія виявилася непідготовлена до такої масштабної інтервенції.

Швидше за все, ті чоловіки, які її захопили, подумали, що вона просто жінка. Я сама була на війні в Афганістані, коли писала книгу «Цинкові хлопчики», і знаю, як чоловіки ставляться на війні до жінки – трохи зарозуміло. Вони думали, що це «баба», а Надія виявилася українською Жанною д'Арк. Це символ боротьби українського народу.

Світлана Алексієвич: «Надія Савченко стала українською Жанною д'Арк» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

– Або її поміняють на когось, або просто відпустять. Це зараз не зрозуміло, як не зрозуміла і геополітична карта світу, яка змінюється щодня. Ось Сирія і, ні з того ні з сього, Туреччина раптом стали ворогами. Росія зараз опинилася в кільці ворогів, і це знайома формула для Росії.Що буде далі з Надією Савченко, яка доля чекає на неї, залежить від міжнародної кон'юнктури, вважає Світлана Алексієвич.

Надя – карта в цій грі, невелика, але серйозна карта. Вона поводиться так, що це може коштувати їй життя, я знаю, як вона голодувала, я пам'ятаю її перший допит – це була немислима гідність!

Я сама наполовину українка, у мене мати українка, я дуже рада, що в мені тече українська кров. Я нещодавно була в Україні, була на Майдані, я бачила цих людей, я схиляю голову перед Небесною сотнею. Це герої, це люди, які були готові померти за свою країну. Я мала дуже багато зустрічей з молодими людьми і бачила ці полум'яні очі, бажання побудувати нову країну.

Це все складається у мене в єдину картину, що Україна буде вільною, незалежною країною. Інша справа – хотілося, щоб було менше крові...

Що б там не говорили про корупцію, Росію, невміння України протистояти, відсутність сильної боєздатної армії, яку розікрали – але відчуття, що це народ

Я бачила, як рефрижератори розвозили по Україні загиблих героїв, українських солдатів. Як бігли до дороги жінки, діти, чоловіки ставали на коліна вздовж дороги – я про це і зараз без сліз не можу говорити. Що б там не говорили про корупцію, Росію, невміння України протистояти, відсутність сильної боєздатної армії, яку розікрали, інші проблеми – але було відчуття, що це народ.

Українські дипломати в листопаді передали Нобелівській лауреатці Світлані Алексієвич книгу української льотчиці Надії Савченко «Сильне ім'я Надія». Легендарна українка на знак поваги до Алексієвич написала: «Любити свій народ, свою Батьківщину, людей і залишатися людиною!»

Світлана Алексієвич сказала, що книгу Надії Савченко, яку та написала у в'язниці, вона прочитала і була вражена.

Таких людей, як Надя, не дуже багато. І те, що вони є, – це рятує нашу спільну гідність

– Мені дуже сподобалося, що в книзі Надія така, як у житті – там усе є. Вона передала дух армійського побуту, гідність, презирство до катів. Чим страшна тоталітарна система, як зараз кажуть, – Берії і Сталіна? А хто писав доноси, хто охороняв, хто бив жертв, знущався, судив? Є мільйони маленьких мучителів. І це вона дуже добре показала – наскільки зло банальне, наскільки воно пронизує все життя. Таких людей, як Надя, не дуже багато. І те, що вони є, – це рятує нашу спільну гідність.

Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Білорусь Валерій Джигун висловив надію, що авторитет Нобелівського лауреата Алексієвич посприяє звільненню Надії Савченко.

Світлана Алексієвич пообіцяла, що після урочистостей у Швеції (із вручення Нобелівської премії – ред.) і лікування в Ізраїлі обов'язково відвідає Україну.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG