Доступність посилання

ТОП новини

Підключення електрики в селі призвело до смерті жінки


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

На Харківщині підключення села до електрики після снігової стихії обернулося на трагедію: згоріло два будинки і загинула жінка

Дев’ятого грудня мешканці села Миргороди Зміївського району Харківської області поховали землячку, яка згоріла у власній хаті. Односельчани загиблої пов’язують виникнення пожежі з подачею електрики до будівлі після майже тижневої відсутності струму. Світло погасло в кількох десятках сіл області ще 2 грудня – в результаті рясного снігопаду та сильного вітру. Втім, електрику поновили ще не усюди, скаржаться люди. При цьому в підприємстві «Харківобленерго» запевняють, що електрика з’явилася в усіх куточках Харківщини, також вони відкидають припущення жителів села Миргороди, що в їхні хати подали занадто високий струм.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дев’ятого грудня село Миргороди провело у жалоба. Люди поховали літню жінку, яка загинула у власному будинку через кілька хвилин після підключення довгоочікуваного світла.

У селі в ніч на 2 грудня через сильний сніг, потужний вітер і повалені дерева мали місце пориви високовольтних мереж, у людей в хатах зникла електрика. На п’ятий день, в понеділок увечері майстри Зміївського районного електроенерго увімкнули мешканцям струм. За словами миргородців, вже через кілька хвилин після підключення у них в хатах почали вибухати лампочки, плавилися електролічильники, вийшла з ладу побутова техніка.

«Заміряли у мене вдома, у сусідів заміряли приладом. У мене вдома на початку було 87 вольт, лампочки ледь горіли, а у сусіда поміряли – 430 напруга. У нього почали вибухати лампочки, згорів трансформатор. Згодом і у мене посилилася напруга і у мене лампочки вибухати почали, напруга пішла до мене», – скаржиться Сергій, мешканець села Миргороди.

Розглядається кілька версій, зокрема і електрозабезпечення – Лупантін

Два будинки могли загорітися якраз через подачу надмірного струму в стару проводку, припускають люди.

Власниця одного з палаючих будинків якраз була в гостях у сусідки. Як відчула запах гарі і побачила вогонь, жінка кинулася у хату, неначебто за речами, документами – там вона й загинула від чадного газу. Одразу на місце пожежі виїхали співробітники служби з надзвичайних ситуацій та з обленерго.

«Двоповерховий житловий будинок. Він ззовні мав пластикову обшивку стін, що сприяло поширенню вогнища. Працюють слідчо-оперативні групи, що з’ясовують причини пожежі. Розглядається кілька версій, зокрема і технічна, пов’язана з електрозабезпеченням», – розповів Радіо Свобода помічник начальника головного управління СНС Ігор Лупантін.

На підприємстві «Харківобленерго» спростовують припущення людей, кажуть, що їхні майстри ніяких помилок не припустилися і подали нормальну потужність струму.

«Технічні працівники робили заміри, робили огляд повітряних ліній 04 кіловольта, огляд трансформаторної станції, ніяких зауважень не було. Після чого та лінія була ввімкнута», – сказав Радіо Свобода директор з охорони праці обленерго Сергій Панасенко.

Села, яких не побачили в обленерго

За словами начальника Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації Олексія Белоцького, електрику поновили в усіх куточках Харківщини, які були знеструмлені в результаті снігопаду 2–4 грудня.

В обленерго кажуть, що на сьогодні ще залишаються знеструмленими окремі домоволодіння, в яких системи електропостачання були пошкоджені на вході до будинку. Вранці 9 грудня в АК «Харківобленерго» було 112 заявок від власників таких будинків у різних районах області. Ці неполадки будуть усуватися в робочому режимі.

Але як вдалося з’ясувати Радіо Свобода, світлом можуть похвалитися далеко не в усіх селах. Навіть у згаданому селі Миргороди проводку лаштували майстри до самісінького вечора. А в хаті Антоніни Рослякової – мешканки села Прилипки Вовчанського району – й досі освітлюють увечері свічкою. Жінка розповідає, що разом із односельчанами телефонували до електриків, але марно – у них світла немає вже тиждень.

«Скільки я себе пам’ятаю, такого ніколи не було. Добу могло не бути, але щоб вісім днів? У нас хоч пічне опалення, а у сусідів електричне, вони опалюють буржуйкою», – розповідає Антоніна.

Вже тиждень їй доводиться перебиватися нехитрими харчами, бо холодильник не працює. Воду жінка привозить аж з районного центру. Дехто у селах, аби випрати одяг, розтоплюють сніг.

За розповіддю Антоніни Рослякової, в сусідніх селах, як-то Стариця люди самі винаймають електриків і власноруч намагаються натягнути дроти, поновити світло, бо майстри з райелектроенерго до них так і не приїхали. Наразі складно з’ясувати, скільки сіл ще залишається без електрики.

Натомість в обладміністрації звітують, тиждень бригади електриків працюють в дві зміни, а це майже вісім тисяч людей. Їм доводиться долати причини однієї з найсерйозніших снігових стихій за останні 40 років. Сильний вітер, мокрий сніг зруйнували сотні високовольтних стовпів, опори, обірвали дроти в 400 населених пунктах, вивели з ладу трансформаторні підстанції. В обладміністрації стверджують, що довелося працювати в режимі надзвичайної ситуації, хоча чиновники відмовилися від оголошення надзвичайного стану в області.

Разом з тим селяни з різних районів Харківщини нарікають владі на погану організацію ремонтних робіт. Особливо збентежені непоспіхом майстрів-електриків навіть перекривали дорогу. Таким чином мешканці села Комуніст намагалися вибороти якнайшвидше відновлення електропостачання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG