Доступність посилання

ТОП новини

Чехія вирішила не підтримати ініціативу проти газопроводу «Північний потік»


Газопровід «Північний потік»
Газопровід «Північний потік»

Уряд Чехії вирішив, що країна не поставить свій підпис під листом, із яким сім країн Європейського союзу виступили проти розширення російського газотранспортного проекту – газопроводу «Північний потік».

Як повідомляють чеські ЗМІ, Чехія Республіка після обговорення проблеми зі сусідньою Словаччиною «не зуміла дійти згоди». Зокрема, про на цьому після засідання уряду наголосив міністр промисловості Чехії Ян Младек.

При цьому чеський політик пообіцяв «підтримати збереження транзитного шляху постачання газу Чехії через Україну». «Мала б існувати довготривала гарантія мінімального обсягу транзитного газу через Україну так, щоб була збережена дієздатність цієї траси. Це і в інтересах Чехії – мати дві повністю дієві траси постачання газу з Росії», – заявив Младек.

У листі, який підготували сім країн ЄС, вони звертають увагу Європейської комісії на те, що нова частина «Північного потоку» матиме вплив на енергетичну безпеку Європи. Лист підписали Словаччина, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Угорщина та Румунія.

На початку вересня російський «Газпром» домовився з німецькими фірмами E.ON і BASF/Wintershall, австрійською OMV, французькою Engie та британсько-нідерландською Royal Dutch Shell про будівництво третьої й четвертої ниток «Північного потоку». Цей газогін має на меті постачати до країн ЄС газ із російських північних родовищ в обхід території України. Багато фахівців вважають цей проект суто політичним, із метою позбавити Україну плати за транзит (при цьому від цього ж потерпить і Словаччина), і економічно необґрунтованим, бо за умов західних санкцій проти Росії, зокрема, щодо видобування вуглеводнів в Арктиці Москві нині не буде чим заповнити його на повну потужність.

Чехія нині має два головні шляхи отримання природного газу – і через Україну і Словаччину з Росії, і з півночі, через Німеччину, звідки країна може отримати і газ північноєвропейських родовищ, і так само російський, що надходить через «Північний потік».

XS
SM
MD
LG