Доступність посилання

ТОП новини

Від влади України вимагають рішучої боротьби з корупцією (світова преса)


А тим часом у корупції звинувачують і українського прем’єра Арсенія Яценюка; щоправда, в Генпрокуратурі ці звинувачення заперечили

Щоденник The New York Times повідомляє про візит до України віце-президента США Джо Байдена і звертає увагу, що американський чільник вимагає від Києва рішучішої боротьби з корупцією. Британська газета The Times тим часом, посилаючись на заступника генпрокурора України, пише про розслідування проти прем’єра Арсенія Яценюка щодо корупційної схеми на 90 мільйонів доларів на рік; сам Давіт Сакварелідзе вже заперечив це повідомлення. Яценюк став героєм і статті в європейському виданні The Wall Street Journal, коли він просив у Брюсселі безвізового режиму, а там йому теж нагадали про боротьбу з корупцією. А британський щоденник The Guardian розповідає про коштовні нідерландські картини, що після крадіжки з музею нині опинилися в руках «ультранаціоналістичного» добровольчого батальйону в Україні.

Віце-президент США Джо Байден, перебуваючи в Україні, обіцяв Києву підтримку Вашингтона у справі мінських домовленостей і Криму і додаткову фінансову допомогу на 190 мільйонів доларів, пише американський щоденник The New York Times під заголовком «Джо Байден каже, що США далі підтримують Україну».

При цьому у статті звернено увагу, що президент США Барак Обама наполягає: ситуації в Україні і в Сирії, де Росія теж вчинила збройну інтервенцію, цілком окремі – і він направив Байдена до Києва, щоб донести цю думку. «Навіть хоча Вашингтон і Москва співпрацюють, щоб залагодити громадянську війну в Сирії і подолати «Ісламську державу», як заявляв Обама, через це Захід не зупинить свого тиску на Росію через Україну. Так само і Європейський союз, як виглядає, налаштований продовжити санкції проти Росії наступного тижня», – мовиться у статті.

При цьому, додає кореспондент видання, віце-президент США також використав свій візит, щоб здійснити тиск на президента України Петра Порошенка і прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і домогтися від них відкласти розбіжності між ними і рішучіше боротися з корупцією, аргументуючи тим, що Україна нині має можливість навести в себе лад, поки Росія зосередилася на Близькому Сході.


Міра Мілосевіч, іспанський політолог-міжнародник, професор історії міжнародних відносин університету IE University, старший науковий працівник дослідницького центру Real Instituto Elcano, Мадрид: «Байден закликає Україну боротися з корупцією».


А тим часом чільні українські прокурори розслідують заяви про можливу причетність Арсенія Яценюка до корупційної схеми обсягом у 90 мільйонів доларів на рік – принаймні, з таким викриттям виступив британський щоденник The Times у статті «Українського лідера звинувачують у корупції». При цьому газета посилається на заступника генерального прокурора України Давіта Сакварелідзе, наводячи його слова щодо становища навколо Одеського припортового заводу таким чином: «Минулих вихідних ми провели обшук, і перші ж зв’язки, які ми виявили, стосуються апарату прем’єр-міністра і уряду».

Газета згадує, що ці звинувачення збіглися в часі з політичною боротьбою між прем’єром і Міхеїлом Саакашвілі, «губернатором» Одещини і улюбленцем Петра Порошенка, до команди якого належить і Сакварелідзе. При цьому, як мовиться у статті, «популярність Яценюка різко впала від часу, коли він прийшов до влади як реформатор після революції, що скинула минулого року (тодішнього президента) Віктора Януковича». Кореспондент газети пише, що нині «рейтинг схвалення Яценюка становить лише два відсотки, і він потерпає ще більше через відставку минулого тижня його найближчого союзника в парламенті після корупційного скандалу» (Миколи Мартиненка – ред.). Натомість, пише автор статті, «Саакашвілі є в Україні, за даними опитувань, найпопулярнішим політиком», і петиція до президента з проханням до президента замінити Яценюка на Саакашвілі набрала 31 тисячу підписів.

Щоденник зауважує, що в апараті Яценюка відкинули звинувачення – як мовилося в заяві, ці звинувачення «не мають нічого спільного з дійсністю».

Уже після публікації статті Давіт Сакварелідзе заперечив її повідомлення. Як написав він у фейсбуці, він дійсно говорив із журналістом The Times і сказав йому, що «в перебігу обшуку були вилучені документи, що пов’язані з конкретними рішеннями Кабміну щодо ОПЗ», але ніяк не міг назвати імені Яценюка як учасника корупційної махінації. «Я як прокурор наразі, на етапі слідства, не маю права звинувачувати в корупційній діяльності будь-кого. Це непрофесійно й неетично. Обвинувачення повинне мати форму принаймні оголошення про підозру», – наголосив Сакварелідзе, на нібито словах якого збудована стаття британського видання, й додав: «Про вірогідність публікації можете судити самі».


Натомість Міхеїл Саакашвілі у своєму фейсбуці перепублікував весь текст статті в The Times без коментарів.


Арсеній Яценюк став героєм також статті в європейському виданні американського щоденника The Wall Street Journal. «Прем’єр-міністр України закликає ЄС заблокувати газогінний проект «Північний потік – 2». У ній ідеться про його візит до Брюсселя в понеділок, у перебігу якого він, зокрема, виступив із таким закликом, заявивши, що цей проект зашкодить Україні і збільшить монополію Росії на постачання газу до Європи.

Як пише газета, посадовці США вже теж домагалися від ЄС не продовжувати цього проекту, але в Євросоюзі вже багато разів відповідали, що не зможуть заблокувати його, якщо він буде відповідати європейському законодавству. І це саме повторив Яценюкові і єврокомісар із політики сусідства ЄС Йоганнес Ган: він заявив, що важливо підтримувати конкуренцію в енергетичному секторі, хоча додав, що цьому проектові влаштують «дуже глибоку і ретельну» перевірку щодо його відповідності праву Євросоюзу.

«Це питання може постати на зустрічі лідерів ЄС пізніше цього місяця. Нещодавно до Європейської комісії був направлений лист, підписаний низкою урядів країн ЄС, у якому висловлено занепокоєння цим проектом», – додає видання.

Іще однією темою, яку порушував у Брюсселі Яценюк, був безвізовий режим до Євросоюзу для українських громадян. І тут газета теж нагадує про проблему корупції в Україні. «Посадовці ЄС уже давали знати, що хоча Україна, можливо, і виконала більшу частину законодавчої «домашньої роботи», щоб отримати безвізовий режим, та їй далі треба продовжити роботу над деякими кроками, зокрема, заходами з метою зміцнити антикорупційні інституції Києва», – мовиться у статті. Про це саме нагадала Україні в понеділок і координатор зовнішньої політики Євросоюзу Федеріка Моґеріні, яка, як пише газета, заявила: «Європейський союз закликає Україну продовжити зусилля з метою виконати й решту рекомендацій, у першу чергу щодо боротьби з корупцією».

Крістоф Ґерманн, студент політології, Німеччина: «Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликає ЄС (знову і знову) заблокувати проект «Північний потік – 2».


А британський щоденник The Guardian пише з посиланням на посадовців у Нідерландах: «Викрадені нідерландські картини пропонує на продаж українське ополчення» (мається на увазі одне з українських добровольчих формувань, назване далі в тексті «ультранаціоналістичним» – Ред.) Як пише газета, працівники Західнофризького музею в місті Гоорн, із якого картини 17–18-го століть, періоду нідерландського «золотого віку» мистецтва, були викрадені ще 2005 року, підозрюють у можливій причетності до нинішніх спроб продати їх представників Служби безпеки України, «крайньої правої», як пише газета, партії «Свобода» і «злочинців у галузі мистецтва з контактами на найвищому рівні» в Україні.

Як мовиться у статті, музей дізнався про те, що ці картини «випливли» в Україні, в липні, коли до посольства Нідерландів у Києві звернулися двоє членів «Організації українських націоналістів» – як мовиться у статті, «одного з понад 50 ополчень, що протистоять російським вторгненням на сході України» (газета вочевидь мала на увазі добровольчий батальйон «ОУН» – ред.).

Як розповіли працівники музею, вони не знають, хто викрав картини і як вони дісталися до України, але переконані, що нині до їхньої долі «причетні працівники СБУ».

Як сказали вони нідерландській газеті De Telegraaf, викрадена колекція перебуває нині «в руках корумпованих людей, глибоко в серці української політичної еліти».

Вони вважають, що частину з викрадених картин могли вже продати: спершу пропонували 24 картини, потім трохи менше, а зараз уже пропонують викупити лише 12. Натомість спершу за картини просили викуп у 50 мільйонів євро, а тепер згодні вже на 5 мільйонів.

Як пише газета, які б безцінні не були ці картини для нідерландського регіону Західна Фрисландія, їхня реальна вартість значно нижча від того, що за них нині правлять в Україні. Експерти оцінюють вартість усіх 24 картин в 1 мільйон 300 тисяч євро, та й то за умови, що вони збереглися в доброму стані, а оскільки їхній стан невідомий, то нині реальна ціна всіх картин оцінюється у 500 тисяч євро. За словами музейників, вони пропонували українським «ополченцям» невелику суму, щоб покрити їхні витрати на утримання картин, та відповіді ще не отримали.

На статтю активно відгукнулися західні пропагандисти кремлівського погляду на світ.

JIM FITZPATRICK, Ірландія: «І цих антисемітських негідників фінансує й озброює НАТО».


Vera Van Horne, Канада: «Українські нацисти вкрали нідерландські картини, збили літак рейсу MH17, а Нідерланди все одно прикривають їх і брешуть на їхню користь про російські вторгнення».


На тему викрадених картин:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG