Доступність посилання

ТОП новини

Литовська художниця згодувала Путіна курям


«Путін і його радники», малюнок Йоліти Вайткуте
«Путін і його радники», малюнок Йоліти Вайткуте

«Мені важко зрозуміти, як така країна все ще може існувати у наші ліберальні часи» – Йоліта Вайткуте

Молода литовська художниця Йоліта Вайткуте створила портрет Володимира Путіна з хлібних крихт і згодувала його курчатам. «Це мій тихий художній протест. Не хочу нікого образити, не займаюсь політиканством, просто в такій формі висловлююсь проти ідей Путіна», – сказала художниця журналістам.

Хлібні крихти та з десяток курей. Це є художні засоби, які використала молода литовська художниця, щоб висловити протест про того, що вона називає «грабіжницькою політикою» Росії.​

Незважаючи на свій молодий вік – а Йоліті Вайткуте всього 19 років, – художниця вже змусила говорити про себе в Литві, створюючи їстівні портрети політиків та відомих людей. Цей художній цикл вона назвала «Їжте більше мистецтва».

В одній зі своїх останніх робіт художниця виготовила портрет російського президента Володимира Путін з хлібних крихт, але пішла далі – згодувала свій мистецький витвір курчатам.

«Це мій тихий артистичний протест. Я не хочу когось образити, не займають політиканством. Просто у такий формі висловлюють проти ідей Путіна», – каже художниця.

У той час як деякі росіяни з ентузіазмом поставились до оригінального мистецтва Вайткуте, прихильники президента Путіна не були в захваті.

Картина поїдання портрета їхнього кумира курчатами, яку художниця розмістила на «Ютубі», викликала хвилю протесту в інтернеті.

Йоліта Вайкуліте
Йоліта Вайкуліте

Вайткуте каже, що критики її витвору також здійснювали нападки на неї в соціальних мережах.

«Ці тролі дісталися моєї сторінки у «Фейсбуці». Але я зрозуміла одразу, що їхні власні сторінки були фейковими, тому я вирішила не реагувати. Литовці мене підтримують і задоволені з мого проекту», – каже художниця в інтерв’ю Радіо Свобода.

Вже не вперше Вайткуте звертає увагу на Путіна.

Митець каже, що раніше вже зробила один портрет Путіна, намалювавши контури обличчя чорним перцем, також додавши до портрету солоних огірків, нарізаної ковбаси, шматок чорного хліба та чарку горілки.

Художниця пояснює, що той портрет Путіна – разом із намальованим кетчупом портретом президента США Барака Обами, мав на меті показати все глибші суперечності між Москвою та Вашингтоном.

Сама вона описує режим Путіна як «політику грабунку, пропаганди й популізму».

«Мені важко зрозуміти, як така країна все ще може існувати у наші ліберальні часи», – каже Вайткуте.

Художниця зауважує, що Путін, власне, є єдиним персонажем її їстівного циклу, якого вона особисто не любить.

У її циклі є портрети литовського президента Далі Грибаускайте (намальований буряковим соусом), австрійської співачки Кончити Вурст (з шоколадного морозива), фізика Альберта Ейнштейна (масло на чорному хлібці), а також литовського прем’єра Альґірдаса Буткевичуса (його обличчя намальоване шоколадом, вершками та джемом на млинці).

Портрет Далі Грібаускайте
Портрет Далі Грібаускайте

Портрет Альберта Ейнштейна
Портрет Альберта Ейнштейна

Литва та її сусіди були прикро вражені й обурені силовою анексією українського Криму Росією у березні 2014 року і підтримкою Москви проросійських сепаратистів на сході України.

Балтійські держави, зокрема, висловлювали побоювання, що Москва може захотіти поновити свій контроль над Балтією, який вона мала за радянських часів.

Над матеріалом працювали Дмитро Волчек та Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG