Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарний фронт: як працюють міжнародні організації в окупації


«Люди в біді» та Управління верховного комісара ООН у справах біженців роздають у Нікішиному Донецької області ковдри та продуктові набори
«Люди в біді» та Управління верховного комісара ООН у справах біженців роздають у Нікішиному Донецької області ковдри та продуктові набори

Пройти перевірку і отримати «акредитацію» – без цього збройні угруповання не дозволяють роздавати людям їжу й одяг

«Люди в біді» – одна з дуже небагатьох міжнародних організацій, яким вдалось закріпитися на окупованих територіях України для надання людям гуманітарної допомоги. Навесні лідери бойовиків вислали з підконтрольної їм частини Донбасу багатьох правозахисників. Утім, «Люди в біді» вже кілька разів домагались від тих, хто називає себе керівниками «ЛНР» та «ДНР», дозволу на роботу. Зараз представники місії мають офіси у звільненому Слов’янську і в окупованому Донецьку. Утім, ще залишається багато «сірих плям» біля лінії фронту, де люди не мають базового – їжі та ліків, кажуть в організації.

«Люди в біді» про гуманітарну роботу на окупованих територіях Донбасу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00


За 80 кілометрів від фронту, у звільненому Слов’янську, базується головний український офіс чеської неурядової організації «Люди в біді». Координатор місії в Україні Владіслав Вік розповідає, що навіть там, де війна формально закінчилась, людям і далі потрібна допомога. Бракує основного: їжі, одягу, грошей і будівельних матеріалів для відновлення зруйнованих стін та дахів будинків. Українцям, які втекли від війни подалі від лінії зіткнення, передають уже продуктові талони – так є більше впевненості, що вони отримають саме той товар, якого бракує, каже Вік. Найбільше уваги – до вимушених переселенців, додає він.

​Найскладніша робота, утім, на окупованих територіях – там залишається багато тих, кому бракує елементарного: хліба та ліків. Вік розповідає, що зараз у Донецьку працює офіс «Люди в біді».

«У нашому випадку процес отримання «акредитації» був довгим. Маємо координувати роботу з місцевою «владою» «ДНР» та «ЛНР», – говорить представник організації.

Без «акредитації» від «ДНР» чи «ЛНР» у міжнародних організацій зв'язані руки

Спершу «Люди в біді» вирішила оформити «пробну акредитацію», лише на тиждень, аби зрозуміти, чи вдасться співпрацювати з окупаційною владою. А вже на початку жовтня цього року, після марудного оформлення документів, організація отримала новий дозвіл на роботу і організувала в Донецьку офіс.

Вирішує, отримає та чи інша організація «акредитацію», чи ні, так званий «Центр управління відновленням «ДНР». Спершу, розповідає Владіслав Вік, слід подати заяву і чекати на відповідь.

«Люди в біді» працюють у Зайцевому Донецької області, що наразі підконтрольне бойовому угрупованню «ДНР»

«Але це важкі переговори, тому що не зовсім зрозуміло, хто чим опікується. Крім того, доводиться досить довго чекати, ніж вдасться отримати. «Лікарям без кордонів», наприклад, взагалі не вдалося отримати акредитацію – їх звинуватили в збереженні психотропних речовин», – розповідає Вік.

А навесні угруповання «ДНР» видворило працівників «Міжнародного комітету порятунку» та закрило їхнє представництво за звинуваченням у шпигунстві.

Гуманітарна допомога має надходити всюди, незалежно від політичних поглядів людей, переконаний Владіслав Вік. Тож представники організації не розділяють для себе, по який бік блокпосту живуть українці. Зараз їхня мета – зменшити кількість «сірих зон», куди гуманітарна допомога не надходить у силу тих чи інших причин.

«Об'єм гуманітарної допомоги – 20 мільйонів доларів на рік» – Вік

На початку гуманітарної кризи в Україні, їжу та одяг для постраждалих збирали саме в Чехії. Після чого відправляли конвоями до зони конфлікту. Утім, зараз в Чехії купується лише те, що не можна, або надто дорого, придбати вже на місці – ціни в Україні на більшість товарів нижчі. До того ж, не треба збирати документи для перевезення через кордон.

«Думаю, набагато розумніше купувати борошно в Україні, і тим самим підтримувати місцевих продавців, щоб вони мали роботу», – додає він.

ЮНІСЕФ та «Люди в біді» передали найнеобхідніше в дитсадок в окупованому Кіровську Луганської області
ЮНІСЕФ та «Люди в біді» передали найнеобхідніше в дитсадок в окупованому Кіровську Луганської області

На утримання двох офісів та великі об’єми допомоги потрібне фінансування. Основні джерела організації – Євросоюз та США.

«Об'єм гуманітарної допомоги – приблизно 20 мільйонів доларів на рік. Значний внесок робить і чеське суспільство. Солідарність чехів з Україною досить відчутна», – резюмує він.

ДОВІДКА
Чеська міжнародна громадська організація «Люди в біді» займається гуманітарною допомогою та сприяє підтримці прав людини в країнах, де точиться збройний конфлікт. Так, найбільша місія «Люди в біді» наразі перебуває в Туреччині, що приймає біженців із Сирії, та в Україні. Гуманітарні місії є також у Судані та Іраку. Організація почала надавати Україні гуманітарну допомогу на початку 2014 року, незабаром після початку революції. Тоді на Майдані створили шпиталь для медичної й психологічної допомоги постраждалим. Від початку конфлікту на Донбасі «Люди в біді» намагалась допомагати по обидва боки блокпостів: зараз має офіс і на окупованих, і на неокупованих територіях. Базовий офіс у Слов’янську, там працює 170 людей. У Криму «Люди в біді» гуманітарну діяльність не проводить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG