Доступність посилання

ТОП новини

У справі вбивства Бузини керувалися позицією Росії?


Денис Поліщук під час засідання Печерського районного суду Києва. 9 грудня 2015 року
Денис Поліщук під час засідання Печерського районного суду Києва. 9 грудня 2015 року

Дениса Поліщука, одного з підозрюваних у вбивстві журналіста Олеся Бузини, звільнили з СІЗО, долю іншого підозрюваного вирішать днями

Київ – Печерський суд Києва випустив під домашній арешт Дениса Поліщука, одного з підозрюваних у вбивстві журналіста Олеся Бузини. Розгляд апеляції другого підозрюваного, Андрія Медведька, перенесли на 11 грудня. Це полегшення запобіжного заходу, а також попередні звільнення підозрюваних у справі вибуху гранати під Верховною Радою є тенденцією, вважають політологи. Частина з них вбачає у взятті під варту і подальшому звільненні низки громадських активістів спроби української влади виграти час у переговорах із Кремлем щодо конфлікту на Донбасі.

Денису Поліщуку, якого підозрюють у вбивстві журналіста Олеся Бузини, Печерський райсуд Києва змінив запобіжний захід із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Я нікуди не тікатиму, а співпрацюватиму зі слідством, щоб якнайшвидше встановити істину і з’ясувати, хто реально вбив Бузину. Мене навіть не було тоді в Києві
Денис Поліщук

«Відчуття – супер. Але це не кінець: це лише маленька перемога, нам ще належить пройти не одну битву», – сказав журналістам після звільнення Денис Поліщук. І розповів, як планує використати період домашнього арешту.

«Я нікуди не тікатиму, а співпрацюватиму зі слідством для того, щоб якнайшвидше встановити істину і з’ясувати, хто реально вбив Олеся Бузину. Бо я до цього не причетний: мене навіть не було тоді в Києві», – зазначив Денис Поліщук, який незадовго до звинувачення у вбивстві Бузини воював на сході України у складі 54-го ОРБ Збройних сил України.

Одного з підозрюваних у вбивстві Бузини звільнили під домашній арешт (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00


Олеся Бузину застрелили 16 квітня 2015 року в Києві біля будинку, де він жив. У виконанні вбивства підозрюють Дениса Поліщука та Андрія Медведька. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що слідство має прямі докази участі їх обох у цьому злочині, зокрема – ДНК-експертизу речей, знайдених на місці злочину.

Натомість адвокати Медведька та Поліщука заявляють про фальсифікацію ДНК-експертизи в цій справі та про алібі підозрюваних, які не могли бути на місці подій. Зокрема адвокат Андрій Федур стверджував, що ДНК-експертиза, за його словами, сфальсифікована. Він заявив, що, зокрема, реагенти, необхідні для проведення такої реальної експертизи, Україна не закуповувала понад два роки.

Адвокат Сергій Войченко, у свою чергу, заявив про наявність алібі в затриманих, яке, за його словами, вдалося підтвердити під час поїздки в зону АТО. За його словами, у сторони захисту є беззаперечні докази, що Медведько та Поліщук 16 квітня 2015 року в місті Києві не перебували.

Сергій Войченко додав, що зміна позиції прокуратури, яка підтримала звільнення Поліщука з-під варти під домашній арешт, стала для захисту певною несподіванкою. Водночас він висловив сподівання, що Андрія Медведька суд так само звільнить у найближчі дні.

Розгляд апеляції Медведька перенесли, бо його не встигли привезти з СІЗО – суд

Апеляційний суд міста Києва того ж дня мав провести засідання щодо зміни запобіжного заходу Андрію Медведьку, якого теж підозрюють у вбивстві журналіста Олеся Бузини. Однак суд перенесли на 12-у годину дня 11 грудня.

Як пояснили члени колегії суддів, слідчі завчасно не попередили СІЗО про доставку Медведька до суду, відтак він не встиг прибути на засідання. Захисники Медведька погодилися з тим, що його апеляцію про звільнення з під варти без нього самого розглядати не можна.

Звільнення Поліщука та відтермінування суду щодо Медведька вже викликали реакцію громадських активістів, їхніх однодумців у соцмережах.


Громадські активісти націоналістичного спрямування потрапили за ґрати а тепер виходять на свободу, оскільки українська влада мала потребу продемонструвати Росії «обмеження громадського руху» як аргумент на переговорах щодо українсько-російського збройного конфлікту на Донбасі, сказав у коментарі для Радіо Свобода політолог Володимир Цибулько.

Це виглядало як предмет торгу саме з Росією: мовляв, Україна підтримає тенденції держави «кучмівського» зразка, а Росія – йде на певні поступки щодо Донбасу
Володимир Цибулько

«Була певна лобістська діяльність влади, щоб через демонстрацію тиску на активістів Майдану та добровольчий сегмент показати певну переговорну позицію з росіянами. Для Заходу – такі дії нічого не означають. Це виглядало як предмет торгу саме з Росією: мовляв, Україна підтримає тенденції держави «кучмівського» зразка, яка пригнічує вияви громадянського протесту, а Росія – йде на певні поступки щодо Донбасу», – зазначає політолог.

На думку Цибулька, Росія мала піти на замороження конфлікту на Донбасі, Україна – «притиснути» добровольчий компонент свого громадянського руху на догоду Кремлю. Однак політолог наголошує, що українська влада таким чином лише тягнула час, щоб Росія ослабла під тиском західних санкцій та внутрішньої кризи. І тепер, коли цей процес у Росії став відчутним, на Банковій вже не вважають за потрібне демонструвати «тиск на націоналістів», підсумовує Цибулько.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG