Доступність посилання

ТОП новини

Амбіції Саакашвілі зростають? (Огляд преси)


Крім прем’єрської посади Саакашвілі може претендувати на створення нової політичної сили

Чи зможуть уряд і прем’єр уникнути відставки після звіту в парламенті? Над цим розмірковує газета «Україна молода». Видання пише, що якщо ще донедавна питання відставки Арсенія Яценюка з посади прем’єра було досить непевним, то після недільного виступу очільника Одещини Міхеїла Саакашвілі на «Антикорупційному форумі Одеси» загострилося вкрай. Публічне протистояння Саакашвілі та Яценюка – явище не нове в українській політиці. Однак, якщо раніше Саакашвілі заявляв, що не претендує на прем’єрське крісло, то тепер, за твердженням експертів видання, амбіції екс-президента Грузії зміцніли. Крім прем’єрської посади він може претендувати на створення нової політичної сили. Звісно, під патронатом Петра Порошенка. Про це газета пише у статті «Остання гастроль Арсенія Яценюка».

Після приїзду в Україну віце-президент США Джо Байден зустрівся насамперед не з президентом, а з активістами, реформаторами і групою народних депутатів, яких називають «єврооптимістами». Як стверджує газета «Сегодня», американському політику знадобився критичний матеріал перед зустріччю з Порошенком, свого роду «досьє». Які висновки він міг зробити після цієї зустрічі, йдеться в публікації – «Перед зустріччю з Порошенком Байден збирав «досьє»».

У цьому ж числі «Сегодня» інформує, що витрати на оборону і безпеку України наступного року можуть суттєво збільшити. Мінфін у проекті Держбюджету на 2016 рік пропонує виділити на ці потреби до 100 мільярдів гривень. Майже половина цієї суми повинна піти на забезпечення Збройних сил. Однак Міноборони має намір домагатися більшого фінансування, оскільки вони дозволять підвищити зарплати контрактникам. Втім, у профільному парламентському комітеті кажуть, що міністерство ще не витратило всіх грошей, які виділялися в році, що минає. Про причини газета розповідає в матеріалі «Все для фронту».

В умовах протистояння Анкари і Москви Україна може стати потужним постачальником пшениці й кукурудзи на турецький ринок, констатує газета «Голос України». Країна вже має досвід, як підмінити Росію на турецькому ринку. В 2010 і 2012 роках, коли Росія зменшувала експорт через власний неврожай, Україна різко нарощувала обсяги відвантажень свого зерна. Логічно було б повторити такий сценарій і в цьому сезоні, наголошує парламентське видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG