Доступність посилання

ТОП новини

Моніторинг: 50-95% інфраструктури на території Донбасу, яку контролює Україна, пошкоджено


Чоловік серед уламків свого будинку, зруйнованого під час нещодавнього обстрілу, серпень, 2014 року
Чоловік серед уламків свого будинку, зруйнованого під час нещодавнього обстрілу, серпень, 2014 року

На Донбасі у населених пунктах, які підконтрольні Україні та які є поблизу зони розмежування, пошкодження інфраструктури сягає від 50 до 95 відсотків. Про це йдеться у звіті громадської організації «Проліска», яка з’ясовувала, наскільки порушуються права людей, які проживають в межах 20 кілометрів від лінії розмежування.

За даними організації, у більшості населених пунктів відсутнє водо- та газопостачання, електроенергія подається або з перебоями, або відсутня взагалі.

«В населених пунктах проживають люди, які з різних причин не змогли виїхати. Це переважно люди похилого віку, інваліди або ті, хто зіткнувся із проблемами оформлення документів. Вони проживають в напівзруйнованих будівлях, підвалах або господарських побудовах. Готують їжу мешканці таких населених пунктів на вулиціза допомогою багаття або мангалу», – зазначається в звіті.

Представники громадської організації зауважують, що в багатьох населених пунктах немає магазинів, найближча дистанція до крамниці може сягати від 2 до 5 кілометрів, іноді по прострілюваній території, а ціни в наявних магазинах, зазвичай, вище в 1,5 – 3 рази за закупівельні.

Як зазначається в звіті організації «Проліска», завезення товару і гуманітарної допомоги в більшість населених пунктів ускладнене.

Звіт організації представлений по таким населеним пунктам Мар’їнського, Ясиноватського та Артемівського районів(місто Красногоровка, селище Опитне, Пески, Невельське, село Тоненьке, Нетайлове, Галициновка, Орловка, Георгієвка, Зоряне, Софієвка, селище Луганське, місто Світлодарськ).

За останніми даними ООН, близько 2,9 мільйона людей (2,7 мільйона людей, які проживають на територіях, які контролюють бойовики, включаючи 600 000, які проживають вздовж лінії зіткнення, та 200 000 людей, які проживають вздовж лінії зіткнення на підконтрольній Україні території) продовжують стикатися з труднощами при реалізації своїх економічних і соціальних прав, зокрема, доступу до якісної медичної допомоги, житла, соціальних послуг та виплат. Багато людей продовжують покладатися на гуманітарну допомогу. Становище приблизно 800 000 людей, які проживають по обидва боки лінії зіткнення, є особливо тяжким.

Громадська організація «Проліска» з червня 2014 року займається евакуацією мирних громадян із зони конфлікту, доставкою гуманітарної допомоги, моніторингом ситуації в населених пунктах в зоні АТО.

XS
SM
MD
LG