Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Зубов: для Росії і Крим, і анклави на Донбасі – це непосильний економічний тягар


Андрій Зубов
Андрій Зубов

«Я впевнений, що через деякий час почнуться розмови щодо Криму, бо інакше майбутнього у Росії, як в економічного і політичного суб’єкту, немає»

У Празі відбулася міжнародна конференція «Історія проти пропаганди. Ставлення до минулого в сучасній Росії». На захід запросили Андрія Зубова – відомого російського історика, колишнього професора МДІМВ, якого торік навесні вигнали з вишу за критику анексії Криму і президента Росії Володимира Путіна загалом. Радіо Свобода поспілкувалася з істориком.

– Чи можна вже казати про наслідки окупації Криму? Яке майбутнє у Росії в теперішніх реаліях?

– Світ ніколи не визнає анексії, бо якщо анексію визнають, то буде вал анексій по всьому світові. Ми вже бачимо, що зараз турецька армія займає іракський Курдистан – фактично допускаючи анексію з часом. Тобто йде тим же самим шляхом, це така ж гібридна війна, як у Криму. Тому якщо дозволити одне, то піде по всьому світові. У цьому сенсі Захід має абсолютно твердо стояти на своїх позиціях.

Хто має вирішувати долю Криму?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
Росія повинна розуміти, що плата за хуліганські дії занадто висока. Чи варто заради Криму знищити не те, що Росію, але знищити й власну владу?


Ключі від Криму лежать в руках Росії. І Росія повинна розуміти, що плата за ці хуліганські дії занадто висока. Зараз в Росії економічна криза, в усьому світі – невеликий підйом, принаймні розвиток економіки помітний. А в Росії глибока криза, і її дуже чітко відчувають усі люди. Якщо так триватиме, почнуться соціальні заворушення, вони вже почалися. Так що, чи варто заради цього Криму знищити не те, що Росію, але знищити й власну владу?

Я впевнений, що через деякий час почнуться розмови щодо Криму, бо інакше майбутнього у Росії, як в економічного і політичного суб’єкту, немає.

Якщо Захід буде твердим, то злочинець спочатку повинен зупинити свій злочин і тільки потім можна говорити про все інше. Ось тоді все буде правильно. Якщо Захід поступиться, тоді почнеться ланцюгова реакція, яка приведе до великої війни.

– Хто має право вирішувати долю територіальної приналежності півострова?

– Майбутнє Криму залежить від його громадян, вони повинні самі згодом вирішити свою долю. Але ще одна проблема – хто є громадянами Криму? Це звичайно ті, хто там живе, але не тільки вони. Ті, кого Сталін насильно вигнав з Криму: в 1941-му – німців, в 1944-му – всіх інших. Повернулися не всі, більшість не повернулися з місць заслання. І ці люди також мають право взяти участь у вирішенні долі свого півострова. Тому питання про майбутнє Криму ще відкрите. У будь-якому разі не можна визнавати анексії в результаті гібридної війни і треба враховувати волю народу. Не можна стусанами переганяти Крим із України в Росію і навпаки.

– Які наслідки військового втручання Росії на сході України? Чи є перспективи вирішення конфлікту на Донбасі?

Для Росії і Крим, і анклави на південному сході України – це непосильний економічний тягар. Витрачаються величезні гроші

– Росія повинна припинити допомогу бойовикам і допомогти врегулювати проблеми між Донецьком і Києвом. Так, проблеми є. Коли бойовики зрозуміють, що їх Росія більше не підтримуватиме, єдине, що вона може зробити – це допомогти домовитися з Києвом, то тоді все піде в правильному напрямку. А для Росії і Крим, і анклави на південному сході України – це непосильний економічний тягар. Адже на все це витрачаються величезні гроші, як в яму, як у воронку.

– Чи можуть статися всі ці зміни при чинному президентові Росії Путіні?

Ніхто на Заході не пробачає нахабної брехні. І президент, і глава МЗС Росії Сергій Лавров – вони дозволяють собі брехати в обличчя

– Ні, звичайно. Безумовно, цьому президенту ніхто у світі вже не хоче потиснути руку. Йому могли ще пробачити якусь неправильну дію, але ніхто на Заході не пробачає нахабної брехні. І президент, і глава МЗС Росії Сергій Лавров – вони дозволяють собі брехати в обличчя. Пристойні люди це не пробачають і цим людям вже ніхто більше не потисне руку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG