Доступність посилання

ТОП новини

Далі пропаганда говоритиме про «бандер-далекобійників» – учасник протесту в Росії


Далекобійники у російському Белгороді, 19 листопада 2015 року
Далекобійники у російському Белгороді, 19 листопада 2015 року

Закінчився термін ультиматуму далекобійників, поліція в Підмосков'ї їх блокує

Олена Поляковська, Євгенія Назарець

На стоянках на околицях столиці Росії всі останні дні збиралися великовантажні фури. Навколо працювали поліцейські і співробітники державної автоінспекції, які чи то перевіряли щось, чи то розшукували якусь бомбу. Що робити з некерованою акцією протесту водіїв проти системи збору дорожніх платежів «Платон», не знають не тільки правоохоронні органи. Навіть самі далекобійники не беруться прогнозувати, на що перетвориться їхній спонтанний рейд. Останніми днями вони припускали, що акція протесту може бути скасована, якщо президент Володимир Путін, виступаючи зі щорічним зверненням до Федеральних зборів, згадає і про збір з великовантажного транспорту. Однак Путін цього не зробив.

За непідтвердженою інформацією, у п'ятницю, 4 грудня, російські водії-далекобійники можуть провести в Москві велику акцію протесту з вимогою скасувати рішення уряду щодо введення в дію системи оплати проїзду «Платон». Як повідомляють російські засоби масової інформації, зокрема, портал «Відкрита Росія», один з основних пунктів збору великовантажних автомобілів, що беруть участь в акції, розташований приблизно за 30 кілометрів на північ від Москви.

Також точки збору є і на південних підступах до столиці, куди прибувають фури, в тому числі, з Дагестану. Поліції ці стоянки вже відомі, її представники регулярно звертаються до присутніх водіїв з проханням «роз'їхатися», оскільки на одному місці нібито не можна довго стояти.

Вранці у п'ятницю поліція блокувала стоянку біля великого торгового центру в підмосковних Хімках, де зупинилась на ночівлю велика група далекобійників. Також багато поліції в районі підмосковних Люберців, де, за деякими даними, вранці мало відбутися віче протестувальників.

Російська влада вже заявила, що скасовувати систему «Платон» в цілому не збирається, повідомивши, тим не менш, про готовність піти на деякі поступки. Однак, на пропозицію уряду відтермінувати введення плати за проїзд федеральними автотрасами співрозмовник Радіо Свобода, один з водіїв, який приїхав «до Путіна», Сергій Гуляєв відповів: «Відтермінована смерть нам не потрібна».

За словами далекобійника Сергія Гуляєва, бажання протестувати серед його колег не вщухає. Більшість водіїв розуміють, що, продовжуючи вимагати скасування «Платона», вони ризикують стати антигероями російської пропаганди – губителями доріг і зрадниками інтересів країни. Але і наповнювати за свій рахунок «гаманець Путіна» – так далекобійники прозвали клан Ротенбергів – не збираються. Сергій Гуляєв, як і багато його однодумців, впевнений, що нова система поборів – це лише чергова корупційна схема.

«Я думаю, з наступного тижня на наших каналах пропаганда почне розповідати про «бандер-далекобійників», які хочуть залишити країну без доріг, без продовольства, і взагалі вони сволота, і з ними потрібно боротися», – зауважує він.

До політичних результатів протест далекобійників у його нинішній формі не доведе, вважає економіст, член російського Комітету громадянських ініціатив Євген Гонтмахер:

У російській громадській думці, мені здається, цей епізод поки не має великого значення
Євген Гонтмахер

– У сфері економічній, я думаю, швидше за все, уряд піде на суттєві поступки і буде максимально пом'якшувати цю всю ситуацію, щоб заспокоїти людей, щоб вони припинили протестувати, виїжджати на вулиці. І в російській громадській думці, мені здається, цей епізод поки не має великого значення. Зверніть увагу: ніхто з далекобійників не солідаризується. Звичайно, конкретні люди в соціальних мережах висловлюються, і звичайно, багато хто підтримує далекобійників, але немає організованої підтримки, солідарності, про яку у нас говорили раніше, в профспілкові часи. Я вже не кажу про наші офіційні профспілки!.. Тому думаю, що таких результатів, які б поміняли ситуацію в Росії, не буде.

– Економічні вимоги не переростуть у політичні?

Економічні вимоги частково будуть виконані. А в політичному сенсі, мені здається, жодних слідів не залишиться
Євген Гонтмахер

– Економічні вимоги частково будуть виконані, тобто уряд піде на поступки. Він, власне, вже зараз намагається це робити. Аж до мораторію на запуск системи «Платон». Це можливий варіант. Все буде залежати від сили тиску, який будуть далекобійники чинити. Можуть ввести мораторій на рік, наприклад, але не скасують зовсім. А в політичному сенсі, мені здається, жодних слідів не залишиться. Не з'являться і будь-які структури, які реально захищатимуть права або будуть в опозиції.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG