Доступність посилання

ТОП новини

«Ви – моя невиконана місія» – Рубан про Савченко


Надія Савченко у суді, 7 грудня 2015 року
Надія Савченко у суді, 7 грудня 2015 року

«Заява про те, що Савченко могли просто так відпустити, розуміючи її цінність і публічність, – це брехня»

Голова Центру визволення полонених, що чотири рази безуспішно намагався домовитися з сепаратистами «ЛНР» про обмін української льочиці Надії Савченко. За його словами, Україна була готова обміняти кількох бойовиків на одну льотчицю. І коли вже домовились про обмін, він не відбувся. Усі подробиці Рубан розповів у суді в понеділок у російському місті Донецьку Ростовської області, коли його допитали як свідка захисту в справі Савченко.

За словами Володимира Рубана, він чотири рази приїжджав до Луганська, щоб домовитися про обмін Савченко. Про одну із зустрічей з представником «ЛНР» Олексієм Карякіним Рубан розповів у подробицях. Він приїхав до Луганська поїздом 20 червня, коли залізничне сполучення не було порушене.

«Ми були запрошені до зали засідань обласної адміністрації разом з кореспондентом українських «Вестей» Ольгою Омельчук. Я сів, зайшли Бєляєв (Ігор Бєляєв – «міністр» транспорту, зв'язку, інформації та масових комунікацій «ЛНР» – ред.) і Карякін. І ми вчотирьох почали переговори. Поговорили про спільних знайомих, і мені був запропонований список, оскільки були попередні домовленості по телефону», – розповів Рубан. Савченко, за словами генерала, стояла для нього на першому місці в списку полонених українців, яких потрібно було обміняти, відразу з кількох причин. До того часу відео з інтерв'ю українській льотчиці, яке вона дала в Луганську, перебуваючи в полоні, вже було надто поширене, ім'я Савченко було на слуху.

«Я запропонував відпустити її, оскільки, якщо її утримувати далі, вона з таким піаром може потім балотуватися в президенти України», – зазначив Рубан. Савченко, яка слухала генерала дуже уважно, після цих слів засміялася.

Володимир Рубан
Володимир Рубан

За Савченко ще до моменту початку переговорів просили багато впливових осіб як в Україні, так і на території, захопленій сепаратистами.

Ви – моя невиконана місія
Володимир Рубан

«Ви – моя невиконана місія, – сказав Рубан самій Савченко в понеділок. – Я ж обіцяв...».

Рубана особисто просили секретар РНБО Андрій Парубій та заступник голови СБУ Андрій Левус, які особливо наголошували, що Савченко – єдина жінка-офіцер у полоні і її пріоритет найвищий. Зрештою, в обміні Савченко був, як не дивно, зацікавлений один з польових командирів сепаратистів, колишній «афганець» Ігор Безлер. У полоні Києва перебувала Ольга Кулигіна, яку називали «дівчиною «Біса», саме на її звільненні в обмін на десятки українських військових, що потрапили до полону, наполягав Безлер. Савченко також розглядалася польовим командиром як одна з полонених для обміну на Кулигіну.

У відповідь на пропозицію Рубана обміняти Савченко Карякін відповів, що відпустити її поки не може. «Дослівно він сказав, що тут сталася колізія: ми не можемо її відпустити, бо вона поводить себе так, як ніби її завтра випустять, не ламається, поводиться нахабно, типова «бандерівка». Ось зламаємо її, потім відпустимо», – передав слова сепаратиста Рубан.

Цікаво, що про загиблих журналістів і звинуваченні в цьому Савченко під час першої зустрічі взагалі не йшлося, ця тема виникла вже пізніше. Під час переговорів Карякину прийшло смс-повідомлення від ще однієї зацікавленої у долі Савченко особи – екс-голови української президентської адміністрації Віктора Медведчука. Карякін здивувався і сказав: «Бачите, всі сьогодні цікавляться Савченко. Ось і Медведчук». Після чого показав смс-повідомлення Рубану. Карякін повинен був зустрітися з Медведчуком і екс-президентом України Леонідом Кучмою в Донецьку ввечері цього ж дня, і навіть запросив Рубана з собою, але генерал відмовився і поїхав до Горлівки до Безлера. Вже запланований обмін Савченко, яка стала важливою для дуже багатьох, так і не відбувся.

«Я звільнив усіх, крім п'ятого номера – Надії Савченко», – сказав Рубан, який, на прохання адвоката Іллі Новікова, озвучив усі прізвища зі списку. Свідчення деяких з них захист має намір зачитати в суді.

За словами Рубана, з кінця червня і протягом наступного місяця він їздив до Луганська, насамперед за Надією Савченко, чотири рази.

«Щоразу її обмін відкладався з якихось незрозумілих причин», – зазначив генерал. У підсумку до Луганська поїхав Ігор Безлер, який зателефонував Рубану і сказав, що Савченко вже не в Україні. Цю інформацію в ЗМІ генерал передавати не став.

Після дзвінка Безлера Рубан прямо запитав Карякіна, який продовжував стверджувати, що її обмін відбудеться: «У мене є інформація, що Савченко в Росії. Це так?»

Карякін ухиляючись відповів: «Швидше так, ніж ні». Після цього про її обмін не йшлося.

Єдина можлива мотивація для незаконного перевезення Савченко на територію Росії – бажання використовувати її у такому політичному процесі
Володимир Рубан

«Я не вважаю достовірною інформацію про те, що Савченко могла втекти і тим більше заблукати. Розмова про те, що умови утримання для неї як для жінки повинні бути окремими, що з неї витрусили вже всю інформацію і далі вона була нецікава, я вважаю недоречними. Єдина можлива мотивація для незаконного перевезення Савченко на територію Росії – бажання використовувати її в такому політичному процесі», – закінчив розмову про Савченко Рубан.

Я спробував пояснити суду, що заява про те, що Савченко могли просто так відпустити, розуміючи її цінність і публічність, – це брехня
Володимир Рубан

Вже після процесу Рубан прокоментував свій виступ. «Я спробував пояснити суду, що заява про те, що Савченко могли просто так відпустити, розуміючи її цінність і публічність, – це брехня, – заявив Рубан. – З 20 червня 2014-го я неодноразово зідзвонювався з Луганськом. Я говорив про неї і її звільнення. Нерозумно і негідно виглядає версія, що Савченко відпустили і вона заблукала, перейшла на російську територію. Наскільки мої слова будуть враховані судом, сказати складно».

Наступний свідок, якого захист має намір допитати вже в середу, – сестра Надії Саченко Віра. Ілля Новіков розповів, що вона вже в Росії, хоча захист побоювався, що у неї знову, як і раніше, виникнуть проблеми з перетином кордону. Після допиту Віри Савченко адвокати будуть оголошувати матеріали справи, і тоді ж стане зрозуміло, чи долучить суд документи, отримані від Генпрокуратури України, чи відмовиться від їх розгляду. Бандероль з кількома сотнями сторінок документів, яку українські слідчі відправили до російського Донецька тиждень тому, досі лежить на пошті, не затребувана судом.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG