Доступність посилання

ТОП новини

Хто керує Черніговом? Саботаж чи кулуарні домовленості?


Ілюстраційне фото. (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото. (©Shutterstock)

У Чернігові новообраний міський голова не може розпочати виконувати свої обов’язки, а депутати міськради ніяк не зберуться на перше засідання сесії

У Чернігові ніяк не може відбутись перша сесія новообраної міської ради. Засідання вже кілька разів переносили. Причина в тому, що обраний міський голова Владислав Атрошенко не може скласти мандат народного депутата. Під час останнього голосування у Верховній Раді рішення про складання Атрошенком мандату не набрало необхідної кількості голосів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Другого грудня новообрані депутати Чернігівської міської ради вкотре не змогли провести першу сесію.

Головна причина в тому, що цього разу на сесійне засідання не з’явилась більша частина новообраних депутатів. Проігнорували сесію представники ВО «Батьківщина», партії «Наш край», «Опозиційний блок» та Радикальної партії Ляшка. Із 42-х обраних зареєструвалося всього 17 депутатів. Це представники «Об’єднання «Самопоміч», «Демократичного альянсу» та «Солідарності». Тобто не було кворуму.

Протягом кількох годин члени територіальної виборчої комісії намагалися знайти якесь компромісне рішення. Але засідання все ж таки довелось перенести.

Чому депутати ігнорують сесію міської ради?

Депутати від «Об’єднання «Самопоміч», «Демальянсу» та «Солідарності», які з’явились на засідання, коментуючи ситуацію, були досить категоричні стосовно поведінки своїх колег.

Наприклад, депутат від «Об’єднання «Самопоміч» Володимир Зуб, який, до речі, на сесію спеціально приїхав зі Львова, де він останнім часом мешкає, назвав неявку своїх колег на сесію «саботажем».

Неявка депутатів є зневагою до виборців. Вони не прийшли, бо хтось із кимось не домовився
Ігор Андрійченко

Ще один новообраний депутат Чернігівської міської ради від партії «Демальянс» Ігор Андрійченко зазначає: «Неявка депутатів є зневагою до виборців. Це слабкість депутатів. Вони не прийшли, бо хтось із кимось не домовився».

Хто сьогодні керує містом?

Сьогодні поки що обов’язки міського голови виконує Олександр Соколов, який у другому турі виборів програв Владиславу Атрошенку. Щоправда, заяву про складання повноважень міського голови Олександр Соколов написав ще 20 листопада, але технічно позбавити його цих повноважень може лише новообрана міська рада, яка ніяк не збереться на своє перше засідання.

Те, що Олександр Соколов і досі залишається на посаді міського голови, призвело до ще однієї колізії в Чернігівській міській раді. Адже він є також депутатом міської ради від партії «Наш край». Та зареєструвати його депутатом виборча комісія не може, бо він не склав повноважень міського голови. Ось таке замкнене коло.

Аби проблемний момент вирішити юридично правильно, Олександр Соколов звернувся до виборчої комісії із заявою. Він просив відтермінувати його реєстрацію депутатом міської ради. Комісія погодилась.

Тому в Чернігові обов’язки міського голови і досі виконує попередній мер Олександр Соколов.

Коли відбудеться перша сесія міськради?

Засідання міської ради заплановане на 12-у годину 4 грудня. Так вирішила Чернігівська міська територіальна виборча комісія.

Новообраний Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко під час свого спілкування з журналістами зазначив, що стосовно саме цієї дати є попередня домовленість із депутатами від партії «Наш край».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG