Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: вирок російському активісту Дадіну шокує


Ільдар Дадін після затримання 21 серпня 2014 року
Ільдар Дадін після затримання 21 серпня 2014 року

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International називають вирок, винесений у Росії опозиційному активісту Ільдару Дадіну за порушення нового закону про публічні збори, «разючим і цинічним придушенням свободи висловлювання». З такою заявою у понеділок, 7 листопада, виступив директор цієї організації по Центральній Азії і Європі Джон Далг’юсен.

«Дуже турбує те, що російська влада легалізувала свої порушення прав людини і наразі намагається активно застосовувати це на практиці. Ільдар Дадін негайно і беззастережно має бути звільнений і Росія повинна скасувати цей репресивний і несправедливий закон», – сказав Далг’юсен.

Раніше у понеділок Басманний суд столиці Росії Москви засудив до трьох років колонії активіста Ільдара Дадіна, визнавши його винним за статтею «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу». Прокуратура вимагала покарання для активіста у вигляді двох років позбавлення волі.

Сам Дадін не визнав провину, заявивши, що його судять «за реалізацію прав».

Стаття «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу» була додана в Кримінальний кодекс Росії в липні 2014 року. Дадін став першим активістом, засудженим за цією статтею. Його визнали винним в участі в чотирьох несанкціонованих акціях, зокрема, у мітингу на підтримку братів Навальних і пікеті на захист засуджених за «Болотною справою».

На цей час за статтею про «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу» порушені справи проти ще трьох активістів – Марка Гальперіна, Ірини Калмикової і 75-річного Володимира Іонова. Їхні адвокати заявляють про неправомірність висунутих звинувачень. За їхніми словами, стаття передбачає покарання за організацію і проведення неузгоджених акцій, а не за участь в них.

XS
SM
MD
LG