Доступність посилання

ТОП новини

Міністри-гуманітарії похвалилися реформами


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Урядовці мають створити позитивне інформаційне тло напередодні звіту прем’єра в парламенті – експерт

Реформи в галузях та скорочення в апараті відомств – про це найбільше говорили міністри гуманітарного блоку уряду, звітуючи в клубі Кабміну про рік роботи. Експерти зазначають, що напередодні звіту перед парламентом урядовці намагаються продемонструвати внутрішню єдність. Між тим, боротьба довкола можливих змін в складі та в структурі уряду загострюється.

Ганна Онищенко
Ганна Онищенко

Про вже здійснені та ще тільки заплановані реформи говорили в клубі Кабміну урядовці з гуманітарного блоку уряду: віце-прем’єр та міністр культури В’ячеслав Кириленко, міністр соціальної політики Павло Розенко, міністр освіти Сергій Квіт, міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, міністр у справах молоді та спорту Ігор Жданов та міністр Кабінету міністрів Ганна Онищенко.

Зокрема, міністр культури зробив акцент на підтримці українського кіно, керівник Мінсоцполітики – на запроваджені субсидій та скасуванні спеціальних пенсій, очільник Мінмолодьспорту – на кількості медалей, які за рік отримали українські спортсмени, а міністр Кабміну наголосила на запроваджені системи електронного документообігу, яка значно пришвидшила роботу. Також урядовці розповіли про вже здійснені та ще заплановані скорочення в складі очолюваних ними відомств.

Добровільно у відставку не підемо – Кириленко

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

У парламенті скептично відреагували на звіти міністрів в урядовому клубі, сумніваючись в доцільності такого заходу.

«Ми не будемо ходити до міністрів, слухати їхні звіти. Он у нас є трибуна, хай приходить сюди кожен міністр і тримає звіт», – заявив з цього приводу спікер Володимир Гройсман на погоджувальній раді.

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Натомість експерти припускають, що таким чином урядовці мають створити позитивне інформаційне тло для запланованого на 11 грудня звіту прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про рік роботи Кабінету міністрів. Утім, з огляду на інформаційну кампанію, що передує урядовому звітові – зокрема, обвинувачення в корупції з боку голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі – інформаційна підтримка з боку міністрів навряд чи істотно допоможе прем’єрові.

Євген Магда
Євген Магда
Тиждень звітів членів Кабміну має продемонструвати єдність уряду, якої бракувало протягом року його роботи
Євген Магда

«Тиждень звітів членів Кабміну має продемонструвати єдність уряду, якої бракувало протягом року його роботи. Урядовці мають створити тло для звіту прем’єра, який запланований на п’ятницю. Арсеній Яценюк не збирається відмовлятися від боротьби за прем’єрський портфель. Думаю, він готовий його зберегти навіть ціною оновлення всього складу уряду», – зазначає політичний експерт Євген Магда.

Попри сильне невдоволення роботою уряду, політики та політологи наразі не беруться прогнозувати його майбутнє, насамперед через брак єдності всередині самої парламентської більшості. З огляду на це парламент не затвердив нового міністра екології та не прийняв відставку міністра охорони здоров’я.

Відповідаючи на запитання про можливі зміни в склад уряду, В’ячеслав Кириленко зазначив, що сумнівається «в бажанні когось із діючого складу Кабінету міністрів добровільно подати у відставку». Присутній тут же міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, який влітку подавав у відставку, але її не прийняв парламент – заперечувати цього не став.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG