Доступність посилання

ТОП новини

Протест далекобійників Росії підтримують соцмережі


Далекобійники дивляться трансляцію щорічного звернення президента Росії Володимира Путіна до Федеральних зборів. 3 грудня 2015 року
Далекобійники дивляться трансляцію щорічного звернення президента Росії Володимира Путіна до Федеральних зборів. 3 грудня 2015 року

Російськи далекобійники збираються на протестну акцію у Москві. Вони також обурені тим, що Путін проігнорував їх у своєму виступі

Четвертого грудня у Москві російські далекобійники планували провести акцію протесту. Однак ті фури, які доїхали до московського регіону, в саму столицю не пустили, вони стоять у декількох кілометрах від Московської кільцевої автодороги. У зв’язку з цим акцію протесту перенесли на 6 грудня. Тим часом протест далекобійників підтримують росіяни, в тому числі і в соцмережах.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У середині дня в п’ятницю почали надходити повідомлення про те, що далекобійники перекрили Московську кільцеву автодорогу (МКАД). Проте пізніше з’ясувалося, що перекрили МКАД не водії автофур, а поліція, яка таким чином перешкоджала, в тому числі, і проведенню протестної акції. Частина водіїв і фур зуміли дістатися до Москви – поблизу великого торговельного центру на півночі від столиці вони чекають на своїх колег, які ще їдуть із півдня Росії.

Соцмережі і навіть навігатор, де автомобілісти повідомляють один одному про дорожні пригоди, переповнені повідомленнями на підтримку акції далекобійників.

«Дальнобої, Москва з вами!», «Один за всіх, всі за одного!», «Зробіть це вже!» – такими закликами рясніють онлайн-стрічки автомобілістів.

Далекобійники, які виступають проти системи «Платон», зайняли на Московській кільцевій автомобільній дорозі (МКАД) чотири смуги. 4 грудня 2015 року
Далекобійники, які виступають проти системи «Платон», зайняли на Московській кільцевій автомобільній дорозі (МКАД) чотири смуги. 4 грудня 2015 року

Навіть жителі навколишніх будинків у Хімках приходять на стоянку фур, щоб висловити слова підтримки протестувальникам. Свідком цього став і кореспондент Радіо Свобода Ілля Кизиров.

«Далекобійників підтримують навіть місцеві жителі, які живуть неподалік. Вони приходять, тиснуть руки, висловлюють навіть просто слова підтримки. Так що підтримка у далекобійників явно є», – наголошує він.

Путін не помітив

Спочатку акція далекобійників була запланована на 30 листопада, потім її вирішили перенести на початок грудня, давши у такий спосіб час керівництву країни на скасування системи «Платон», яка, за словами водіїв, оббирає їх до нитки. 3 грудня далекобійники очікували послання президента Путіна, але глава держави про них не сказав ні слова. Журналіст Радіо Свобода Ілля Кизиров, який поспілкувався з водіями, каже, що це викликало у них найбільше роздратування.

«Вони розраховували саме на послання президента. І мені багато хто говорив, що вони дивилися в придорожніх кафе з екранів телевізорів послання президента федеральним зборам і потім вони вийшли звідти в шоці і лаялися, бо президент не звернув на цю проблему взагалі ніякої уваги!» – зауважує Кизиров.

Чи допоможе «равлик»

Російське керівництво мляво реагує на протести далекобійників. Керівники галузі говорять, що це протест лише невеликої частини водіїв.

Представник Карелії і Мурманська Володимир Матвеєв каже, що ті, хто доїхав до Москви, представляють як мінімум третину незадоволених далекобійників Росії.

За кожним представником, які тут зараз зібралися, за їхніми спинами стоїть від 300 до 500 машин. Це мінімум
Володимир Матвеєв

«За кожним представником, які тут зараз зібралися, за їхніми спинами стоїть від 300 до 500 машин. Це мінімум. Тобто коли міністерство транспорту заявило в Пітері, про те, що нас, незадоволених, якийсь один маленький відсоток, це абсолютна неправда. Тому що, як мінімум, одна третина, але ніяк не один відсоток», – наголошує Матвеєв.

Шостого грудня далекобійники збираються провести акцію у форматі «Равлик» на московській кільцевій автодорозі, тобто, зайнявши дві крайніх правих смуги пересуватися з мінімально дозволеною швидкістю 10 кілометрів на годину.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG