Доступність посилання

ТОП новини

Нова поліція: на шляху до посад – поліграф і співбесіди


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Охочі перейти з колишньої міліції до Національної поліції проходять багаторівневу перевірку за участі патрульних поліцейських, активістів і депутатів

Київ – Всіх керівників у складі поліції перевірять на поліграфі та «тестах благонадійності» – анонсує очільник Національної поліції України Хатія Деканоїдзе. Це відбудеться в рамках атестації працівників колишньої міліції, які мають намір продовжити служити у поліції, формування якої, як очікують в МВС, триватиме близько 100 днів. Більшість експертів схвально оцінюють і концепцію реформування відомства, і підходи до атестації правоохоронців. Утім, чимало громадських активістів критикують МВС за призначення на частину керівних посад Нацполіції осіб, які підпадають під люстрацію.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Із 7 грудня розпочинається атестація працівників, які працюють у підрозділах Національної поліції Києва та Київської області: цей регіон стане пілотним проектом для решти України. Про це розповіла журналістам керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе.

За її словами, перший етап атестації (а саме – тестування) минув у листопаді, і з 13 тисяч кандидатів високі бали отримали 8 тисяч. Далі – триватимуть особисті співбесіди і, за потреби, перевірка за допомогою детектора брехні й так званих «тестів на благонадійність» за ізраїльською технологією. Склад усіх комісій, крім центральної, засекречений, щоб на їхніх членів не намагалися тиснути, запевнила Хатія Деканоїдзе.

Кандидатів на ті посади, які ми відносимо до групи ризику (це керівники та слідчі), обов’язково пройдуть співбесіду та поліграф
Хатія Деканоїдзе

«Кожна з 12 комісій буде розглядати бали, які співробітники отримали під час тестування, і проводити особисті співбесіди з усіма керівниками. І у випадках, якщо комісія вважатиме за потрібне, працівник проходитиме поліграф, – пояснює Деканоїдзе. – Кандидатів на ті посади, які ми відносимо до групи ризику (це керівники та слідчі), ці працівники обов’язково пройдуть співбесіду та поліграф. І вперше в історії України ми проведемо тести благонадійності Midot, які ми закуповуємо в Ізраїлі», – заявила очільниця української поліції.


Поліцейські отримають не лише нові вимоги, а й нову зарплатню. Про те, скільки коштує робота нових поліцейських, розповів у соцмережах міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.


Хатія Деканоїдзе, зі свого боку, повідомляє, що допомагають фінансувати реформу західні донори, зокрема, США, Канада та Євросоюз.

Один із тих, хто підтримує проект, директор департаменту юстиції США Роберт Піккок, запевнив, що для нього велика честь – долучитися до розбудови української поліції.

Дуже важливий елемент – робота незалежних атестаційних комісій
Роберт Піккок

«Ця реформа є надзвичайно важливою. Скажу зі свого, американського досвіду: в нашій історії теж були часи, коли поліцейська система була непрогнозованою, неефективною та корумпованою. Дуже важливий елемент – робота незалежних атестаційних комісій. Вони відповідають за логіку реформи, розробку необхідних нормативів і ті якості, які повинен мати поліцейський. Лише після цього в нас почалася чесна та якісна робота поліції», – пригадує представник уряду США.


За словами очільниці Національної поліції, в українських атестаційних комісіях працюватимуть не лише працівники МВС (виключно ті, хто довів свою ефективність у патрульній поліції), а й журналісти, громадські активісти та народні депутати.

Хатія Деканоїдзе
Хатія Деканоїдзе

Хатія Деканоїдзе закликала усіх українців долучатися до процесу перевірки працівників Національної поліції, які нині є виконувачами обов’язків на своїх посадах і прагнуть призначення на постійній основі після атестації. Керівник поліції пояснила, що на сайті МВС починає діяти сервіс, який дає змогу будь-кому повідомити факти й докази неблагонадійності будь-якого працівника, який проходить переатестацію.

У МВС мають намір завершити процес атестації та формування штату поліції упродовж 100 днів.

Треба і набрати нових хлопців, і зберегти найкращі кадри зі старої міліції – експерт

Володимир Поліщук
Володимир Поліщук

Перед Україною стоїть вкрай важке завдання: не лише оновити назву і форму, а й реформувати правоохоронні органи, які донедавна мали критично низький рівень довіри суспільства, і багаторівнева атестація працівників Національної поліції є необхідним кроком для цього. Таку думку висловив Радіо Свобода експерт з питань правоохоронної системи, колишній речник МВС Володимир Поліщук.

Відбір матиме декілька етапів, під час якого кандидатів перевірять на знання законодавства, на професійні навички та інтелект, на чесність
Володимир Поліщук

«Ми будуємо нову поліцію. До минулої міліції вкрай низька довіра громадян: різні соціологічні служби називають показники в межах 1-8%. Утім, серед колишніх міліціонерів є багато хороших хлопців, які безстрашно йшли на злочинця, й які зможуть впоратися з новими викликами у статусі поліцейського, – каже Поліщук. – В Київській міліції було 15 тисяч працівників. Нині тестування пройшли 8 із 13 тисяч, це непоганий результат. Але відбір матиме декілька етапів, під час якого кандидатів перевірять на знання законодавства, на професійні навички та інтелект, на чесність, та відсіють ще частину».

На цьому процес очищення не завершиться, уточнює Поліщук. За його словами, молодий хлопець, якій показав високі професійні якості та бажання служити Україні, згодом може попастися на хабарі. Водночас той, кого підозрювали в неблагонадійності, може невдовзі виявитися чесним і професійним поліцейським. Цей процес відсіювання і вдосконалення триватиме і після атестації, не один рік, підсумовує аналітик.

Василь Паскал
Василь Паскал

Раніше Василь Паскал, призначений заступником керівника поліції, подав у відставку через критику громадськості: говорили про його роботу на посаді за часів Януковича та протидію Революцію гідності. Його місце посів Олександр Вакуленко, призначений виконувачем обов’язків. Але він теж не може займати цю посаду згідно з законом «Про очищення влади», вважають активісти «Громадського люстраційного комітету» (ГЛК). Під час Євромайдану Вакуленко обіймав посаду першого заступника начальника УМВС в Івано-Франківській області, йдеться в повідомленні організації.

Олександра Дрік
Олександра Дрік

«Правда, на нього поширюється імунітет учасника АТО. Якщо це дійсно так, то найкраще, що може зробити новий керівник поліції – вийти разом з ним на спільну прес-конференцію, на якій Вакуленко розповість, де він воював і за що йому дали цей статус», – сказала голова ради ГЛК Олександра Дрік. На її думку, нова поліція повинна бути «кришталево чистою», інакше її взагалі немає сенсу створювати.

На подібні звинувачення Хатія Деканоїдзе зауважила, що наразі не має доказів якихось протиправних дій Вакуленка, або інформації про те, що він зганьбив честь мундира. Водночас вона закликала українців надати таку інформацію Національній поліції, якщо факти дійсно мали місце.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG